Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Genbrugsdyr. På dyreinternater rundt omkring i landet venter katte og andre kæledyr med en barsk fortid på at få nye hjem. Dyrenes Beskyttelse melder om en stigende interesse for dyrenes historie og for at at give dem et godt liv.
Foto: FINN FRANDSEN

Genbrugsdyr. På dyreinternater rundt omkring i landet venter katte og andre kæledyr med en barsk fortid på at få nye hjem. Dyrenes Beskyttelse melder om en stigende interesse for dyrenes historie og for at at give dem et godt liv.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Triste dyreskæbner og skilsmissevenlige gnavere sælger

Kæledyrs-tendenser: Vi falder for sørgelige forhistorier, pynt og praktiske deledyr.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kæledyr med en sørgelig fortid, pyntede småhunde og praktiske skilsmissedyr. Det er nogle af det forgangne års tendenser, når det gælder vores kæledyr, forlyder det fra fagfolk.

»Vi oplever, at flere vil adoptere dyr fra vores internater. De vil ikke bare have en hundehvalp eller en kattekilling, men vil gerne hjælpe et dyr med en trist forhistorie videre«, siger Jens Jokumsen, projektleder for familiedyr og internater i Dyrenes Beskyttelse.

Alle dyr, der er klar til et nyt hjem, præsenteres med tekst og foto på Dyrenes Beskyttelses hjemmeside. Og folk kører gerne langt og på tværs af landet for at hente netop det dyr, som de gerne vil give en ny chance, fortæller Jens Jokumsen.

’Lucia var blevet lukket inde på et loft og har formentlig befundet sig der i en lille uges tid. Hun var meget sulten og tørstig da hun endelig kom ud. Nu er hun kommet til hægterne og søger sit nye allerbedste hjem ...’, skriver Dyrenes Beskyttelse f.eks. om en lys huskat på 2 år, der venter på en ny ejer på dyreværnsorganisationens internat på Fyn.

Kasserede kaniner

Ifølge Jens Jokumsen er succesraten høj og kun ganske få dyr kommer retur til internaterne.

»Folk går helhjertet og velovervejet ind i det. Vi sørger for at klæde dem godt på, så de ved, hvilke opgaver ansvaret for et kæledyr indebærer. Nogle få interesserede vender om eller bliver afvist, hvis de f.eks. ikke egner sig til at have en hund med nogle særlige egenskaber«, fortæller Jens Jokumsen.

Udover katte og hunde venter bl.a. undulater, marsvin og rigtig mange kaniner på at få et nyt hjem.

»Kaniner er populære kæledyr hos børnefamilier, men mange overser desværre, at en kanin kan blive 8-10 år, og så er børnenes interesse for dyret måske fordampet. Så der er mange kaniner i overskud. Vi har fået rekordmange – over 350 – ind på vores internater i år. Desværre ser vi også en stigende tendens til, at folk, som bliver trætte af deres kanin, bare dumper dem i en park eller en skraldespand«, siger Jens Jokumsen.

Grej til hunde hitter

Omkring 900.000 familier skønnes at have et eller flere kæledyr. Det svarer til hver tredje husstand i Danmark. Hund og kat har i mange år været mest populære. Hos dyrehandlerne fornemmer man tydeligt, at danskerne er gået et par numre ned i hundestørrelse og har anskaffet små terriere, chihuahua’er o.lign.

»Vi kan især se det på fodersalget. Der ryger færre kilo hundemad over disken«, lyder det fra flere dyrehandlere og dyresupermarkeder, som Politiken har været i kontakt med.

Viljen til at spendere penge på hunden er derimod ikke skrumpet:

»Hunden er klart vores foretrukne dyr. Den har fået status som et familiemedlem og får gaver til både jul og fødselsdag. De små hunde får frakker, halsbånd med glimtende sten og andre pynteting, mens større hunde får specialdesignede senge, der matcher til indretningen i hjemmet. Og ikke et ondt ord om det, for vi lever jo af det!«, siger Frank Sørensen, indehaver af Tufra Dyrecenter i Kolding Storcenter.

Selv om butikken ikke sælger hunde, stammer 80 procent af omsætningen fra foder og udstyr til hunde.

»Det er ikke muligt at bruge lige så mange penge på katte og gnavere«, indskyder dyreforretningsmanden.

Skilsmisse-sællerter

»Dværghamsteren har været den største sællert til børn i 2015. Det hører jeg også fra kolleger i branchen«, fortæller dyrehandler Mette Visnek fra Mega Bonnie Dyrecenter i Helsingør. Hun har 35 års erfaring som dyrehandler og er formand for brancheforeningen Fokus på Dyr.

Hun fremhæver, at den lille gnaver ikke mindst er populær i skilsmissefamilier:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Den er nem at transportere i en kasse mellem to hjem og kan have et lille bur stående begge steder«.

Et andet populært kæledyr, der passer godt til travle og opsplittede familier, er skægagamen, som er en lille øgle.

»Dens terrarium står ganske vist fast et sted, men øglen kræver ikke den store pasning, når barnet ikke er hjemme. Den skal bare have lys og varme og lidt grønt og insekter at spise«, siger Mette Visnek.

Det er især drenge fra 10-årsalderen, som har øgler som kæledyr. En øgle med tilhørende terrarium koster omkring 2.000 kroner, mens en dværghamster med komplet udstyr løber op i 1.000 kroner.

Mette Visnek oplever, at kunderne generelt gør sig umage og læser grundigt på nettet, før de anskaffer et kæledyr.

»Men når jeg hører, at forældre vil give deres 4-årige barn det fulde ansvar for at passe en dværghamster, blander jeg mig og siger højlydt nej: Børn skal først og fremmest hygge sig med deres kæledyr – det er de voksnes ansvar, at dyret får mad og muget ud«, fastslår Mette Visnek.

På børnenes præmisser

Hos Poppi Dyrecenter på Østerbro i København bekræfter Hans Bergløv, at »dværghamsterne er væltet ud af butikken i 2015«.

Han er certificeret dyrehandler med erfaring fra flere butikker og karakteriserer den lille gnaver som et kompromis, mange forældre overgiver sig til, når deres barn har plaget om et dyr i et stykke tid.

»Den er populær, fordi den er nem at passe, og udstyret fylder ikke alverden. Men folk må have nogle meget pæne møbler, for mange giver udtryk for, at det er svært at finde bure, der matcher til hjemmet«, tilføjer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hans Bergløv kalder dværghamsteren et godt introkæledyr, men synes samtidig, at det er lidt ærgerligt, at hamsteren specifikt bliver valgt, fordi den ikke bliver så gammel – typisk et par år.

Dertil kommer, at den er aktiv om natten og derfor skal forstyrres, hvis man vil kæle med den om dagen.

»Mange kæledyr bliver holdt på børnenes præmisser, ikke på dyrets egne. Men dyr er altså ikke legetøj«, fastslår Hans Bergløv, som også finder det forkert, at sociale væsener som f.eks. fugle bliver holdt enkeltvis.

»Desværre er det tit svært at overtale folk til at tage to dyr, selv om det vil være det rigtige at gøre for dyrene«, slutter han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden