Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Kiichiro Sato/AP
Foto: Kiichiro Sato/AP

Din gamle telefon kan være penge værd, overbeviser danske teleforhandlere dig om, når de vil have dig til at skifte til en nyere model. Og selv om de har ret, så er det ikke det ikke dem, du skal sælge den til. Forhandlere som Apple, 3 og Elgiganten tilbyder nemlig flere hundrede kroner mindre, end du kan få på hjemmesider som for eksempel den Blå Avis.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Apples byt-til-nyt tilbud kan snyde dig for tusinder af kroner

Apple vil gerne købe din gamle telefon af dig - men lad være at sælge.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Giv Apple din gamle smartphone, og få op til 2.200 kroner i tilskud til køb af en ny iPhone.

Tilbuddet lyder på overfladen fornuftigt. I stedet for at lade den gamle telefon samle støv hjemme på hylden, giver du den til Apple, der til gengæld giver dig din nye telefon til nedsat pris.

LÆS OGSÅ:

Men lad os slå det fast med det samme: Det er ikke et fornuftigt tilbud.

Politiken har fået prissat forskellige smartphones af Apples vurderingssystem og har efterfølgende sammenlignet med priserne på brugtsalgsportalen Den Blå Avis. Og medmindre, du vil snyde dig selv for hundredvis af kroner, så er der ingen tvivl. Du skal lade være med at sælge din gamle telefon til Apple.

Byder mere end 1000 kroner under markedsværdi

En iPhone 5S i pæn stand og med 32 GB vil Apple give den nette sum af 1005 kroner for. Den billigste iPhone 5S i lignende stand koster på Den Blå Avis 2400 kroner. Apple lægger sig altså elegant 1295 kroner under markedsprisen.

Er du Android bruger og vil sælge din gamle, velholdte LG Nexus 5 med 16 GB, byder Apple 300 kroner. På Den Blå Avis finder du ikke et hammerslag på en tilsvarende telefon på mindre end 800 kroner. 500 kroner mere, end hvad Apple er villige til at punge op med.

De 2.200 kroner, Apple lokker med, er ikke overraskende kun for de allernyeste modeller, som for eksempel en iPhone 6. Og selv her kan det ikke betale sig at benytte Apples tilbud. En iPhone 6 kan indbringe i omegnen af 3.000 kroner på Den Blå Avis - altså 800 kroner mere, end hvad Apple vil give.

Forhandlerne lukrer på belejlighed

Også 3 og Elgiganten tilbyder en byt-til-nyt aftale i stil med Apples. Og også her ser priserne ud til at ligge et pænt stykke under det, du kan få for din gamle telefon ved selv at sælge den på nettet.

Alligevel forfalder mange til at smide deres gamle telefon med i bytte, når de skal købe nyt gear til bukselommen. Ifølge Lars Pynt Andersen, der er lektor i markedskommunikation og forbrugerkultur på Syddansk Universitet, handler det formentlig om belejlighed for mange af kunderne.

»De fleste ved nok, at der findes noget, der hedder Den Blå Avis eller Gul og Gratis, men spørgsmålet er, om de gider gå den vej. Nogen har ikke lyst til at skulle igennem for meget samtale og kommunikation. Og så er det nemmere og mere belejligt at gå ned i butikken med den. Det kan være meget forskelligt, hvad man gider interessere sig for, og hvem der har brug for de ekstra penge«, forklarer han.

Martin Salamon fra Forbrugerrådet Tænk, der er ekspert i konkurrence og prisdannelse og følger telemarkedet tæt, ser samme mønster.

»Der er også en del forbrugere, der ikke er klar over, hvad deres telefon er værd«, forklarer han.

TÆNK: Hold øje med markedet og prut - også med forhandlerne

Han kalder prisforskellene »i overkanten« og minder forbrugerne om, at selv om det kan være en nem løsning at bytte telefonen hos Apple eller 3, så skal man huske at holde øje med markedet. Det kan give en bedre pris - også hos forhandlerne.

Selv om mange opfatter deres tilbud som faste priser, skal man altid teste dem, lyder anbefalingen.

LÆS OGSÅ:

»Der er selvfølgelig fordele i bare at kunne gå ind og aflevere en telefon og så få en anden billigere. Men 1295 kroners forskel er helt i skoven. Så man bør da se på, hvad man kan sælge telefonen for på for eksempel Den Blå Avis. Og hvis man ikke vil gå i lag med selv at sælge, kan man stadig bruge priserne derinde til at forhandle om en bedre pris i butikken« forklarer han.

»De ved jo godt at prisen er rigtig lav, så der er rum for forhandling. Man skal bare forberede sig lidt«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Emil Stenz eller Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden