Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Rodeskuffe. »Vi frigør os ved at skaffe os af med overflødige ting og sager, som tynger os.«, siger Anne Marie Pahuus.
Foto: Peter Hove Olesen (arkiv)

Rodeskuffe. »Vi frigør os ved at skaffe os af med overflødige ting og sager, som tynger os.«, siger Anne Marie Pahuus.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fremtidsforsker: Vi gider ikke længere have så mange ting

Vi frigør os ved at skille os af med overflødige ting, siger filosof, forfatter og fremtidsforsker.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minimalistisk levevis, som længe har været udbredt i USA, er ved at slå igennem herhjemme. Mange sælger ud af deres gods og indretter sig enkelt, måske med købt eksperthjælp, og flere skriver bøger eller blogs om livsstilen.

»Det fylder mere og mere. Minimalismen er en dyrkelse af letheden og enkelheden. Den bygger på et opgør med den ophobning af ting, som forbrugersamfundet har udartet sig til«, siger Anne Marie Pahuus, filosof og prodekan ved Aarhus Universitet. Det giver nemlig en fornemmelse af overblik, når vi skaffer os af med unødvendigt fyld i form af ting, der har haft betydning, vi måske får brug for – eller blot ikke orker at tage stilling til.

»Vi frigør os ved at skaffe os af med overflødige ting og sager, som tynger og holder os fast. Det er en indgang til et liv med nye muligheder«, siger Anne Marie Pahuus, der ikke ser tendensen som et oprør, men som et bud på et moderne liv med plads til relationer, rum til at røre sig og frihed til at bryde op.

Som f.eks. Nikolaj Astrup, der i flere år har boet rundt i verden, hvor han fra baser fundet via Airbnb arbejder fra sin computer. Planen er at gøre det til en permanent livsstil at være moderne nomade med arbejde, men uden fast bopæl. Det skriver han om på sin blog nikolajastrup.dk (eksternt link).

Muligheder gav granatchok

En lignende strømning skyllede over landet og gav forfatter Gitte Jørgensen nogle travle år som foredragsholder, da hun i 2003 skrev den første danske bog om simple living. Hun forklarer succesen med informationsteknologien.

»Alle havde fået internet, mobiltelefoner boomede, det hele accelererede. Mængden af informationer, muligheder og valg var overvældende«.

Interessen steg igen under finanskrisen, som affødte tanker om mådehold, ressourcebevidsthed og livsværdier. »Det er vigtigt at spørge sig selv, hvad der er vigtigt i stedet for bare at copypaste kulturen og ende i en forbrugsfælde, man slet ikke har lyst til«, siger Gitte Jørgensen, hvis nye bog ’Når sjælen kalder’ netop tager afsæt i, hvad den enkelte længes efter i sit liv.

Den aktuelle interesse for det enkle liv er især båret af unge under 25-30 år. »Internetgenerationen går gerne alternative veje, er gode til at finde billige ting og stiller spørgsmål ved forbrug og etablerede koncepter. Mange er politisk bevidste, men meget handler om nye normer«, siger Gitte Jørgensen.

På nettet er der masser af fora, hvor man deler tjenester og gaver, informerer om byttebutikker og låneordninger, udveksler tanker og tips. På minimalist.dk fortæller 29-årige Markus Wüstenberg, at det at dykke ned i den minimalistiske verden har øget hans bevidsthed om egne værdier.

Det har givet mig ro, rødder og større klarhed. Jeg har også lært, at man ikke bliver glad af at eje en masse ting

»Det har givet mig ro, rødder og større klarhed. Jeg har også lært, at man ikke bliver glad af at eje en masse ting«.

Svenskerhår og facade

Ifølge fremtidsforsker Liselotte Lyngsø fra Future Navigator kan teknologi og simpel livsstil fint kombineres.

»Det giver perspektiv, at man med 3D-printere kan producere, præcis hvad man mangler. Man slipper for alle mulige dimser og dutter, og det hele kan omformes og genbruges«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Teknologiens muligheder betyder med hendes ord, at vi igen får svensker-hår. Det er et billede på simplexity, hvor alt det komplekse, der fylder, gemmes bagtil, mens det simple og velordnede viser facaden. Det giver os en savnet følelse af overblik og kontrol i en kompleks og uforudsigelig verden.

»Al ’støjen’ ligger så at sige i maskinen. Når vi via en smartphone kan streame musik, hente tekster og downloade apps, kan vi fjerne rod i form af tv, bøger, fotos, musik og fokusere på det, der giver mening«, siger Liselotte Lyngsø og fortsætter:

»Før var lagre på loft og i kældre lig med rigdom. Nu er besiddelse lig med lidelse. At skille sig af med ting er en renselsesproces, for vi har behov for ro omkring os for at få ro i sindet«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Annemette Grundtvig, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden