Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Søren Sielemann
Foto: Søren Sielemann

BOMBE. Flere nødhjælpsordninger kritiserer kommunale genbrugsordninger for at øge konkurrencen og dermed dræne midler fra nødhjælpsarbejdet.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nødhjælpsorganisationer: Kommunale genbrugsordninger er »en bombe under vores arbejde«

Indførelsen af kommunale genbrugsordninger vækker harme hos de danske nødhjælpsorganisationer.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når Københavns Kommune i disse dage tilslutter sig den nationale tendens med, at kommuner begynder at indsamle genbrugstøj, er det med til at undergrave nødhjælpsorganisationers humanitære arbejde.

Så kontant er kritikken fra tre af de største nødhjælpsorganisationer i landet - organisationer, der delvist finansierer deres arbejde med udsatte i ind- og udland via salg af tøj i genbrugsforretninger.

LÆS OGSÅ

Flere kommuner indsamler i dag tøj, bælter, tørklader, håndklæder og viskestykker til genanvendelse og genbrug på kommunale genbrugspladser. Københavns Kommune vil ligeledes opstille særlige tekstilcontainere opstillet på de fem store genbrugspladser, samt seks nærgenbrugsstationer.

Truede indtægter

Hos Røde Kors stiller man sig uforstående overfor, at kommunerne pludselig skal konkurrere på genbrugsområdet.

»Hele genbrugsområdet har i forvejen masser af aktører, og hele systemet fungerer godt. Ved at lancere en kommunal ordning risikerer man at smadre den eksisterende infrastruktur. Jeg forstår slet ikke, hvorfor Københavns Kommune skal til at blande sig her«, siger Tina Donnerborg, der er chef for kommercielle aktiviteter hos Røde Kors.

»Hvad er det, kommunerne mener, at vi ikke gør godt nok? Siden de nu risikerer at smadre det humanitære arbejdes vigtigste indtægtskilde«.

Hos kollegerne i Frelsens Hær er man ligeledes bekymrede for den kommunale entré på genbrugsmarkedet, og informationschef Lars Lydholm er ikke sen til at kalde de kommunale genbrugsordninger et angreb på selve essensen i den danske genbrugskultur.

»Vi er i vores arbejde med socialt udsatte i Danmark og i udlandet fuldstændig afhængige af genbrugsarbejdet. Uden de penge ville vi ganske enkelt ikke kunne arbejde. Det er en bombe under vores arbejde«, siger Lars Lydholm, der desuden bedyrer, at Frelsens Hær vil rette kritisk henvendelse til alle kommuner, der opretter kommunale ordninger.

Birgitte Qvist-Sørensen, der er generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, melder sig også i koret af kritikere, men hendes bekymring rækker også videre end nødhjælpsorganisationers økonomiske bekymringer.

»Vi engagerer frivillige i hele landet, og jeg frygter, at kommunernes nye genbrugsarbejde er med til at undergrave en i øjeblikket blomstrende frivillighedskultur«, siger hun og kalder kommunernes engagement for »forfejlet og ærgerligt«.

Kommune tror på dialog

Den krasse kritik fra nødhjælpsorganisationerne overrasker ikke Merete Kristoffersen, der er chef for klimaenheden i Københavns Kommune, der står bag den nye kommunale genbrugsordning.

»Vores hensigt med genbrugsordningen er jo at få skubbet gang i lige netop genbrug og genanvendelse« forklarer Merete Kristoffersen.

LÆS OGSÅ

»Der er jo enorme mængder tøj, der ryger i skraldespanden i dag, og det hjælper den her ordning med at få genanvendt. Og det drejer sig også om tøj og tekstiler, som genbrugsforretningerne ikke ville kunne sælge«.

Ifølge Merete Kristoffersen er der ikke tale om et angreb, snarere er det kommunale initiativ et supplement til den eksisterende infrastruktur på området.

»Vi har enormt stor respekt for nødhjælpsorganisationernes arbejde, men der er bare ufattelige mængder tekstil, der bliver brændt i dag, og det vil vi gerne have ud af forbrændingen«, siger hun og påpeger, at hun gerne ser, at man samarbejder mere om genbrugsindsatsen i Danmark.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden