Politikens stikprøve viser, at unge under 18 år uden problemer kan købe cigaretter.
Foto: Jacob Ehrbahn (arkiv)

Politikens stikprøve viser, at unge under 18 år uden problemer kan købe cigaretter.

Butikker blæser på forbud mod at sælge cigaretter til børn

Politikens testperson på 16 år kunne købe cigaretter i 18 af 20 butikker. Men det er reelt straffrit at bryde loven: I 2016 fik blot 2 butikker bøder for salg.

Forbrug

Regeringen har et nedskrevet mål om en røgfri generation, så ingen børn og unge ryger i år 2030. Men personer under 18 år kan uden problemer købe cigaretter, selv om loven klart forbyder butikker at sælge tobaksvarer til dem.

Det viser en stikprøve, hvor Politiken tog en 16-årig gymnasieelev med til 20 tilfældigt udvalgte butikker – 18 af dem solgte smøger til den mindreårige.

Samtidig er det i praksis straffrit for butikker at sælge cigaretter til børn og unge, til trods for at Folketinget for nogle år siden fordoblede bødestørrelsen for netop at bekæmpe rygning i den målgruppe.

»Det hører ingen steder hjemme, at børn og unge stadig er i stand til at købe cigaretter ulovligt. Børn skal ikke ryge, og derfor skal loven selvfølgelig overholdes. Butikkerne må simpelthen tage ansvar, stramme op og blandt andet lære deres ansatte at bede om id«, lyder reaktionen fra fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V).

En aktindsigt hos Rigsadvokaten viser, at der i 2016 blot blev givet 2 bøder for overtrædelse af forbuddet mod at sælge cigaretter og andre tobaksvarer til mindreårige. Heller ikke i årene 2012-2015 var myndighederne med 5, 4, 6 og 5 bøder flittige med at håndhæve loven.

Det hører ingen steder hjemme, at børn og unge stadig er i stand til at købe cigaretter ulovligt

Det sker, i lyset af at regeringen selv i sin kræftplan 4 dokumenterer udbredt rygning blandt børn og unge. På erhvervsskoler ryger 37 procent dagligt og 20 procent lejlighedsvist, mens tallene for gymnasier er henholdsvis 12 og 34 procent.

Politiken har sammen med 16-årige Fabian Søgaard Krohn, der går i 1.g på Frederiksberg Gymnasium, testet, hvor let en person under 18 år kan købe tobak.

Vi tog på en rundtur til 20 supermarkeder, kiosker og tankstationer i og uden for København. Sælgerne har ifølge loven pligt til at forlange gyldig legitimation med navn og billede, når en ung som Fabian vil købe tobak. Det gjorde kun 2 butikker. 18 solgte til vores testperson.

Hos Kræftens Bekæmpelse siger projektchef for tobaksforebyggelse Niels Them Kjær, at »regeringen holder skåltalen om en røgfri generation ved festlige lejligheder, men når det bliver hverdag, er den glemt igen«.

Den manglende håndhævelse af reglerne er en væsentlig årsag til, at børn og unge begynder at ryge, mener han:

»Jeg kan godt forstå, at under 18-årige undervurderer risikoen ved rygning. De kan let købe cigaretter på hvert gadehjørne, så hvor farligt kan det være? Det dør årligt 14.000 af rygning og 200 i trafikken. Der bruges millioner på at håndhæve fartgrænser, mens forbud mod salg af cigaretter til børn slet ikke håndhæves. Proportionerne er helt skæve«.

Han foreslår, at myndighederne selv udfører mystery shopping, hvor de allierer sig med et korps af børn og unge og jævnligt tester, om loven overholdes. Kontrollen kan finansieres ved at forlange licens fra butikker, der vil sælge tobak.

Tobaksindustrien: uacceptabelt

Også tobaksindustrien er fortørnet over, at dens produkter sælges ulovligt.

»Det er fuldstændig absurd og uacceptabelt, at det er muligt at købe cigaretter, hvis man er under 18 år. Der er en grund til, at cigaretter er voksenprodukter. Der skal gribes ind, hvis forbuddet overtrædes«, siger Thomas Jepsen, kommunikationschef for Philip Morris Danmark, der blandt andet sælger Marlboro.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

5 af butikkerne i Politikens stikprøve var Irma, Kvickly og Fakta, som er ejet af Coop. 1 af 5 forlangte id. Direktør for social ansvarlighed i Coop Signe Frese siger, at »det er ikke i orden, at vi ikke er dygtige nok til at overholde loven«.

»Vi vil derfor straks indskærpe over for vores medarbejdere, hvad reglerne er. Desuden vil vi gå i dialog med resten af dagligvarebranchen om, hvordan vi håndhæver loven bedre via en fælles indsats«, siger Signe Frese.

På Christiansborg vil både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti rejse sagen over for regeringen.

Sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) kalder det »beskæmmende, grotesk og forfærdeligt«:

»Grænsen på 18 år er meget velovervejet, fordi skadevirkningerne er så alvorlige, og fordi unge kaster sig skødesløst ud i livet. Jeg vil bruge al mit sundhedspolitiske krudt på at få gjort noget ved det her. Det kan simpelthen ikke bortforklares«.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce