Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ifølge den britiske forsker Eric Robinson er der det en myte, at en lille tallerken får os til at spise mindre. Får vi sådan en i hånden i køen til buffeten, så tager vi bare en ekstra gang, mener han.
Foto: Jacob Ehrbahn

Ifølge den britiske forsker Eric Robinson er der det en myte, at en lille tallerken får os til at spise mindre. Får vi sådan en i hånden i køen til buffeten, så tager vi bare en ekstra gang, mener han.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Myteknuser: En lille tallerken får os til at spise mere

Modsat hvad mange tror, så får en mindre tallerken os ikke nødvendigvis til at spise mindre, påpeger en engelsk forsker.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Genvejen til varigt vægttab har i mange år ligget lige foran os, hvis man skal tro mangen en slankeartikel. Tallerkenens størrelse har afgjort, hvor meget vi har spist, og første logiske skridt mod topmave har derfor været at sende porcelænet på slankekur.

Men det er måske alligevel ikke så enkelt, som det lyder.

Tallerkenmyten har været omdiskuteret i mange år, men nu ser det ud til, at en britisk forsker har slået det sidste søm i ligkisten.

Eric Robinson, der er seniorlektor ved University of Liverpool, har analyseret alle tilgængelige studier om myten og lavet sit eget studie, og det er på den baggrund, han afliver myten. Det skriver han i et indlæg på The Conversation, som Videnskab.dk har oversat.

»Der er flere studier, der har fundet, at mindre tallerkener ikke har en positiv effekt på kalorieindtaget, end der er studier, der undersøtter hypotesen om de mindre tallerkener«, skriver han.

Popcornene knuser myten

Ifølge Eric Robinson er samtlige studier, der bakker tallerkenmyten op, desuden lavet af en forskergruppe, der siden har modtaget kritik for sin forskningspraksis.

Og den britiske forsker stopper ikke her. Han har selv været med til at undersøge, om forsøgspersoner med en lille skål spiser færre popcorn end dem med en større skål. Intet tyder på det, skriver han. Det er snarere omvendt.

»Et godt bud er, at du måske kommer lidt mindre mad på tallerkenen i første omgang, men så til gengæld går to gange – nu var den første portion du fik jo så lille«, skriver han.

Færre kalorier er vejen frem

I indlægget refererer Eric Robinson til flere andre studier, der også har forsøgt at aflive myten om, at mindre tallerkener får os til at spise færre kalorier.

I 2016 testede en koreansk forskergruppe eksempelvis, om de kunne få studerende til at spise mindre frokost ved at give dem en mindre tallerken. Men også her måtte man konkludere, at de studerende ikke sådan lod sig mætte og blot gik flere gange til buffeten.

Seniorlektoren håber, at man på et tidspunkt fjerner fokus fra den lette genvej med de små tallerkener og i stedet retter den mod de bagvedliggende faktorer som miljø, spisevaner og mængden af kalorier i de populære færdigretter.

»Det er straks sværere at realisere sådan en forandring, end det er at fortælle offentligheden, at de skal spise af miniaturetallerkener«, skriver han ifølge Videnskab.dk.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden