Guide: Sådan bør du forholde dig til det eskalerende cyberangreb

Opdater din software, få sikkerhedskopieret dine data - og undlad at efterleve krav om løsepenge.

Forbrug

Det globale cyberangreb, der er blevet døbt både 'Petya' og 'Notpetya', spreder sig over hele kloden. Mindst 65 lande er indtil videre blevet ramt, oplyser Microsoft i en teknisk gennemgang af angrebet.

Ransomware-angrebet er mere teknisk avanceret og komplekst end det globale WannaCry-angreb i maj, som på det tidspunkt blev kaldt det hidtil mest omfattende.

Selv om angrebet indtil videre primært har ramt virksomheder, så bør private brugere også være årvågne.

Her følger en guide til, hvad man som privat bruger som minimum bør gøre.

- Sørg for, at dit antivirus-program er aktivt og opdateret.

- Sørg for, at dit Windows-styresystem er opdateret.

- Sørg for, at al øvrig software på din computer er opdateret.

- Vær særlig opmærksom på såkaldte phishing-mails, links og vedhæftede dokumenter.

- Sørg for at have en backup af dine filer, hvis uheldet skulle være ude.

- Undlad at betale løsepenge, hvis dit udstyr skulle blive ramt. Dels ansporer det kriminelle til flere angreb, dels er chancen for at få de låste data tilbage meget lav. Den mail-adresse, man skal skrive til som led i betalingen, er således blevet lukket.

Rådene kommer fra sikkerhedsselskabet Kaspersky i samarbejde med appen 'Mit Digitale Selvforsvar', som blandt andre Forbrugerrådet Tænk og Kriminalpræventivt Råd står bag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce