Efter en brand i Illum Bolighus på Amagertorv, holdt bolighuset "Brandudsalg", og flere tusinde mennesker dukkede op.
Foto: Henriette Dæhli

Efter en brand i Illum Bolighus på Amagertorv, holdt bolighuset "Brandudsalg", og flere tusinde mennesker dukkede op.

Forbrug

Designmøbler til folket: Kom med til brandudsalg i Illums Bolighus

Rygtet om 'Brandudsalg' havde spredt sig som en løbeild, og der var kø hele vejen ned gennem Købmagergade.

Forbrug

»Folk har stået i kø her siden klokken seks i morges. Du stod her ikke før - ja dig med den blå regnfrakke - du stod nede bagved«.

En kvinde med et barn i en bæresele holdt orden i køen foran Illums Bolighus.

Bolighuset havde i onsdags annonceret, at de ville åbne dørene for et Brandudsalg fredag klokken 10. Over halvdelen af deres møbler, lamper og andre designerting var nedsat til halv pris.

Baggrunden for udsalget var en voldsom brand i bolighuset natten til søndag. Det havde fået folk til at møde op i det grå regnvejr.

En kø på en halv kilometer snørklede sig hen til Storkespringvandet, ned ad Købmagergade og helt ned til Rundetårn.

Kvinden i køen udpegede personen til den dørvagt, der stod ved indgangen til Illums Bolighus. Personen kapitulerede og gik, og der lød spredt bifald blandt de andre i køen.

Det var også på det mest kritiske tidspunkt - få minutter inden Illums Bolighus åbnede dørene for deres 'Brandudsalg'.

Lukket ind 30 personer ad gangen

»Velkommen til Illums Bolighus« sagde en ung ekspedient i en lyseblå skjorte, da glasdørene blev lukket op for en gruppe, og de første 30 blev lukket ind.

En håndværker kom ud fra en dør med et for nyligt påsat »Adgang forbudt«-skilt.

Inde bag ham kunne man i et glimt se de rå bjælker og de friske brædder, der var sat op, men ellers var det kun den let røgede duft, der vidnede om, at der for blot få dage siden, havde været en voldsom ildebrand.

Jeg troede det var en joke, da min mor ringede og sagde, at der var Brandudsalg.

Flere gik målrettet i hurtig gang hen mod rulletrapperne. En kvinde med en grøn regnfrakke havde taget sin rygsæk om på maven, og hun greb en indkøbskurv.

Sofie Lund Nielsen, 26 år, købte en PP68 Wegnerstol, efter hun havde stået i kø i tre end halv time.

»Jeg troede det var en joke, da min mor ringede og sagde, at der var Brandudsalg.«, sagde Sofie Lund Nielsen, der ikke tvivlede på, at Illum nok skulle tjene penge på udsalget.

Designerstole og lamper

Møbel- og lampeafdelingen på øverste etage tiltrak de mest målrettede. Den berømte Bamsestol til kr. 100.000, designet af Hans J. Wegner, blev solgt inden for det første kvarter. Den havde været til salg til halv pris.

En ældre mand med en mobiltelefon ved øret blev over telefonen navigeret rundt i landskabet af møbler i forskellige størrelser og farver.

Et ungt hipsterpar gik rundt mellem stolene. Kvinden satte sig på en af fire wegner-stole for at reservere dem, mens manden hentede en ung sælger i lyseblå skjorte. Sælgeren hev et stykke papir frem med påskriften »solgt« og noterede med kuglepen mandens navn.

Sådan spredte de hvide sedler sig langsomt ud på møblerne i landskabet.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden