0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Madeksperter: Storkøkkener sparer millioner af kroner på at nedbringe madspild

Storkøkkener kan skære store lunser af budgettet ved at bekæmpe madspild og gøre maden bedre og mere økologisk, viser flere projekter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Fokus på madspil har sparet Aalborg Universitetshospital for mange millioner.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Aalborg Universitetshospital kom for alvor ind i kampen mod madspild på den hårde måde, da hospitalets arbejdsgivere, Region Nordjylland, i 2015 besluttede, at der skulle skæres syv millioner ud af et madbudget på nogle og fyrre millioner ved at reducere madspild.

Det lykkedes ved at inddrage hele hospitalet i forandringerne, fortæller cheføkonoma Pernille Nørbak.

»Vi har fået vores budget til at hænge sammen, og det krævede, at hele organisationen var tænkt ind i de forandringer, der skulle ske. Det tror jeg gør sig gældende rigtig mange steder«, siger Pernille Nørbak.

En helt ny rapport om projektet Madspildsjægerne kunne tyde på, at hun har ret. Der er mange penge at hente, når offentlige og private storkøkkener med over 400 spisende om dagen kaster et kritisk blik på den mad, der ryger i skraldespanden.

I 26 storkøkkener faldt madspildsprocenten med 42 procent i gennemsnit efter et forløb med Madspildsjægerne. Og selv om de 26 køkkener ikke så på madspild for den totale produktion, men kun for en mindre del af al den mad, de leverer, kunne nogle af dem spare hundredtusindvis af kroner. Selv køkkener, der allerede var i gang med at skære i madspildet, oplevede fremgang, oplyser projektansvarlig Mette Gotfredsen, der dengang stod for projektet under Teknologisk Institut, men som nu er selvstændig inden for rådgivning omkring madspild.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter