Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

30 forskellige Domino's restauranter fik besøg af Fødevarekontrollens rejsehold på en dag. Der blev fundet snavs, høje temperaturer og fejlmærkede fødevarer i 70 procent af dem. (Arkivfoto)
Foto: Alan Diaz/AP

30 forskellige Domino's restauranter fik besøg af Fødevarekontrollens rejsehold på en dag. Der blev fundet snavs, høje temperaturer og fejlmærkede fødevarer i 70 procent af dem. (Arkivfoto)

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pizzariaer brugte gamle madvarer: Så galt står det til i din lokale Domino's

Tv-programmet Operation X har afsløret omfattende fusk med datomærkningen hos pizzakæden. Et kig på smileyrapporterne kan vise dig, hvad fødevarekontrollerne fandt i din lokale Domino's.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Domino's pizzeriaer i Holbæk, Vanløse, Vesterbro, Næstved og Aarhus V fik stanget meget sure og utilfredse smileys ud, da Fødevarekontrollens rejsehold rykkede ud på razzia efter et tip fra TV2-programmet Operation X.

Rejseholdet havde fået oplysninger om, at der blev snydt med datoerne, så pizzabagerne kunne bruge gamle varer, som var udløbet. Og det viste sig at holde stik flere steder: 18 ud af de 29 besøgte pizzeriaer fik anmærkninger for gamle madvarer, madrester i hjørnerne og snavs i beholdere, der ellers var blevet vasket op.

Kontrolrapporterne fra 7. juni 2018, som alle kan gå ind og læse på hjemmesiden findsmiley.dk, er ikke opmuntrende læsning.

I Holbæk fandt rejseholdet, som er sammensat af tidligere kriminalbetjente og fødevareeksperter, flere datomærker ovenpå hinanden. I butikken havde de ansatte udviklet egne metoder til at finde ud af, om madvarerne var friske.

'Jeg vurderer ved at lugte til det og kigge på det, når jeg åbner det', sagde de ansatte ifølge kontrolrapporten til rejseholdet, som kvitterede ved at kræve en række varer kasseret og med en bøde på 5.000 kroner. Kontrollen fandt desuden, at pizzariaet ikke var rent, der manglede sæbe ved håndvasken og der blev målt for høje temperaturer i forskellige madvarer i 'makeline', hvor pizzaerne bliver fremstillet.

Slimet, brunlig belægning på 'makeline'

I Næstved konstaterer rejseholdet ved et kontrolbesøg 6. september, at der finder bevidst og systematisk dato-fusk sted i den lokale Domino's.

Varer, der skulle være smidt ud dagen forinden, er fremme i 'makeline' igen - med ny dato. I kølerummet står andre varer klar til at få nye datoer, der kan 'forlænge' deres holdbarhed - og samtidig øge kundernes risiko for at blive syge af at spise maden.

Også her bliver der målt alt for høje temperaturer i maden, og rejseholdet skriver i rapporten, at 'Kanten på makeline fremstår meget beskidt med gamle madrester, slimet brunlig belægning og mørke pletter.'

I Dominos i Vanløse finder rejseholdet varer, der ikke er sporbare - det vil sige, at det ikke kan godtgøres, hvor de er købt og hvornår de er ankommet.

Det er i strid med fødevarereglerne, for alle varer skal kunne spores for at sikre forbrugerne mod blandt andet fødevareforgiftninger. Når varen ikke kan spores, kan det også være svært at afgøre, om den har overskredet datomærkningen. Varerne bliver beslaglagt. Pizzariaet lover at fremskaffe dokumentation, men det sker ikke.

På Vesterbro er kyllingekød blevet mærket med datoen 7. juni, selv om det er modtaget 26. maj, og kun kan holde sig frisk i 9 dage. Det vil sige, at kødet stadig står klar til at blive brugt tre dage efter udløb. Kyllingevingerne har ved rejseholdets besøg fået en ekstra forlænget holdbarhedsdato noteret.

Senere bliver Vesterbros Domino's ramt af rotteangreb - og får en bøde for at sælge en pizza efter det tidspunkt, hvor butikken har fået besked for at stoppe for alt salg af fødevarer.

Domino's i Aarhus V har masser af fødevarer, som de ikke kan dokumentere, hvor kommer fra. De ansvarlige på stedet oplyser, at der sendes madvarer rundt mellem de fem Domino's i Aarhus. Besøget ender med, at varerne bliver overhældt med destruktionsfarve og bortskaffes til en affaldscontainer.

Nu smiler flere smileys

Skulle man stadig - mod mange odds - have lyst til en pizza fra Domino's, så er den gode nyhed, at mange af kædens nyeste kontrolrapporter bærer smilende smileys. Noget tyder på, at der er blevet strammet op.

Vil du læse den seneste rapport eller bare tjekke den nyeste smiley, kan du søge den frem på Fødevarekontrollens hjemmeside findsmiley.dk

Politiken forsøger at få en kommentar fra Domino's.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden