30 forskellige Domino's restauranter fik besøg af Fødevarekontrollens rejsehold på en dag. Der blev fundet snavs, høje temperaturer og fejlmærkede fødevarer i 70 procent af dem. (Arkivfoto)
Foto: Alan Diaz/AP

30 forskellige Domino's restauranter fik besøg af Fødevarekontrollens rejsehold på en dag. Der blev fundet snavs, høje temperaturer og fejlmærkede fødevarer i 70 procent af dem. (Arkivfoto)

Forbrug

Pizzariaer brugte gamle madvarer: Så galt står det til i din lokale Domino's

Tv-programmet Operation X har afsløret omfattende fusk med datomærkningen hos pizzakæden. Et kig på smileyrapporterne kan vise dig, hvad fødevarekontrollerne fandt i din lokale Domino's.

Forbrug

Domino's pizzeriaer i Holbæk, Vanløse, Vesterbro, Næstved og Aarhus V fik stanget meget sure og utilfredse smileys ud, da Fødevarekontrollens rejsehold rykkede ud på razzia efter et tip fra TV2-programmet Operation X.

Rejseholdet havde fået oplysninger om, at der blev snydt med datoerne, så pizzabagerne kunne bruge gamle varer, som var udløbet. Og det viste sig at holde stik flere steder: 18 ud af de 29 besøgte pizzeriaer fik anmærkninger for gamle madvarer, madrester i hjørnerne og snavs i beholdere, der ellers var blevet vasket op.

Kontrolrapporterne fra 7. juni 2018, som alle kan gå ind og læse på hjemmesiden findsmiley.dk, er ikke opmuntrende læsning.

I Holbæk fandt rejseholdet, som er sammensat af tidligere kriminalbetjente og fødevareeksperter, flere datomærker ovenpå hinanden. I butikken havde de ansatte udviklet egne metoder til at finde ud af, om madvarerne var friske.

'Jeg vurderer ved at lugte til det og kigge på det, når jeg åbner det', sagde de ansatte ifølge kontrolrapporten til rejseholdet, som kvitterede ved at kræve en række varer kasseret og med en bøde på 5.000 kroner. Kontrollen fandt desuden, at pizzariaet ikke var rent, der manglede sæbe ved håndvasken og der blev målt for høje temperaturer i forskellige madvarer i 'makeline', hvor pizzaerne bliver fremstillet.

Slimet, brunlig belægning på 'makeline'

I Næstved konstaterer rejseholdet ved et kontrolbesøg 6. september, at der finder bevidst og systematisk dato-fusk sted i den lokale Domino's.

Varer, der skulle være smidt ud dagen forinden, er fremme i 'makeline' igen - med ny dato. I kølerummet står andre varer klar til at få nye datoer, der kan 'forlænge' deres holdbarhed - og samtidig øge kundernes risiko for at blive syge af at spise maden.

Også her bliver der målt alt for høje temperaturer i maden, og rejseholdet skriver i rapporten, at 'Kanten på makeline fremstår meget beskidt med gamle madrester, slimet brunlig belægning og mørke pletter.'

I Dominos i Vanløse finder rejseholdet varer, der ikke er sporbare - det vil sige, at det ikke kan godtgøres, hvor de er købt og hvornår de er ankommet.

Det er i strid med fødevarereglerne, for alle varer skal kunne spores for at sikre forbrugerne mod blandt andet fødevareforgiftninger. Når varen ikke kan spores, kan det også være svært at afgøre, om den har overskredet datomærkningen. Varerne bliver beslaglagt. Pizzariaet lover at fremskaffe dokumentation, men det sker ikke.

På Vesterbro er kyllingekød blevet mærket med datoen 7. juni, selv om det er modtaget 26. maj, og kun kan holde sig frisk i 9 dage. Det vil sige, at kødet stadig står klar til at blive brugt tre dage efter udløb. Kyllingevingerne har ved rejseholdets besøg fået en ekstra forlænget holdbarhedsdato noteret.

Senere bliver Vesterbros Domino's ramt af rotteangreb - og får en bøde for at sælge en pizza efter det tidspunkt, hvor butikken har fået besked for at stoppe for alt salg af fødevarer.

Domino's i Aarhus V har masser af fødevarer, som de ikke kan dokumentere, hvor kommer fra. De ansvarlige på stedet oplyser, at der sendes madvarer rundt mellem de fem Domino's i Aarhus. Besøget ender med, at varerne bliver overhældt med destruktionsfarve og bortskaffes til en affaldscontainer.

Nu smiler flere smileys

Skulle man stadig - mod mange odds - have lyst til en pizza fra Domino's, så er den gode nyhed, at mange af kædens nyeste kontrolrapporter bærer smilende smileys. Noget tyder på, at der er blevet strammet op.

Vil du læse den seneste rapport eller bare tjekke den nyeste smiley, kan du søge den frem på Fødevarekontrollens hjemmeside findsmiley.dk

Politiken forsøger at få en kommentar fra Domino's.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

    Henter…

    I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

    Henter…

    Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

  • 
    A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

    Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce