Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ho/AP
Foto: Ho/AP

Vi skal blive bedre til at genanvende plastik i stedet for at smide det ud, mener miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen. Men planen er for venlig ved industrien, mener Plastic Change.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu er der 27 indgreb mod plastikspild på vej

Vi skal have et poseforbud og stop for mikroplast i cremer, men hvor er kravene til erhvervslivets plastikspild, spørger miljøorganisationen WWF.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Nu skal der skæres drastisk i de 340.000 ton plastikaffald, der hvert år bliver skabt i Danmark.

Det mener miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, som onsdag fremlagde en plan for at få mere plastik genanvendt og brugt med omtanke.

»I dag brænder vi alt for meget plastik af, vi skal blive meget bedre til at genanvende det. Vi har ikke uendelige ressourcer til vores rådighed, og der er ingen grund til at udvinde nye ressourcer, når vi kan bruge dem, vi allerede har«, siger Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse.

Han inviterer alle Folketingets partier til forhandlinger om den 27 punkter store plan, som møder både ris og roser fra Plastikindustrien og miljøorganisationerne.

De synlige punkter i planen er allerede drypvis blevet offentliggjort. Gratis plastikposer med hank bliver forbudt, så man skal huske sin egen pose, når man går til pizzamanden. Kosmetikindustrien vil mærke et forbud mod de små stykker af mikroplast, der gemmer sig i blandt andet cremer. Og pantsystemet udvides, så det også omfatter juice- og saftflasker.

Men udover de få synlige forbud, forsøger regeringen at sætte gang i genanvendelse af plastik bag kulisserne.

Et initiativ er et nyt nationalt videncenter, som skal hjælpe virksomheder med sætte værdikæder i gang, hvor alle kan spare penge ved at genbruge hinandens materialer. Et andet er at kortlægge de typer plast, der bruges, og hvad der sker med det, når det bliver til affald. Desuden skal allerede eksisterende penge til forskning og teknologiudvikling gives til projekter, der fremmer genanvendelse og cirkulært forbrug af plastik.

Plastik Change: Hvor er pengene?

Regeringens plan vækker begejstring i brancheforeningen Plastindustrien, som regner med at et nationalt plastcenter kan samle indsatsen for en grøn omstilling i plastbranchen, mener adm. direktør Thomas Drustrup.

»Ensartet affaldssortering, initiativer for at forebygge affald i naturen, og det generelle fokus på at opbygge viden om fx bionedbrydelig plast er også rigtig gode ideer, som både vi, NGO’er og flere andre har efterspurgt«, siger Thomas Drustrup.

Ganske rigtigt er miljøorganisationen WWF Verdensnaturfonden og Plastic Change glade for, at der kommer en handlingsplan, hvor der er lyttet til en lang række af deres forslag.

»Planen lægger op til, at det skal kortlægges, hvor mange tabte fiskeredskaber, der er, og så skal der ryddes op. Det er vi meget glade for, for det har en direkte effekt på naturen nu og her«, siger Malene Møhl fra WWF.

Overordnet set er organisationen (WWF) tilfredse med, at handlingsplanen sætter kursen mod en mere cirkulær plastikøkonomi, hvor plastik i stedet for at blive smidt ud bruges igen og igen.

»Men planen lægger i høj grad op til frivillige initiativer, og det bringer os ikke så langt. Vi har brug for, at der stilles nogle flere krav til virksomhederne, så det ikke er frivilligt at kortlægge for det plastik, man bruger og lave en plan for reduktion og genanvendelse af plastik«, siger Malene Møhl.

Annonce

Organisationen Plastic Change mener, at der mangler penge til mange af de 27 initiativer.

»Der er en himmelråbende afstand mellem de mange gode initiativer, der foreslås, og de 50 mio. kroner, der sættes af. De skal oven i købet fordeles over flere år. Regeringen lægger op til etablering af et nationalt plastikcenter, udvikling af standarder for sortering og indsamling af plastikaffald, investeringer i teknologier, forskning, undersøgelser, nationale kampagner, udvikling af nyt design - alle dele koster penge, og man behøver ikke være økonom for at se, at midler og mål ikke går op i en højere enhed«, siger Henrik Beha Pedersen fra Plastic Change.

Han peger desuden på, at mens planen sætter fokus på at cirkulere plast, gør den alt for lidt for at skære ned på plast:

»Vi har to hovedudfordringer: At nedsætte forbruget af plastik og genbruge resten af plasten i en cirkulær økonomi fremover. Planen nedsætter ikke forbruget af plastik for alvor. På den måde er den venlig over for plastindustriens krav om at opretholde en høj plastikproduktion i fremtiden«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden