0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hundredvis skal nå at bytte Fætter BR-gaver: »Vi er så privilegerede, at vi har tid til at stå her«

I timevis stod folk i kø for at bytte defekte eller forkerte julegaver, inden Fætter BR lukker for sidste gang.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Forældre og deres børn venter i op til timer foran Fætter BR i Rødovre Centrum

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er sådan set ikke fordi, der ikke plejer at være travlt i shoppingcentret Rødovre Centrum i dagene mellem jul og nytår.

Det er ikke unormalt, at folk står i en lang kø inde i centrets slagter for at sikre noget godt at spise på årets sidste aften. Og det er sådan set heller ikke unormalt, at folk tager sig en pause midt i alle indkøbene og sætter sig på en café på et af centres torve og drikker en caffe latte, som de gør det på The Spot Cafe lige ved siden centrets informationsbod.

Men det unormale er den hundredmeter lange kø, som indrammer cafegæsterne, og fortsætter ned i en hurtigt konstrueret sluse af rød-hvide afspærringsbånd.

»Shit, hvor er den lang«, siger folk med deres vestegnsaccent, når de går forbi køen.

Køen fører hen mod centrets Fætter BR. En af de ti Fætter BR-butikker, der holder åbent året ud, og derefter lukker og slukker. I går måtte selskabet bag, Top-Toy, sande, at julesalget havde været så skuffende, at man måtte begære sig selv konkurs. Derfor må det lukke sine 226 Fætter BR-butikker og 72 Toy’r’Us-varehuse i hele Norden.

Julesalget havde ikke været godt nok, og dermed sluttede 68 års dansk legetøjshistorie.

Sorte kasseapparater

På butiksvinduet står der »25% på alt«, men de hundredvis af forældre og børn står ikke i kø for at få en sidste stund inde i legetøjbutikken og købe noget nyt farverigt legetøj. Nej, de står timevis i kø for at få byttet de julegaver, der enten ikke har været, som de skulle være, eller skal byttes til noget andet. Lørdag, søndag og nytårsaftensdag er sidste chance.

Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

BR-medarbejderne har nogle travle sidste dage, inden de bliver arbejdsløse på den anden side af nytår.

De står i kø ude foran butikken i halvanden time. Ja, nogle endda i to timer. Så bliver de lukket ind i den lille, gamle legetøjsbutik, som har ligget i centret i årtier på forskellige steder.

En af dem er 37-årige Brian, der står har med sin kone og datter. Datteren har fået et lyserødt legetøjskeyboard i julegave, som hun har stillet op i køen. Det er både udstyret med en lille mikrofon, en rytmeboks og en lille skive, man kan scratche på, mens man leger DJ.

Men i pakken manglede der en lille, stabiliserende, lyserød plastikstang, som går på tværs af stativets to fødder. Derfor har de nu stået og ventet i mere end 50 minutter på at komme ind og få fuldendt pakken.

»Du kan godt se, at den er lidt vakkelvorn, og det varer ikke længe før, at den knækker«, siger han mens han peger ned på det lille keyboard, der knap nok når ham til knæene.

»Når man har givet penge for noget, skal alle tingene bare være der. Så er det en principsag, og det skal bare være i orden. Allerede da vi pakkede det ud, blev vi enige om, at vi hellere måtte tage ind og bytte den. Men havde jeg vidst på forhånd, at jeg skulle stå her i halvanden time, så er jeg sgu ikke sikker på, at jeg var kommet her«.

Inde i butikken er kasseapparaterne helt i sort og kan slet ikke tændes. Så folk kan kun bytte deres gaver til en, som koster det samme. De kan hverken indløse gavekort, få penge tilbage eller købe noget nyt.

Gavekort, samlemærker og centervagt

Foran butikken står en centervagt og lukke folk ind i små grupper, når der bliver plads til flere. Fordi alle kan ikke blive lukket ind samtidig - så ville butikken bryde sammen, og de snart arbejdsløse medarbejderne ser allerede rigeligt travle ud.

Når de er blevet lukket ind, kan børnene stille og roligt gå rundt med deres forældre og udpege noget nyt legetøj fra de hylder, der stille og roligt bliver tommere og tommere. Og selvom alle virker lettere frustrerede, fortæller en af medarbejderne, at folk skam stadig er søde nok. Mere når hun ikke at sige, før der kommer nye forældre og spørger til, hvad de skal gøre med deres gavekort og samlemærker.

Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

I halvanden time ventede Jonas på 4 år med sin mor Connie Christensen, på at bytte julegaver, før centervagten kunne lukke dem ind i butikken.

Centervagten foran butikken har nogle dråber af sved på panden.

Der kommer hele tiden folk og stiller ham spørgsmål om webshops og gavekort, han ikke rigtigt kan svare på. Det var heller ikke meningen, at han skulle bruge sin dag foran Fætter BR, men da butikken åbnede klokken 10, var der allerede så mange kunder, at centret måtte sende en mand hen foran butikken og sørge for, at afviklingen foregår i ro og mag.

Annonce

Han har stået der i tre timer, da Politiken kommer forbi og konstaterer, at det må have været en lang dag. Med en tone af lettelse siger han:

»Ja, men der kommer en og afløser mig om lidt«, inden der kommer endnu en flok af forældre, som desillusioneret kigger på den lange kø og spørger, hvor lang tid, folk står i kø. Herefter forhandler de med sig selv, om det er besværet værd at stille sig i køen.

Min datter kommer ikke i BR

Men når man så står der og skal bruge et par timer, kan man lige så vel også godt få det bedste ud af situationen. Det har Brian i hvert fald besluttet med sig selv. Der er ingen grund til at stå og surmule, mens blikket er rettet mod mobiltelefonen.

»Efter et kvarter er alle i køen færdige med at kigge på Facebook, og så giver det en mulighed for, at man kan få nogle småsnakke med folk i køen. Alle står jo i samme situation og griner lidt af, at man står her for næsten ingenting. Vi skal huske på, at vi er så privilegerede, at vi har tid til at stå her«, siger Brian, mens han ærgrer sig over, at julegave er ved at flytte ud af butikkerne og over på internettet.

Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Med poserne fulde af farvestårlende pakker stod børn og forældre klar til at bytte julegaverne.

»Det er lidt sørgmodigt, at min datter muligvis ikke kommer til at vokse op med, at man kan gå i BR eller nogle af de andre sjove butikker, hvor man kan gå ind, mærke tingene i hånden og snakke med dem, man køber varen af. Man glemmer lidt, at man kan komme ud, se nogle andre mennesker og socialisere lidt, mens man smalltalker. Man ser også nogle andre mennesker, end man ser på de sociale medier«, siger han, inden hans kone kommer med en is, og den sidste halvdel af ventetiden skal fordrives.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter