0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Niels Hougaard
Foto: Niels Hougaard

Nye regler fra EU kræver, at plastiklåg skal fastgøres på plastikflasker, så lågene ikke ender i naturen til skade for miljø og dyreliv.

Nyt design: 2.000 tons plastik til nye låg skal gøre vand- og sodavandsflasker mindre miljøskadelige

Plastiklåg skal lænkes til plastikflasker, så de små dimser ikke ender i naturen.

Din sodavandsflaske vil skifte udseende. Formentlig kommer den til at minde lidt om mange børns drikkedunke, hvor låget er lænket til en ring rundt om flaskens hals, så det ikke bliver væk.

Kravet om nyt design af plastikflasker stammer fra et EU-direktiv, som blev forhandlet på plads kort før jul. Direktivet forbyder 10 konkrete engangsprodukter af plastik og stiller krav til en masse andre.

Målet er at begrænse plastikspild og plastikforurening. Plastikflasker og plastiklåg bidrager i stort omfang til svineri på europæiske strande til skade for natur og dyreliv.

Nej til dansk undtagelse

Den danske regering forsøgte at få dispensation fra kravet om, at plastlåg skal fastgøres til plastikflasker med den begrundelse, at kravet er overflødigt i Danmark, hvor hovedparten af flasker fra læskedrikke indsamles ganske effektivt gennem det danske pant- og retursystem.

Men der blev ikke givet dispensation, så nu må forbrugere indstille sig på et nyt look, og producenterne må rette ind.

Bryggeriforeningen har beregnet, at designkravet vil kræve 3,8 gram mere plastik per flaske end i dag. Med et årligt forbrug på 546 millioner plastflasker vil det resultere i et merforbrug på 2.075 tons plastik om året.

Ifølge Bryggeriforeningen er kravet ikke blot overflødigt i Danmark, fordi langt hovedparten af lågene indsamles. Det er også miljøskadeligt og dyrt.

»Miljøskadeligt, fordi der årligt skal bruges flere tusinde ton mere plast for at fastgøre lågene, og fordi der derfor ender mere plast i affaldet og i naturen. Dyrt på grund af udgiften til ekstra plastik og omstilling af teknologien på tapperierne. Det er en unødvendig fordyrelse, som forbrugerne risikerer at skulle at betale«, siger direktør Niels Hald i et mailsvar.

Drikkevareproducenterne estimerer, at kravet vil betyde merudgifter på over 100 millioner kroner årligt.

Låget mangler på hver 10. flaske

Tilhængere af ændringen efterlyser dokumentation for, at det nye krav vil resultere i mere plastikaffald i skraldespande og natur. Når 10 procent af de plastikflasker, som afleveres i det danske retursystem, i dag er uden låg, er problemet også relevant her. Og låg fra plastikflasker, som ikke indgår i pantsystemet, er slet ikke afdækket, lyder argumentet.

»Det er på tide, at vi ser alvoren i øjnene og gør op med vores enorme forbrug af engangsplastik. Derfor er jeg lettet over den aftale, vi står med i dag. Vi må og skal mindske vores forbrug, så vi ikke fortsætter med at brødføde de kæmpe plastiksupper i havene og kvæle dyr med vores brug-og-smid-væk kultur«, siger Margrete Auken (SF), der i årevis har kæmpet for forbud og stramninger som plastikordfører for den grønne gruppe i Europa-Parlamentet.

Kravet om, at plastiklåg ikke må kunne adskilles fra beholderen, gælder også papkartoner med plastbelægning som for eksempel juice- og mælkekartoner. Designkravet træder i kraft i 2024.

Læs mere:

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden