0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Klimafamiliens nye hverdag: Vi prøver at sælge vores bil

En elbil skal gøre klimaduksene Göksu-Hansens CO2-udslip endnu mindre. En anden klimafamilie taler meget mere om klimaet efter at have skåret 25 procent af deres klimaaftryk. Klimarådgiveren vil viderebringe familiernes erfaringer.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Familien  Göksu-Hansen fra Frederiksberg har en bil, så Ömer Göksu kan pendle til sit forskerjob på Risø. Men nu skal bilen sælges og erstattes af en elbil, planlægger forældrene.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En brugt Volvo V50 kan meget vel blive erstattet af en leaset Renault Zoe-elbil som det næste skridt i familien Göksu-Hansens tur mod en stadig lavere CO2-udledning.

»Vores bil har været hos en automekaniker, der skal give et bud på, hvad den er værd«, siger Kirstine Thue Hansen, 35 år, som for alvor skruede op for klimabevidstheden, da yngstebarnet, nu 1-årige Rosa Nehir, kom til verden. Familien tæller desuden storebror Laurits Günes på 3 år og Kirstines ægtefælle, Ömer Göksu, på 36 år.

»Det er Ömer, som har været ude for at se på en Renault Zoe, som vi primært skal have, fordi han har brug for den til at pendle til jobbet. Men det er nødvendigt med plads til et par autostole bag i bilen«, siger Kirstine Thue Hansen.

Familien var en af tre klimafamilier, som stillede op til at blive målt og vejet af Politiken og klimarådgiver i Det Økologiske Råd Kåre Press-Kristensen i november-december. Efter første besøg skulle familien ændre vaner og så måles og vejes igen.

Helt fra starten var familiens CO2-udledning meget lav, blandt andet fordi de spiste meget lidt kød, og Kirstines travle fuldtidsarbejde og livet i overhalingsbanen var erstattet af deltidsjob og genbrugsvarer. Familien har til gengæld et par familieferier i Tyrkiet hvert år, som de ikke vil undvære og derfor køber klimakompensation for.

Efter at have kaldt familiens klimaindsats imponerende foreslog Kåre Press-Kristensen endnu mindre kød som en af vejene til lavere klimaaftryk. Det fik forældrene til at skrue yderligere ned for kød og op for mere plantebaseret kost. Ömer Göksu gik over til vegansk kost, som Kirstine spiste i forvejen, og børnene fik vegetarmad. Et andet forslag om, at Ömer Göksu kunne pendle med offentlig transport fra hjemmet på Frederiksberg til arbejdet som forsker på Risø ved Roskilde, blev afprøvet og forkastet.

»Det er blevet nemmere at leve vegansk. Vi er ved at have en 15-20 retter, som virker i en travl hverdag. Men det er helt klart en radikal ændring og det, som har været sværest for os«, siger Kirstine Thue Hansen, som er i gang med at opbygge en onlineportal for bæredygtigt strikkegarn. Hun fortæller, at børnene fortsat får kød og mejeriprodukter, selv lever hun vegansk.

»Men jeg kan mærke på min mand, at han aldrig bliver veganer. Vegetar kunne han måske godt blive«, siger Kirstine Thue Hansen, som mener, at det ikke er et must at gå over til vegansk kost for at være klimavenlig. Hvis man går fra at være »fullblown kødspiser« til at spise overvejende grønt, er man allerede nået langt.

Tidligere havde begge forældre fast fuldtidsjob, men nu er Kirstines hverdag mere fleksibel. Havde den ikke været det, havde omlægningen til en mere klimavenlig livsstil været svær, mener hun.

»Så ville vi aldrig have haft energien og overskuddet til at gå i gang med alt det her i så omfattende skala, som vi har gjort det. Det ville kræve, at man abonnerede på noget vegetarisk miljørigtig takeaway, for eksempel«, siger Kirstine Thue Hansen.

Vi tænker på og taler om klima

I klimafamilien Boldsen er der netop to voksne med fuld arbejdstid, Agnes og Mads, og to store børn, Marie på 10 år og Anton på 13.

Familien besluttede i december at skære to flyrejser samt et par indenrigsflyvninger væk, og det kommer til at betyde 25 procent lavere CO2-udledning fra familien det kommende år.

Tiden som klimafamilie har især betydet, at familien tænker og taler meget mere om, hvad deres forskellige handlinger betyder for klimaet.

»Det er nok den største ændring ud over det med rejserne: at vi er blevet bevidste om, at det også øger klimaaftrykket, når man køber ting og sager. Det taler vi meget om«, siger Agnes K. Boldsen.

»Det har også betydet, at vi blandt andet køber flere ting brugt, hænger tøjet til tørre i stedet for at tørretumble det, og at langbaderne i familien har skruet ned for badetiden«, siger Agnes K. Boldsen.

At klimaet lider, når vi shopper løs, har overrasket mange af de borgere, som efter artiklerne med klimafamilierne har kontaktet klimarådgiver Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd.

»Vi har haft omkring 30-40 henvendelser for hver af de første artikler om klimafamilierne, og de fleste er overrasket over, hvor dyrt det er for klimaet, at vi forbruger så mange ting«, siger Kåre Press-Kristensen, som håber, at familiernes indsats vil få flere til at se, at man kan skåne klimaet uden at ødelægge sin livskvalitet.

»Hvad er det, der giver livet værdi? Det er godt at få folk til at tænke over, om det at forbruge løs gør dig gladere. Nogle vil måske gerne aflyse de to ture til Thailand og være på Bornholm hele sommeren. Andre vil hellere købe klimakompensation. Men ved at høre familier tale om, hvad de har gjort, får vi en idé om, hvad man kan gøre«, siger klimarådgiveren.

Læs mere:

Annonce

Læs mere