En tredjedel af de kvinder, der er i overgangsalderen, har ikke har gener, yderligere en tredjedel har symptomer, som de lever med uden behandling, og den sidste tredjedel har så store gener, at det er ødelæggende for deres hverdag.
Foto: Mads Nissen

En tredjedel af de kvinder, der er i overgangsalderen, har ikke har gener, yderligere en tredjedel har symptomer, som de lever med uden behandling, og den sidste tredjedel har så store gener, at det er ødelæggende for deres hverdag.

Forbrug

Klarlunds brevkasse: Hvad gør hedeture godt for?

Forbrug

Pernille Ehlers: Jeg er en helt almindelig 50-årig kvinde, som for nogle måneder siden er begyndt at få helt almindelige ubehagelige hedeture ca. 4-5 gange i døgnet. Jeg er slet ikke dér, hvor jeg har brug for hverken piller eller naturmedicin for at dæmpe dem, men alligevel irriterer hedeturene mig. Jeg synes, det er dumt at lade dem påvirke mit humør negativt, især når jeg sandsynligvis skal leve med hedeturene nogle år endnu. Så jeg vil gerne tænke mere positivt om dem. Mit spørgsmål er derfor: Hvilken gavn gør hedeturene for min krop? Brænder jeg nogle ekstra kalorier af? Er de et værn mod fremtidige sygdomme? Eller er der andre gavnlige ting ved hedeturene, som kan få mig til at tænke: Hej hedetur, tak fordi du kom?

Bente Klarlund Pedersen: Det er ikke så tit, jeg oplever kvinder, der ønsker at sige tak til hedeturene. En tredjedel af de kvinder, der er i overgangsalderen, har ikke har gener, yderligere en tredjedel har symptomer, som de lever med uden behandling, og den sidste tredjedel har så store gener, f.eks. i form af hedeture, at det er ødelæggende for deres hverdag. I sidstnævnte tilfælde kan hormonbehandling være en mulighed.

Et amerikansk forskningsprojekt har studeret oplysninger fra 60.000 kvinder i en periode på 10 år. Kvinderne blev delt op i fire grupper. Dem, der oplevede hedeture og nattesved i begyndelsen af deres overgangsalder, og dem, der oplevede symptomer senere. Derudover havde man grupper af kvinder, der havde symptomer gennem hele overgangsalderen, og nogle, der slet ikke oplevede hedeture og nattesved. Resultaterne peger på, at de kvinder, der ligesom dig oplever symptomer i starten af deres overgangsalder, har lav risiko for efterfølgende hjerte-kar-sygdomme, slagtilfælde og død. Disse kvinder har altså færre sygdomstilfælde end de kvinder, der slet ikke oplever hedeture og nattesved i overgangsalderen. Kvinder med sene symptomer er derimod mere udsatte med en højere risiko for hjerte-kar-sygdomme og død, viser undersøgelsen. Kvinder, der har vedvarende symptomer gennem hele perioden, hverken øger eller mindsker deres risiko for følgesygdomme. Måske kan du bruge disse forskningsresultater til at lune dig ved.

Derimod brænder man ikke kalorier af, når man får en hedetur. Kun den sved, der er fremkaldt af muskelaktivitet, giver negativ energibalance.

Kilder:

Menopause. 2011 Jun;18(6):603-10. doi: 10.1097/gme.0b013e3182014849.

Vasomotor symptoms and cardiovascular events in postmenopausal women.

Szmuilowicz ED1, Manson JE, Rossouw JE, Howard BV, Margolis KL, Greep NC, Brzyski RG, Stefanick ML, O’Sullivan MJ, Wu C, Allison M, Grobbee DE, Johnson KC, Ockene JK, Rodriguez BL, Sarto GE, Vitolins MZ, Seely EW.


Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce