Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

En tredjedel af de kvinder, der er i overgangsalderen, har ikke har gener, yderligere en tredjedel har symptomer, som de lever med uden behandling, og den sidste tredjedel har så store gener, at det er ødelæggende for deres hverdag.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds brevkasse: Hvad gør hedeture godt for?

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pernille Ehlers: Jeg er en helt almindelig 50-årig kvinde, som for nogle måneder siden er begyndt at få helt almindelige ubehagelige hedeture ca. 4-5 gange i døgnet. Jeg er slet ikke dér, hvor jeg har brug for hverken piller eller naturmedicin for at dæmpe dem, men alligevel irriterer hedeturene mig. Jeg synes, det er dumt at lade dem påvirke mit humør negativt, især når jeg sandsynligvis skal leve med hedeturene nogle år endnu. Så jeg vil gerne tænke mere positivt om dem. Mit spørgsmål er derfor: Hvilken gavn gør hedeturene for min krop? Brænder jeg nogle ekstra kalorier af? Er de et værn mod fremtidige sygdomme? Eller er der andre gavnlige ting ved hedeturene, som kan få mig til at tænke: Hej hedetur, tak fordi du kom?

Bente Klarlund Pedersen: Det er ikke så tit, jeg oplever kvinder, der ønsker at sige tak til hedeturene. En tredjedel af de kvinder, der er i overgangsalderen, har ikke har gener, yderligere en tredjedel har symptomer, som de lever med uden behandling, og den sidste tredjedel har så store gener, f.eks. i form af hedeture, at det er ødelæggende for deres hverdag. I sidstnævnte tilfælde kan hormonbehandling være en mulighed.

Et amerikansk forskningsprojekt har studeret oplysninger fra 60.000 kvinder i en periode på 10 år. Kvinderne blev delt op i fire grupper. Dem, der oplevede hedeture og nattesved i begyndelsen af deres overgangsalder, og dem, der oplevede symptomer senere. Derudover havde man grupper af kvinder, der havde symptomer gennem hele overgangsalderen, og nogle, der slet ikke oplevede hedeture og nattesved. Resultaterne peger på, at de kvinder, der ligesom dig oplever symptomer i starten af deres overgangsalder, har lav risiko for efterfølgende hjerte-kar-sygdomme, slagtilfælde og død. Disse kvinder har altså færre sygdomstilfælde end de kvinder, der slet ikke oplever hedeture og nattesved i overgangsalderen. Kvinder med sene symptomer er derimod mere udsatte med en højere risiko for hjerte-kar-sygdomme og død, viser undersøgelsen. Kvinder, der har vedvarende symptomer gennem hele perioden, hverken øger eller mindsker deres risiko for følgesygdomme. Måske kan du bruge disse forskningsresultater til at lune dig ved.

Derimod brænder man ikke kalorier af, når man får en hedetur. Kun den sved, der er fremkaldt af muskelaktivitet, giver negativ energibalance.

Kilder:

Menopause. 2011 Jun;18(6):603-10. doi: 10.1097/gme.0b013e3182014849.

Vasomotor symptoms and cardiovascular events in postmenopausal women.

Szmuilowicz ED1, Manson JE, Rossouw JE, Howard BV, Margolis KL, Greep NC, Brzyski RG, Stefanick ML, O’Sullivan MJ, Wu C, Allison M, Grobbee DE, Johnson KC, Ockene JK, Rodriguez BL, Sarto GE, Vitolins MZ, Seely EW.


Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden