Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Stine Bidstrup
Foto: Stine Bidstrup

Fluor er en vigtig bestandel i tandpasta, men i kosmetik skal de ud. Coop har besluttet, at det skal være slut med at købe kosmetik, cremer og plejeprodukter med fluorerede stoffer i Coops butikker. Her ses Jens Visholm, koncerndirektør i Coop fotograferet ved en tidligere lejlighed.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Coop udfaser kosmetik med fluorstoffer fra butikker

Kosmetik med de udskældte fluorerede stoffer vil senest fra 1. september være udfaset fra Coops butikker.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det skal være slut med at købe kosmetik, cremer og plejeprodukter med fluorerede stoffer i Coops butikker.

Det oplyser dagligvarekoncernen, der står bag Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Irma, Fakta og coop.dk.

Koncernen har besluttet at stoppe al indkøb af kosmetik og plejeprodukter, der indeholder fluorerede stoffer - også kaldet PFAS. De anvendes i blandt andet cremer og makeup for at gøre det mere holdbart og vejrbestandigt.

Men stofferne kan også være skadelige for miljø og sundhed. Det er dog ikke forbudt at have stofferne i kosmetik. Alligevel mener Coop, at det er vigtigt at fjerne dem. Det fortæller kvalitetschef Malene Teller Blume.

»Forskning viser, at de her stoffer kædes sammen med alvorlige effekter både for miljø og sundhed. Det er stoffer, som godt kan undværes og erstattes af andre stoffer«, siger kvalitetschefen.

Der går noget tid, før at Coop-butikkerne vil være helt fri for kosmetik med fluorerede stoffer. For koncernen stopper straks sine indkøb - men river ikke de pågældende produkter af hylderne med det samme.

Ingen akut fare

Malene Teller Blume forklarer det med, at Coop skal tage hensyn til aftaler med leverandørerne, og at der ikke er tale om akut fare.

»Det er vigtigt at sige, at der ikke er tale om akut fare. Vi stopper indkøbet af de her produkter, fordi vi gerne vil bruge forsigtighedsprincippet«, siger hun.

Ifølge kvalitetschefen har Coop allerede været i gang med at rydde ud i produkter med de udskældte stoffer. Derfor drejer det sig ifølge hende også om få produkter, som forsvinder fra butikkerne.

Umiddelbart er der kun tale om dag- og natcreme fra L'Oréal, men det kan ikke udelukkes, at der er andre produkter.

Alle de pågældende produkter vil være udfaset senest 1. september i år, oplyser Coop.

Miljøstyrelsen undersøgte i november sidste år 17 kosmetiske produkter for fluorstoffer. Seks af dem overskred de kommende grænseværdier under EU's kemikalielovgivning. Grænseværdierne træder i kraft 4. juli 2020.

Ingen af koncentrationerne udgør dog i sig selv en risiko for forbrugerne, lød det. En risiko kan dog ikke udelukkes i det mest konservative scenarie, hvis flere kosmetiske produkter med stofferne bruges samtidig.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden