0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Østrig vil forbyde sprøjtegift med glyfosat: Landet kan blive foregangsland for resten af EU

Østrigs parlament har tirsdag stemt for et forslag om at forbyde glyfosat, der indgår i det populære sprøjtemiddel Roundup. Det bliver brugt i både private haver og på markerne, og det mistænkes for at være kræftfremkaldende.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Ukrudtsmidlet Roundup indeholder det omdiskuterede kemikalie glyfosat, som Østrig vil forbyde.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I februar vurderede et amerikansk studie, at kemikaliet glyfosat muligvis øger risikoen for en bestemt type lymfekræft med op mod 41 procent.

Stoffet indgår i et af de mest populære sprøjtemidler til bekæmpelse af ukrudt – Roundup – der ifølge Miljøstyrelsen blev solgt 1.140 ton af i Danmark i 2016.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, vurderer også, at stoffet sandsynligvis er kræftfremkaldende, men i størstedelen af Europa sprøjtes der flittigt med det på marker og i private haver. Også i Danmark.

Nu har Østrigs parlament stemt for et forslag, om at forbyde al brug af sprøjtemidlet, og landet bliver dermed det første land i EU med total forbud. Østrig kan blive foregangsland for resten af EU, mener medlem af Europa-Parlamentet Christel Shaldemose (S), der længe har arbejdet med EU’s godkendelsesprocesser af sprøjtegifte.

»Jeg synes, det er meget interessant, og jeg tror, vi kommer til at se, at man vil indføre nationale forbud flere steder. Jeg tror på mange måder, at Østrig kan være foregangsland for andre, fordi de kommer til at finde ud af, hvad der er af alternativer, og hvad den økonomiske konsekvens bliver for landmændene«, siger hun.

En rest af tvivl

Hos Kræftens Bekæmpelse følger de WHO’s International Agency for Research on Cancer, som har vurderet at glyfosat sandsynligvis er kræftfremkaldende, fortæller seniorforsker Johnni Hansen.

»Overordnet er det kategoriseret sådan, at man er tæt på at kunne sige, at det er kræftfremkaldende for mennesker, men der er stadig en rest af tvivl«, siger han og uddyber:

»Den endelige dokumentation for, at glyfosat er kræftfremkaldende hos mennesker, mangler sådan set stadigvæk. Men derfor kan man jo godt agere, før man kommer så vidt. Det er jo en politisk beslutning om, hvordan man skal bruge viden, og hvor grænsen går, før man vil foretage ændringer af lovgivningen«, siger Johnni Hansen, seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse.

EU’s Kemikalieagentur (ECHA) og den Europæiske Fødevaresikkerhedsmyndighed (EFSA) vurderer, at glyfosat ikke er kræftfremkaldende, og det gør den danske miljøstyrelse også. EU besluttede i 2