0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Hövdings cykelhjelm bæres om halsen og puster sig op som en airbag om bærerens hoved, hvis der sker et uheld.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert anbefaler en normal cykelhjelm, medmindre du er bange for din frisure: Hövding ændrer markedsføring efter 'Detektor'-afsløring

Hövding siger, at de er otte gange mere sikker end en almindelig cykelhjelm. Det er ikke helt rigtigt.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Cykelhjelmen fra det svenske firma Hövding er tilsyneladende ikke lige så sikker, som firmaet oprindelig havde lovet.

Da DR’s ’Detektor’ spurgte om dokumentation for, hvordan Hövding kunne sige, at cykelhjelmen var otte gange så sikker som en normal cykelhjelm, kunne firmaet kun præsentere én videnskabelig undersøgelse.

Derudover henviste de til en test fra Folksam, som er et svensk forsikringsselskab, der viste, at hjelmen giver tre gange så god stødabsorbering.

Ingen af de syv eksperter, som ’Detektor’ har talt med, mener, at det dokumenterer påstanden om, at hjelmen skulle være otte gange så sikker.

Det ville nok stadigvæk være det umiddelbart bedste valg at tage en standardhjelm

En undersøgelse på Stanford Universitet i 2016 nåede frem til, at Hövding-hjelmen var otte gange så sikker i et konkret forsøg, som havde til formål at teste, hvor godt den beskytter mod hjernerystelse fra et lodret fald på 2 meter. Men det er ikke ensbetydende med, at den i alle tilfælde er mere sikker, siger en af forskerne bag studiet.

»Det er meget muligt, at en konventionel cykelhjelm vil være sikrere ved højere slaghastigheder eller på andre overflader«, siger David Benjamin Camarillo, der er adjunkt på Stanford Universitet, til DR’s ’Detektor’.

David Benjamin Camarillo fortæller også ’Detektor’, at det er en overdrivelse, at hjelmen fra Hövding generelt skulle være otte gange så sikker.

Mette Møller, som er seniorforsker ved DTU Transport, giver samme vurdering.

»Man skal være opmærksom på, at Hövding-hjelmen er testet under nogle specifikke betingelser. Derfor kan man ikke umiddelbart være sikker på, at den klarer sig lige så godt, når en cyklist i en virkelig trafiksituation falder med en anden vinkel end den, der specifikt er testet i forsøget«, siger hun til Detektor.

Ekspert ser en almindelig hjelm som den bedste

Overlæge på Odense Universitetshospital Lars Binderup Larsen opfordrer cyklister til at vælge en konventionel cykelhjelm, da det tager 0,1 sekund for en Hövding-cykelhjelm at puste sig op. Det vil ikke være hurtigt nok i alle tilfælde.

»Der vil være en masse ulykkessituationer, hvor man bliver ramt af en lastbil med flad front eller bagenden af en varevogn, og der vil hjelmen simpelthen ikke nå at blive pustet op«, siger han.

»Hvis man ikke har lyst til at bruge en almindelig hjelm, fordi den ødelægger frisuren, så er det godt at bruge en Hövding. Men det ville nok stadigvæk være det umiddelbart bedste valg at tage en standardhjelm«, siger Lars Binderup Larsen til ’Detektor’.

’Detektor’ har præsenteret eksperternes vurderinger for Hövding selv, som resultat heraf vil ændre deres markedsføring for cykelhjelmen.

Se en crash-test foretaget af det uafhængige schweitziske testcenter DTC:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden