0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Spørg Bente Klarlund: Hvilke fødevarer virker mod inflammation?

Bente Klarlund besvarer spørgsmål fra læserne. Denne gang om antiinflammatorisk kost.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Lars Just
Foto: Lars Just

Edamamabønner er en del af den traditionelle japanske kost, der er antiinflammatorisk.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Søren Malte Rasmussen: Kan du sige noget om inflammatoriske tilstande og forværring/bedring af symptomerne (f.eks. smerter) gennem kost. Hvilke fødevarer bør man undgå? Hvilke fødevarer kan være hensigtsmæssige at indtage mere af?

Bente Klarlund Pedersen: Kronisk leddegigt er et eksempel på en inflammatorisk tilstand. Men man ser også en kronisk lav grad af betændelse ved mange kroniske eller længerevarende sygdomme, f.eks. type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme, demens og cancer.

Tidligere anså man immunsystemet for primært at spille en rolle i bekæmpelsen af infektioner. I dag ved vi, at den del af immunforsvaret, som danner inflammation (betændelse), er en helt central aktør i mange kroniske sygdomme. Kroppens evne til at reagere med inflammation er vigtig for menneskers overlevelse. Hvis man har nedsat evne til at producere inflammation, kan man ikke bekæmpe infektioner. Men den inflammatoriske reaktion kan blive så kraftig, at kroppen kollapser, og også den lette kroniske inflammation kan slå ihjel på længere sigt. Kronisk inflammation kan påvirke stofskiftet og være en direkte årsag til insulinresistens, som er en forløber for type 2-diabetes. Kronisk betændelse kan også føre til forstyrrelser i fedtstofskiftet og dermed åreforkalkning, den kan forvolde skade på hjernecellerne og føre til demens, og den kan stimulere kræftcellers vækst.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter