0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Spørg Søren Ryge: Hvilke blomster skal man vælge til engen?

Søren Ryge svarer på spørgsmål fra læserne. Denne gang om blomsterenge.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Søren Ryge Petersen
Foto: Søren Ryge Petersen
Forbrug


Hvilke blomster skal man vælge til en blomstereng?

Søren Ryge Petersen: Det er jo frøfirmaerne, der vælger. Man sammensætter ikke selv sin buket, men de har alle mulige frøblandinger med vilde blomster, for efterspørgslen er stigende. Fælles for dem er, at de består af en blanding af etårige og flerårige. De etårige er de hurtige, der blomstrer samme sommer, og det er altid valmuer og kornblomster, honningurt og klinte og måske lidt flere. De flerårige blomstrer sjældent første sommer, men her er margeritten sikker, diverse slags kløver, vild gulerod og pastinak også. Oveni kan man remse snesevis af andre vilde danske blomster, der hver især er smukke, men som ikke optræder i standardblandinger. Og lad være med at blande lupiner med i legen. De er brugt mange steder, men bliver nemt lige så dominerende som kørvel, rejnfan og brændenælder.

Kan I huske sommeren 2018? Den var det tørreste i mands minde, og tørken varede til hen på efteråret. Mange græsplæner blev gule, og ude i landskabet kunne man se det samme trøstesløse syn, især hvor jorden var sandet. Alt gik ud, alt blev vissent og gult.

Men i forsommeren 2019 skete miraklet. På mange af de afsvedne græsmarker dukkede der et blomsterflor op, som man aldrig havde set magen til. Græsset var jo gået ud, og nu var der plads til de blomster, hvis frø bare lå i jorden og ventede på lys og luft til at spire. Jeg så store lyserøde marker med millioner af storkenæb og hejrenæb. Lyseblå marker med vilde stedmoderblomster, så langt øjet rakte.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere