Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Kronisk syge er særligt udsatte under epidemien.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørg Bente Klarlund: Hvorfor har mennesker med kronisk sygdom forhøjet risiko for at dø af corona?

Bente Klarlund Pedersen besvarer sundhedsspørgsmål fra læserne. Her er emnet corona og immunforsvar.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Anonym: Når mennesker med kronisk sygdom er i større risiko for at dø af corona eller covid-19, skyldes det så, at mennesker med type 2-diabetes, forhøjet blodtryk og rygerlunger er immunsvækkede og ligesom med influenza får en lungebetændelse med bakterier oveni?​

Bente Klarlund Pedersen: De fleste tilfælde af covid-19 er symptomfattige. Man får typisk ondt i halsen og hoste ledsaget af hovedpine og muskelømhed. Symptomerne kan forværres med feber og åndenød.​​​​​

De fleste tilfælde går over af sig selv, men nogle får åndedrætsbesvær og skal en tur på hospitalet. Symptomerne kan i nogle tilfælde forværres, så man får svær åndenød, og kroppen bryder sammen. I sådanne tilfælde kan intensiv behandling, herunder respiratorbehandling, komme på tale.

Det skyldes ikke, at der er tilstødt en bakterieinfektion, men covid-19 kan stimulere en voldsom betændelsesreaktion, som giver såkaldt hvide lunger, der er vanskelige at ilte. I lægesprog tale man om ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome).

Den sunde krop vil reagere på en infektion ved at starte en betændelse (inflammation). Ved inflammation frigives en række stoffer, såkaldte cytokiner, som hidkalder hvide blodlegemer til det sted i kroppen, der er ramt af infektion. De hvide blodlegemers opgave er at bekæmpe årsagen til inflammationen og begrænse skaden. Men den inflammatoriske respons er et tveægget sværd.

Hvis man har nedsat evne til at skabe inflammation, kan man ikke bekæmpe infektioner. Men den inflammatoriske reaktion kan blive så kraftig, at kroppen kollapser. Ved alvorlig coronainfektion taler man om, at der er en cytokinstorm, som angriber lungerne og hidkalder hvide blodlegemer til lungerne, som bliver svære at ilte. Man kan altså ikke bare sige, at det er immunsvækkelse, der giver de alvorlige symptomer. I et vist omfang er der faktisk tale om en overreaktion i en del af patientens eget immunsystemet.

Kroniske sygdomme som f.eks. type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og cancer er ledsaget af kronisk inflammation, og hos mennesker, der lider af disse sygdomme, kan inflammationssystemet overreagere, hvis de får en infektion. Forskere undersøger, om man med medicin kan regulere inflammationsresponsen hos personer med coronainfektion. Der findes ikke medicin, man selv kan tage.

Den sunde krop vil reagere på en infektion ved at starte en betændelse (inflammation). Ved inflammation frigives en række stoffer, såkaldte cytokiner, som hidkalder hvide blodlegemer til det sted i kroppen, der er ramt af infektion. De hvide blodlegemers opgave er at bekæmpe årsagen til inflammationen og begrænse skaden.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.02.26.20026989v1.full.pdf

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden