0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Spørg Søren Ryge: Fuglesangen begynder præcis klokken 7.30 hver morgen

Søren Ryge Petersen svarer på spørgsmål om have og natur; denne gang drejer det sig om fuglesang.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jacob Ehrbahn
Arkivfoto: Jacob Ehrbahn

Mange af læserne er optaget af fuglenes færden.

Forbrug

Vibeke Hein Olsen: Så er det midsommer i morgen, og jeg kan fortælle dig, at gærdesmutterne både her i Hørsholm og på Samsø, hvor jeg har opholdt mig meget i coronatiden, trofast har sat gang i sangen præcis kl. 7.30 hver morgen. Og nu kommer det helt vilde. Da vi skulle skifte til sommertid, tænkte jeg, at nu måtte jeg så satse på at være vågen kl. 6.30 for at sikre mig, at de startede præcis på slaget.

Nu begynder sommertiden jo en søndag, så jeg tænkte, at da måtte de gå i gang, som de ville, jeg ville have min søndagsmorgensøvn. Mandag 30. marts var jeg så klar til at høre dem begynde at synge kl. 6.30. Ikke en lyd andet end almindelig pippen, men kl. 7.30 startede sangen som sædvanlig, og det har den gjort siden.

Det irriterer mig naturligvis, at jeg ikke fik lyttet efter om søndagen, men det vil jeg gøre, når vi skifter til vintertid.

Du havde et forslag om, at det kunne hænge sammen med lys, der blev tændt, men det kan jo ikke bruges på denne tid af året. Jeg overvejede så, om det kunne hænge sammen med pendlere, der startede bilen eller kørte forbi på præcis samme tidspunkt hver dag, men så præcise pendlere tvivler jeg på findes, og ville de også være der lørdag-søndag? For morgensangen kan vi stole på og stille uret efter kl. 7.30 hver morgen.

Søren Ryge Petersen: Det var i februar, at Vibeke skrev om sin gærdesmutte, der begynder sin sang på klokkeslæt hver morgen kl. 7.30. Jeg troede ikke på hende, mener bestemt, at gærdesmutten som alle andre fugle begynder sin sang efter lyset og ikke efter uret. Hun blev lidt fornærmet over mit svar, og jeg trøstede med at opfordre hende til at fortsætte observationerne og melde tilbage.

Det har hun hermed gjort, og det er næsten på videnskabeligt plan. Hvilket betyder, at Lørdagsliv som så ofte før kan gå ud i den store offentlighed og spørge, om andre oplever noget lignende. At gærdesmutten begynder sin morgensang på klokkeslæt. I givet fald skal historien om fuglesangen skrives om, og det er jo altid godt.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts