0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

I Mexico spiser de det med ristet løg: Og det kan både hedde månebæ, hundebræksvamp, rørægssvamp, heksesmør, skyfald og troldsmør

Det er grønt og slimet og vokser i en læsers gårdhave. Og Søren Ryge har et bud på, hvordan det kan gå væk!

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Norbert Nagel / Wikimedia Commons
Foto: Norbert Nagel / Wikimedia Commons

Et svampedyr kaldes denne slimede klat, der mest optræder på træstubbe, hvor den dukker frem som noget blødt smør og kan forsvinde igen.

Forbrug

Dorte Hurvig: I løbet af nogle måneder er der opstået et mærkeligt fænomen i min lille gårdhave. På en af gangene er der en gang imellem store pletter af ulækkert, grønt slim. Det har virkelig været et mysterium, men nu har jeg fundet ud af, at det hedder ’skyfald’, ’heksesmør’ og andre fantasifulde navne. Det har naturligvis også et indviklet latinsk navn.

Det tørrer ud, når det er godt vejr, men viser sig igen efter regn, og det ser ud til at brede sig. Det er formodentlig ganske ufarligt, men jeg vil gerne af med det. Det ser ulækkert ud og er ret ubehageligt at gå på med bare fødder, hvad jeg næsten altid gør i haven. Hvordan kan det være opstået, og hvordan får jeg det væk?

Søren Ryge Petersen: Det lyder ganske rigtigt som heksesmør – eller troldsmør, som er det mest almindelige danske navn på denne mærkelige organisme, der hverken er svamp eller plante eller dyr, men noget så eksotisk som et svampedyr.

I Mexico kan de finde på at spise den med ristet løg og kalder den ’caca de luna’ – månebæ

Den er udbredt i hele verden og har på grund af sit mærkelige udseende fået mange sjove navne. På engelsk ’dog vomit fungis’ – hundebræksvamp – eller ’scrambled egg fungus’ – rørægssvamp. I Mexico kan de finde på at spise den med ristet løg og kalder den ’caca de luna’ – månebæ.

Den optræder mest på træstubbe, hvor den dukker frem som noget blødt smør og kan forsvinde igen, for svampedyr er altså en slags kæmpeamøber, der flyder rundt i gammelt træ eller på jorden og æder mikroorganismer ved at opsluge dem i deres slim. Der findes over 200 arter af svampedyr i Danmark. Eftersom de ikke gør fortræd, har jeg ikke kunnet finde oplysninger om, hvordan de kan bekæmpes. I dit tilfælde ville jeg forsøge mig med at vande havegangen med f.eks. Atamon. Eller eddike. Eller noget andet stærkt lugtende, der måske får dine svampedyr til at kravle andre steder hen.

Held og lykke.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter