0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Småbørnsmor vil leve sundere: »Men det er altså svært at ændre 34 års dårlige vaner«

Sammen med flere tusinde deltagere i ny kampagne er familien Schjønnemann Erck i fuld gang med at kvitte de dårlige vaner i kampen om et sundere liv.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jesper Houborg
Foto: Jesper Houborg

Efter en travl dag som småbørnsmor er det ikke en løbetur, der står øverst på Julie Schjønnemann Ercks liste, når roen endelig indfinder sig. Men det prøver hun at lave om på med hjælp fra ny træningsapp.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Forleden gjorde Julie Schjønnemann Erck noget, hun sjældent har gjort før. Hun bandt sine løbesko, satte høretelefoner i ørerne og tændte for yndlingspodcasten. Og så løb hun af sted.

Ud gennem Københavns gader. Uden et mål, uden en rute og uden et pulsur.

»Da jeg kom hjem, fandt jeg ud af, at jeg havde løbet 4,5 kilometer, og det var jeg virkelig overrasket over«, fortæller hun og fortsætter:

»Jeg fik simpelthen sådan en yes-følelse. Og hvis jeg kan få den oftere, tror jeg, at jeg vil blive et gladere menneske. Tænk, at jeg har villet undvære den her følelse for at blive på sofaen. Men det er altså svært at ændre 34 års dårlige vaner«.

Grunden til, at Julie Schjønnemann Erck overhovedet kom af sted på løbeturen, er, at hun sammen med knap 4.000 andre danskere har tilmeldt sig kampagnen Danmark Leve, som Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund står bag. Kampagnen varer fire uger, hvor alle deltagerne hver dag via en app indrapporterer deres madindtag, søvn og motion, samtidig med at de med hjælp fra Team Danmarks eksperter får hjælp til at skabe et sundere liv.

Det er gået op for mig, at det er den mentale del, som bremser mig

Sammen med sin ægtefælle, Magnus Schjønnemann Erck, vil hun bruge Danmark Leve som anledning til at vende familiens vaner på hovedet i håbet om at lidt mere sundhed og balance ind i deres hverdag. Og det er sin sag, når man ved siden af arbejdsliv har tre børn under fire år.

Nu er første uge overstået, og både Julie og Magnus Schjønnemann har gejsten i behold.

For Julie Schjønnemann Erck er målet især at få mere bevægelse ind i det daglige. At erstatte bilen med cyklen eller at se stort på nullermænd og vasketøj til fordel for en løbetur. Det er hendes ægtefælle nemlig god til. Han cykler eller løber ofte distancen mellem hjemmet på Nørrebro og arbejdspladsen i Gladsaxe.

»Magnus ser muligheder, jeg ser besvær. Det er gået op for mig, at det er den mentale del, som bremser mig. Jeg kan komme med så mange dårlige undskyldninger. Elendig nattesøvn, lang arbejdsdag eller for meget, som sejler herhjemme«.

Skru ned for ambitionerne

Endeløse rækker af dårlige undskyldninger og manglende motivation er helt, helt normalt, fortæller Rasmus Henning, der er kampagneleder på Danmark Leve og forhenværende olympisk triatlet.

»Det ender med at blive en ond spiral, hvor man ikke har overskuddet til at bevæge sig. Stille og roligt bliver man mere og mere distanceret, og det kræver stor overvindelse bare at gøre noget. Det ender måske med at blive helt uoverstigeligt«, forklarer Rasmus Henning.

Derfor er hans råd til Julie Schjønnemann Erck, at hun skal skrue helt ned for ambitionerne og droppe at revolutionere sit liv. Ifølge ham er det en klassisk fejl at kaste sig overambitiøst ind i sådanne projekter. I stedet ender man lynhurtigt med at knække nakken og dermed miste gejsten.

»Man skal i stedet for gøre det overskueligt at komme i gang. Hellere starte med at gå en rask tur eller vælge cyklen frem for bilen. Alting nytter. Og bare lidt er bedre end slet ingenting«.

Når man får succesoplevelser med at komme ud ad døren, er det langt nemmere at bygge oven på den positive følelse, forklarer den tidligere topatlet.

Den tilgang til motion har Julie Schjønnemann Erck taget til sig. Så da hun forleden skulle til yderkanten af Søborg besluttede hun at gøre det på cyklen. I det tungeste gear.

»Det går virkelig op ad bakke. Men jeg gjorde det. Det havde jeg aldrig gjort, hvis ikke det var for Danmark Leve og den bevidsthed, det har skabt hver dag at taste minutter med motion ind i systemet«, siger hun og fortsætter:

»Det er jo latterligt, at der skal en app til. Men det virker altså«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts