0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Jo flere regler der er, jo mere kompliceret bliver det


Bedstefar og bedstemor, veninder, venner og søskende. Den sociale boble hos familien Skjødt og Simonsen vokser hastigt, når de tæller efter.


31. oktober 2020
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med hver sit stykke papir og kuglepen har familien Skjødt og Simonsen sat sig ved spisebordet. De er gået med til at skrive hver sin sociale boble ned for at se, om de kan holde sig til Sundhedsstyrelsens nye anbefaling om, at vi skal vælge os en lille, fast omgangskreds på højst 10 personer.

Foruden Peter Skjødt og Signe Sundberg Simonsen og døtrene Uma på 10 og Alma på 15 år består familien af Billy på 3 år, men han er i børnehave, og forældrene mener, at hans sociale boble er nem at styre.

Snakken går livligt rundt om spisebordet i rækkehuset på Amager om, hvem der skal med. Skal veninden, som Signe Sundberg Simonsen løber med, eksempelvis på listen? Nej, bliver familien enig om, for de mødes kun udendørs med afstand. På listen skal personer, som de inviterer ind i deres hjem, når de frem til. Det er en regel, som er til at forstå, men det er alligevel ikke helt enkelt, skal det vise sig.

Uma på 10 år tøjler resolut sit lange mørke hår bag ørerne, tager en tår af sin te og går i gang.

»Bedstefar og bedstemor skal helt sikkert på«, begynder hun.

Bedsteforældrene er Peter Skjødts forældre, som familien tit ser. Signe Sundberg Simonsens forældre, som bor i Odense, ser de ikke for tiden.

Min mor skulle komme i næste uge, men jeg tror, at vi er nødt til at aflyse det


»Mine forældre er begge i risikogruppen«, forklarer Signe Sundberg Simonsen. Forældrene har henholdsvis diabetes og nedsat lungefunktion.

»Det er svært, men jeg tør ikke, af frygt for at vi smitter dem. Min mor skulle komme i næste uge, men jeg tror, at vi er nødt til at aflyse det«, siger hun.

Uma fortsætter. Hun har veninder i skolen og i klubben, hvor hun også går til ridning. Men de tæller ikke med. På nær de af veninderne, hun også ser hjemme.

»Du må hellere sætte Sigrid på«, siger Signe Sundberg Simonsen til sin datter.

»Men hende går jeg jo i klub med«, indvender Uma.

»Ja, men du ser hende også herhjemme, og I er så gode venner, at I giver hinanden en krammer, når I ses«, siger hendes mor.

»Okay, men der er altså også nogle af dem fra klubben, som jeg krammer«, siger Uma og sætter Sigrid på listen.

I alt når hun op på 8 personer, heraf et par veninder, som bor i nabohusene.

Så smutter Uma ud i haven og hopper på trampolinen.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Peter Skjødt og Signe Sundberg Simonsen og døtrene Uma på 10 og Alma på 15

For Alma på 15 år er det straks sværere. Bedstemor og bedstefar står øverst, og så har hun en vennekreds på omkring 40 unge, som hun går i 9. klasse og i klub med. Klubben optager unge fra flere skoler, så de to grupper er ikke helt sammenfaldende.

»De er min boble, men vi er jo ikke sammen hele tiden alle sammen, og jeg har ikke det store behov for at se dem ud over i skolen og i klubben«, siger hun.

»Men I var da til fest den anden dag. Det fik I lov til«, indvender hendes far, Peter Skjødt.

»Ja, men der var også nogle, som ikke fik lov at komme, så vi var kun nogle fra klassen«, siger hun.

Alma synes, at det er ulogisk, at hun må være sammen med sine venner i skolen og i klubben, men at de ikke må være sammen i fritiden. Smitterisikoen er vel den samme, indvender hun.

Hun mener, at det vil være nemt at inddæmme smitten, hvis en i hendes vennekreds blev syg. For det er kun tre stykker, som har andre venner end dem i gruppen, forklarer hun.

»Det er irriterende og svært det her, men jeg vil bare ikke have endnu en nedlukning«, siger hun og fortæller, hvordan hun lavede lektier fra tidlig morgen til ud på aftenen i mange uger, da skolen var lukket, og hendes mor syntes, at hun blev mere og mere trist og indadvendt.

Signe Sundberg Simonsen har også skrevet en liste. Ud over bedstemor og bedstefar tæller hun, at der er tre veninder og en ven.

»Det er nogle, jeg ser kontinuerligt«, forklarer hun.

»Åh, men så er der også Mette og Eva. Så når jeg op på 8«, siger hun, men kommer så i tanke om, at hun ikke har talt sine og mandens søskende og deres ægtefæller med.

»Så kommer jeg op på 12«, siger hun.

»Jeg har det faktisk lidt svært med denne anbefaling. Det er, som om vi skal sidde her og komme op på 50 personer, fordi vi er 5 i familien«, siger hun.

Signe Sundberg Simonsen bakker fuldhjertet op om Sundhedsstyrelsens retningslinjer, og hun er med på, at målet er at få os til at ændre adfærd.

»Men vil de det, skal det være meget enkle retningslinjer, som er til at efterleve. Nu har vi trænet det med at nyse i ærmet, spritte af og holde afstand. Det er enkelt og effektivt, og det kan vi alle. Jo flere regler der er, jo mere kompliceret bliver det, og jo større er risikoen for, at ingen følger det. Jeg synes bare, at de skulle sige, at vi skal gøre ligesom i foråret; aflyse alle aftaler og se så få som muligt«, siger hun.

Peter Skjødt er mere pragmatisk, når det gælder de mange anbefalinger.

»Det er ikke, fordi jeg ikke er påpasselig, og jeg vil gerne vise samfundssind, men jeg kender bare ikke nogen, som har været smittet, så jeg tager det mere roligt end dig«, siger han til sin hustru.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

»Vi kan godt konflikte over det«, fortæller Signe Sundberg Simonsen og fortsætter:

»Jeg synes, at det er en pissealvorlig sygdom, som vi skal undgå. Godt nok er vi kun omkring de 40 år, men hvad hvis det udløser noget netop hos os eller hos børnene? Eller hvad hvis du mistede smags- og lugtesansen, du, som elsker kaffe?«, siger hun og henviser til, at Peter Skjødt »nørder kaffe« i en grad, hvor bønnerne måles af i gram på en lille vægt før brygningen.

»Ja, men hvor mange mister egentlig smagssansen?«, indvender Peter Skjødt.

»Jeg ser nok mere nøgternt og statistisk på det«, siger han og forklarer, at han mest er optaget af, at hans forældre ikke bliver smittet.

Signe Sundberg Simonsen uddyber: »Jeg tror, at hvor du tænker i sandsynligheder, så tænker jeg i risici«.

Peter Skjødt har også skrevet en liste over, hvem han vil se. Den begynder også med bedstefar og bedstemor. Derudover er der to brødre, han ser.

Peter Skjødt og Signe Sundberg Simonsen mener, at de er heldige, fordi de har en stor fælles vennekreds, som alle er vokset op i Odense, er endt i København og har børn i næsten samme alder. I deres vennekreds er også nogle af forældrene til Umas veninder.

På listen kommer tre gode venner og tre andre venner, han mest ses udendørs med, når de vinterbader. Han overvejer, hvem der ellers skal på: »Bare jeg ikke har glemt nogen«, siger han, og de griner lidt ad, at det værste ville være at få at vide, at man ikke var blandt de 10 hos en virkelig god ven.

Parret fortæller, at det er blevet en god vane at mødes med venner udendørs.

Det er irriterende og svært det her, men jeg vil bare ikke have endnu en nedlukning

»Vejret har jo været dejligt. Hvis man bare tager en varm jakke på«, siger Signe Sundberg Simonsen; hun synes, at man sagtens kan drikke et glas vin udenfor, når det er en 12-13 grader, som det var i efterårsferien.

Alligevel kan der være fester, som bliver aflyst. Det var lige ved at ske med halloween. Det er normalt en stor fest på deres villavej. Alle er klædt ud, og børnene går fra hus til hus i hele kvarteret. Netop afholdelsen af årets halloween har medført en del diskussion naboerne imellem. En diskussion, som er endt med, at børnene kun går til husene på deres egen lille vej. Og kun de huse, som på forhånd har givet tilsagn om at ville have besøg. Festen for forældrene bliver holdt i en pavillon uden for parrets hus.

»Så bliver det i vores lille vej-boble«, som Peter Skjødt siger.

Uma er kommet ind og fortæller, at hun skal klædes ud som siamesiske trillinger sammen med to veninder. Så går de under samme lagen.

»Meget coronavenligt«, spøger hendes far. Men tilføjer, at det er to af de allertætteste veninder, der skal med under lagnet.

Parret tror, at de alt i alt vil forsøge at holde sig under de 10 personer. Især Signe Sundberg Simonsen mener, at det er nødvendigt.

»Lige nu skal vi vise samfundssind og gøre noget for fællesskabet. Jeg accepterer, at Kåre og Brostrøm har taget de bedste beslutninger ud fra, hvad de ved nu. Så skal vi andre vise kunsten at være disciplinerede, så vi kommer igennem det her, indtil der kommer en vaccine«.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Artiklen er låst – Sådan kommer du videre:
Du er her
Vil du have adgang?
NEJ
JA
Vil du tillade dataindsamling?
NEJ
JA
Køb abonnement

Som abonnent kan du tilpasse hvilken data, der indsamles.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage.