Og kanel bliver strøet, det gør skorpen sprød. Grød skal være blød og ikke tør«. Sådan lyder den legendariske sang fra julekalenderen ’Nissebanden’, hvor kanel er en uundværlig del af julemåltidet for nisserne.
Det er ikke kun for nisser, at kanel er en essentiel smag i juletiden. Det gælder i særdeleshed også for os danskere, med og uden nissehuer, der smager julen til med kanel i sådan et omfang, at en fjerdedel af salget af kanel i Danmark finder sted i november og december. Det fremgår af tal fra Coop Analyse, hvor det også fremgår, at kanel er det fjerdemest solgte krydderi i Danmark, kun overgået af salt, peber og karry.
Der er da også en grund til, at den varme, sødlige smag af kanel føles som smagen af jul. Det fortæller madhistoriker Bettina Buhl, der er museumsinspektør på Det Grønne Museum ved Gl. Estrup.
»Kanel har været en del af vores gastronomi siden middelalderen og korstogenes tid. Men dengang var kanel og andre krydderier forbeholdt den absolutte elite, der havde råd til at servere et måltid mad, der handlede mere om smagen end om at mætte. Og man kunne virkelig imponere sine gæster og vise, hvor rig man var, når man kunne sætte retter med f.eks. kanel, safran eller kardemomme på bordet«.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her