0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Test: Et drys kanel løfter mange retter. Her er de bedste

Den bedste kanel koster under en tiendedel af den dyreste. Det konkluderer Politikens to testdommere, da de smager sig igennem seks udgaver af danskernes julekrydderi par excellence. Og den eksklusive såkaldt ægte kanel imponerer ikke.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mikkel Bækgaard
Foto: Mikkel Bækgaard

Stødt kanel fra supermarkedet varierer i farve, smag og formalingsgrad.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Og kanel bliver strøet, det gør skorpen sprød. Grød skal være blød og ikke tør«. Sådan lyder den legendariske sang fra julekalenderen ’Nissebanden’, hvor kanel er en uundværlig del af julemåltidet for nisserne.

Det er ikke kun for nisser, at kanel er en essentiel smag i juletiden. Det gælder i særdeleshed også for os danskere, med og uden nissehuer, der smager julen til med kanel i sådan et omfang, at en fjerdedel af salget af kanel i Danmark finder sted i november og december. Det fremgår af tal fra Coop Analyse, hvor det også fremgår, at kanel er det fjerdemest solgte krydderi i Danmark, kun overgået af salt, peber og karry.

Der er da også en grund til, at den varme, sødlige smag af kanel føles som smagen af jul. Det fortæller madhistoriker Bettina Buhl, der er museumsinspektør på Det Grønne Museum ved Gl. Estrup.

»Kanel har været en del af vores gastronomi siden middelalderen og korstogenes tid. Men dengang var kanel og andre krydderier forbeholdt den absolutte elite, der havde råd til at servere et måltid mad, der handlede mere om smagen end om at mætte. Og man kunne virkelig imponere sine gæster og vise, hvor rig man var, når man kunne sætte retter med f.eks. kanel, safran eller kardemomme på bordet«.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter