Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Affald. Danskerne er det folk i Europa, der smider næstmest ud.
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

Affald. Danskerne er det folk i Europa, der smider næstmest ud.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne er de næststørste affaldssvin i Europa

Kun en enkelt nation overgår os danskere, når det kommer til skraldeproduktion.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med 668 kilo affald pr. person om året er Danmark nummer to i Europa, når det kommer til affaldsproduktion. Det viser tal fra Det Europæiske Miljøagentur, EEA, i en ny rapport om det europæiske miljøs tilstand - en såkaldt 'state and outlook'-rapport, der udkommer hvert femte år.

Ifølge rapporten producerede danskerne i 2012 hele 48 kilo affald mere pr. person end bare otte år tidligere. I 2004 lå Danmark bedre i statistikken med 620 kilo affald pr. person. Tallene dækker over såkaldt 'kommunalt affald', hvilket primært er husstandsaffald.

Fra miljøministeriets side har der ellers været stort fokus på at reducere danskernes affaldsproduktion. Men at vi stadig ligger i top kommer ikke bag på miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

»Det er en ærgerlig placering at få, men det kommer desværre ikke som nogen overraskelse. Danmark har altid ligget højt, når det kommer til affald«, siger Kirsten Brosbøl (S).

Mere genbrug

Men mens vi genererer stadigt mere affald bliver en større og større procentdel også genanvendt eller komposteret.

Ifølge rapporten fra EEA er Danmark gået fra at genanvende 34 procent af affaldet i 2004 til 45 procent i 2012. Det gør Danmark til nummer 9 på listen over de europæiske lande, der genbruger mest.

Og ifølge Kirsten Brosbøl er genbrug af affald også en del af løsningen på problemet. Men først og fremmest fokuserer ministeren på, at vi skal forebygge vores store affaldsproduktion.

»Vi er i gang med et langt sejt træk, hvor vi skal prøve at ændre vanerne rundt omkring i landet. Vi skal gøre op med køb-og-smid-væk-kulturen, og så skal vi prøve at lære folk, at vi alle sammen har noget at spare ved at nedsætte vores forbrug«, siger Kirsten Brosbøl, der i februar har igangsat en stor forebyggelsespakke til 25 millioner kroner.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden