Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Affald. Danskerne er det folk i Europa, der smider næstmest ud.
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

Affald. Danskerne er det folk i Europa, der smider næstmest ud.

Forbrug

Danskerne er de næststørste affaldssvin i Europa

Kun en enkelt nation overgår os danskere, når det kommer til skraldeproduktion.

Forbrug

Med 668 kilo affald pr. person om året er Danmark nummer to i Europa, når det kommer til affaldsproduktion. Det viser tal fra Det Europæiske Miljøagentur, EEA, i en ny rapport om det europæiske miljøs tilstand - en såkaldt 'state and outlook'-rapport, der udkommer hvert femte år.

Ifølge rapporten producerede danskerne i 2012 hele 48 kilo affald mere pr. person end bare otte år tidligere. I 2004 lå Danmark bedre i statistikken med 620 kilo affald pr. person. Tallene dækker over såkaldt 'kommunalt affald', hvilket primært er husstandsaffald.

Fra miljøministeriets side har der ellers været stort fokus på at reducere danskernes affaldsproduktion. Men at vi stadig ligger i top kommer ikke bag på miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

»Det er en ærgerlig placering at få, men det kommer desværre ikke som nogen overraskelse. Danmark har altid ligget højt, når det kommer til affald«, siger Kirsten Brosbøl (S).

Mere genbrug

Men mens vi genererer stadigt mere affald bliver en større og større procentdel også genanvendt eller komposteret.

Ifølge rapporten fra EEA er Danmark gået fra at genanvende 34 procent af affaldet i 2004 til 45 procent i 2012. Det gør Danmark til nummer 9 på listen over de europæiske lande, der genbruger mest.

Og ifølge Kirsten Brosbøl er genbrug af affald også en del af løsningen på problemet. Men først og fremmest fokuserer ministeren på, at vi skal forebygge vores store affaldsproduktion.

»Vi er i gang med et langt sejt træk, hvor vi skal prøve at ændre vanerne rundt omkring i landet. Vi skal gøre op med køb-og-smid-væk-kulturen, og så skal vi prøve at lære folk, at vi alle sammen har noget at spare ved at nedsætte vores forbrug«, siger Kirsten Brosbøl, der i februar har igangsat en stor forebyggelsespakke til 25 millioner kroner.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce