Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

uopmærksomhed i ganske få sekunder resulterede i dette kaotiske sceneri på en landevej i Indiana i USA. En familie blev udslettet af en ung mand, der kørte bil, mens han læste en sms fra sin gravide kone.
Foto: Skærmdump fra filmen

uopmærksomhed i ganske få sekunder resulterede i dette kaotiske sceneri på en landevej i Indiana i USA. En familie blev udslettet af en ung mand, der kørte bil, mens han læste en sms fra sin gravide kone.

Din transport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Smartphones er farligst: Sms-trafikulykker sker på et splitsekund

Ofre og bilister i sms-trafikulykker taler ud i ny dokumentarfilm.

Din transport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kører du bil med 50 kilometer i timen, mens du skriver en sms og kigger ned på mobiltelefonen i bare fire sekunder, så har du bevæget dig 56 meter hen ad vejen i blinde.

Kører du med 80 kilometer i timen, vil din bil bevæge sig 89 meter på de samme fire sekunder, som det kan tage at tjekke en sms på mobilen.

Det er et af argumenterne i en dansk kampagne fra Rådet for Sikker Trafik og TDC, der skal få folk til at lade være med at skrive og læse sms'er, mens de kører bil.

Nu har den kendte tyske instruktør Werner Herzog lavet en dokumentarfilm om samme emne med ofre og gerningsmænd bag fire trafikulykker i USA, som skete, fordi bilisten enten skrev eller læste en sms.

'From One Second to the Next' hedder dokumentaren, som er led i en amerikansk kampagne, 'It can wait'. Ifølge dokumentaren sker der hvert år over 100.000 ulykker i USA, hvor bilistens brug af sms har været en faktor.

Filmen gennemgår fire ulykker, heraf tre med dødelig udgang, hvor årsagen til ulykken er klarlagt som følge af sms-skriveri.

»Jeg er på vej«, var den sidste sms, politiet fandt på en kvindes mobiltelefon, da hun kort forinden bogstavelig talt rev en dreng ud af storesøsters hånd, da de sammen gik i vejkanten i et amerikansk villakvarter.

Kvinden kørte ikke alene drengen ned, uden at politiet bagefter kunne finde noget bremsespor. Hun var også få sekunder før kørt over for rødt uden selv at bemærke det.

Nu sidder drengen delvist lammet i kørestol, og moderen må våge over ham om natten, fordi han ikke selv kan trække vejret rigtigt.

En anden sidste sms sendte en ung mand, Chandler Gerber, i bilen til sin gravide kone. Mens hans læste hendes svar, kørte han op bag i en hestevogn med en hel amish-familie med to små børn, som blev udslettet på en landevej i Indiana. Han opdagede ingenting, før hans forrude blev splintret ved sammenstødet. Sms'en lød: »Jeg elsker dig«.

LÆS ARTIKEL

Chandler Gerber bruger nu en stor del af sin tid til at tage rundt og fortælle, hvorfor bilister skal holde sig fra mobiltelefonen, når de kører.

'Fra det ene øjeblik til det andet' kunne den danske titel på dokumentarfilmen være, og det handler virkelig om splitsekunder, når man er uopmærksom bag rattet,

De få sekunders uopmærksomhed har ikke bare dræbt en masse mennesker i trafikulykker i USA og ændret livet fuldstændigt for deres pårørende. Også de bilister, der var skyld i ulykkerne har fuldstændigt fået ændret deres liv, og to af dem fortæller i filmen ærligt om de fatale sekunder og livet bagefter.

Den amerikanske kampagne er delvist finansieret af teleselskabet AT&T, og filmen vil blandt andet blive vist i mere end 40.000 amerikanske high schools.

I Rådet for Sikker Trafik, som kører kampagnen, 'Kør bil, når du kører bil', siger dokumentationschef Jesper Sølund, at man ikke har ret meget dokumentation for, hvor mange færdselsulykker, der sker i Danmark på grund af sms-trafik på mobiltelefonerne.

»Men vi så en særlig stor risiko med indførelsen af de såkaldte smartphones, fordi man er nødt til at se på dem, når man skriver beskeder«, siger han.

Til efteråret lancerer rådet en ny version af kampagnen mod uopmærksomhed i førersædet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden