Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Spritbilist?. Hver 7. har i løbet af det seneste år kørt bil, selv om vedkommende var i tvivl om sin promille.
Foto: THOMAS BORBERG

Spritbilist?. Hver 7. har i løbet af det seneste år kørt bil, selv om vedkommende var i tvivl om sin promille.

Din transport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi kører bil, selv om vi er i tvivl om promillen

Hver 7. dansker har det seneste år kørt bil trods mistanke om for høj promille.

Din transport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu starter julefrokostsæsonen for alvor, og i den kommende tid vil hundredetusindvis af danskere tage stilling til, hvordan de skal komme hjem efter festlighederne.

Og selv om danskerne i meget bred udstrækning tager afstand fra spritkørsel, så ender en stor gruppe med at køre bil, selv om de er i tvivl om, om de har drukket mere end tilladt.

LÆS OGSÅ

En ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Rådet For Sikker Trafik og Trygfonden blandt 1.004 danskere, viser, at 14 procent – eller knap hver syvende – inden for det seneste år har kørt bil trods mistanke om for høj promille.

»Hvis du er i tvivl, så skal du lade bilen stå. Men når folk alligevel ender i bilen, så er det et tegn på, at det kan være rigtig svært at administrere den sætning, når man først har fået noget indenbords«, konstaterer Michelle Laviolette, som er projektleder hos Rådet For Sikker Trafik.

Drik kun én genstand

Rådet opfordrer julefrokostgæster, som skal køre hjem, til maksimalt at indtage én genstand. Vil man gerne drikke mere, bør man tænke i andre transportformer.

»Jo mere, man får indenbords, jo dårligere bliver man til at vurdere, hvor meget man kan drikke. Pludselig kan du ikke huske, hvor meget du har fået, især hvis der er en sød bordherre eller en servitrice, der fylder op, når glasset er halvfuldt«, forklarer Michelle Laviolette.

LÆS OGSÅ

Alkoholforsker og direktør for Statens Institut for Folkesundhed, Morten Grønbæk, er enig.

»Den hastighed, som kroppen forbrænder alkohol med, er meget konstant. Den bliver ikke påvirket af, om du drikker kaffe, løber en tur eller står på hovedet, som der findes en masse skrøner om«, påpeger han.

»Hvis man har erfaring med at drikke alkohol, så skal der mere til, at man føler sig fuld. Men det er en subjektiv oplevelse, som ikke har noget med reaktionsevne at gøre«, fortæller forskeren.

/ritzau/

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden