Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Børnesikker. Det er ikke i orden, at børnene skal konfronteres med krig og ødelæggelse, når de tager bussen hjem fra skole, siger Børns Vilkår.

Din transport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børns Vilkår: Børn skal ikke bombarderes med vold på vej til fodbold

Hos Børns Vilkår ser man gerne, at Movia sorterer i deres nyhedsindhold.

Din transport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Voldsomme demonstrationer i Kijev, bomber, der springer og brand i gaderne. Pussy Riot-medlemmer i farverige kjoler, der bliver pisket og tævet af ordensmagten. Nyhedsskærmene i Movias busser kører på repeat, og de har også langt yngre seere, end hvad der er hensigtmæssigt. Det mener organisationen Børns Vilkår, der arbejder for at sikre børns rettigheder.

»Vi vil opfordre til, at de stopper den her form for nyheder. At de får sorteret i dem, så der ikke er billeder, der viser vold og krig. Børnene kan se, at noget springer i luften, men de ved slet ikke, hvorfor det sker, eller hvor det sker. Det er jo det, der gør os alle sammen bange - hvor og hvornår sker det, og kan det også ske for mig?«, siger Bente Boserup.

SKRIV

Hun er chef for BørneTelefonen ved Børns Vilkår, og hun er slet ikke i tvivl om, at de voldsomme nyheder skal ud af busserne. Sidste gang hun kørte med, så hun selv de barske klip fire gange på 25 minutter.

Formand for Børnerådet Per Larsen tilslutter sig kritikken.

»Generelt set kan man sige, at det er uheldigt, at ucensurerede billeder distribueres et sted, hvor de kan blive set af uforberedte børn. Børn skal have nyheder, og derfor har vi også været med til at skabe 'Ultranyt', som kører på DR Ultra, hvor nyhederne er tilpasset efter børnenes behov. Vi kunne godt tænke os, at børn ikke udsættes for bloddryppende og krænkende indhold«.

Ifølge Per Larsen er det et problem, at der ikke bliver tjekket op på det, busserne vælger at vise.

»Mediefronten og filmfronten bliver reguleret, men det gør, det man viser i busserne ikke. Derved rammer det et hul i lovgivningen, og det hul kan blive misbrugt. Jeg vil stærkt opfordre til, at de ansvarlige distributører sender børnene en tanke, inden de sender deres nyheder ud i det offentlige rum, og at de således lever op til forventningerne. Og så vil jeg gerne reminde forældrene om at tale med deres børn og bearbejde det, hvis de har set noget ubehageligt«.

Tony Sørensen er en af de bekymrede fædre, der har oplevet, at hans 9-årige søn blev rystet over at se billeder fra Ukraine og Rusland i bussen.

»Jeg vil håbe, at de holder op med at sende sådan noget, som børnene, der tager bussen, ikke kan tåle at se. De skal være lige så trygge der, som de er hjemme i deres egne stuer, hvor forældrene passer på dem i forhold til, hvad de ser«, siger Tony Sørensen, og Bente Boserup er enig i den betragtning.

»Børn har ret til beskyttelse. Det er en del af lovgivningen og børnekonventionen. Vi er nødt til at beskytte dem i det offentlige rum, så de ikke bombarderes med vold på vej til fodbold, og så forældre kan sende deres børn af sted, uden at de kommer hjem og er rystede eller bange«, siger hun.

Togene ændrede deres nyhedsvisning

Hos Børns Vilkår forstår man ikke, hvorfor den offentlige trafik ikke regulerer det nyhedsindhold, de sender, på samme måde som man regulerer film og computerspil og foreslår, at Movia lægger sig op af Medierådets regler.

»Vi regulerer spil og film, så børnene er beskyttede mod at se så grov vold, og det må vi også kunne forlange af den offentlige transport. I togene har de lyttet til os for et par år siden. Der var der også barske nyheder med lyd, men så blev lyden skruet ned og de viste nyheder blev mere fredelige«, siger Bente Boserup.

Hos trafikselskabet Movia, der har ansvaret for bybusserne, vil man i gang med at undersøge, om selskabet overtræder loven ved at vise det voldsomme indhold på nyhedskærmene.

»Hvis det ikke er direkte ulovligt, får jeg svært ved at gøre noget ved det. Ikke at jeg ikke vil prøve, men så kan det godt trække ud. Vi har ikke været bevidste om det, men hvis der er tvivl om, hvorvidt vi på nogen måde har overtrådt loven, så er vi nødt til at undersøge det, og det vil jeg lynhurtigt få afklaret«, siger centerchef ved Movia Søren Englund.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden