TYVERIBEKÆMPELSE. Trafikstyrelsen afholder nu en idékonkurrence for at få standset cykeltyverier ved stationerne.
Foto: PETER HOVE OLESEN (Arkiv)

TYVERIBEKÆMPELSE. Trafikstyrelsen afholder nu en idékonkurrence for at få standset cykeltyverier ved stationerne.

Din transport

Statslig konkurrence: Kan du bekæmpe cykeltyvene?

Trafikstyrelsen udskriver idékonkurrence, der skal standse tyverier af cykler.

Din transport

På et år har transportminister Magnus Heunicke (S) fået stjålet fire cykler, som han stillede ved Næstved Station for at tage toget til København.

Det fik ham til at bebude en idékonkurrence om gode råd og forslag, der kan dæmme op for den meget udbredte kriminalitetsform.

Nu kan alle komme med deres bud på, hvordan cykeltyverier kan hindres. Ministerens konkurrence er netop skudt i gang på trafikstyrelses hjemmeside, der efterlyser nye metoder til beskyttelse af parkerede cykler.

Kravene er, at de skal være tyverisikre, pladsbesparende, nemme at benytte og billige at vedligeholde.

DOKUMENTATIONLæs mere om konkurrencen hos Trafikstyrelsen ( eksternt link)

Der er nu også en lille håndsrækning fra politiet: Rigspolitiet har netop lanceret en mobilapp, Politi, der blandt andet giver brugerne mulighed for at tjekke et stelnummer og dermed finde ud af, om en cykel optræder i politiets registre over stjålne cykler.

Hos Cyklistforbundet er direktør Klaus Bondam glad for, at ministeren retter søgelyset mod problemet.

»Det er rigtigt godt og rigtigt positivt, at ministeren har sat så kraftigt fokus på den stærke frustration, cyklister oplever, når de mister deres cykler«, siger han.

Vil have øget politiindsats for at fange cykeltyve

Cykeldirektøren er nu ikke så sikker på, at konkurrencen kan give den epokegørende løsning, alle higer efter, når det gælder om at standse cykeltyvene. Mange gode hoveder har gjort forsøgene, påpeger direktøren, som i stedet efterlyser, at politiet gør mere for at hindre tyverierne.

»Det, der er behov for, er at politiet tager det virkelig alvorligt. Lige nu oplever vi det, der bedst kan beskrives som manglende interesse«, forklarer Klaus Bondam.

Han vurderer, at en betydelig del af problemer med tyverier af cykler skyldes organiserede tyvebander. Det bygger han på tyvenes valg, når de slår til mod cykelparkeringerne ved stationerne: »Det er mit indtryk, at der sker en udvælgelse, så det i stor udstrækning er dyrere cykler, der bliver stjålet.«

Løsningen må være overvågning - enten med kameraer eller med personale og eventuelt med delvis brugerbetaling.

»Vi beder sådan set ikke om andet end det, bilisterne gennem årtier har fået kastet i nakken«, siger han med henvisning til de mange overvågede parkeringshuse og -kældre, der er oprettet.

Fald i anmeldelser om cykeltyverier

Selv om mængden af cykeltyverier ligger meget højt viser tal fra Danmarks Statistik, at de så småt er på retur. For fem år siden lå antallet af anmeldelser hvert kvartal nogle tusinde højere end de gør nu. Hvert ottende minut forsvandt en cykel i året, der gik.

De seneste opgørelser er fra årets første tre måneder, hvor 12.100 cykler blev meldt stjålne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce