Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JOACHIM ADRIAN
Foto: JOACHIM ADRIAN

SVÆRT. Cyklister og passagerer kommer ofte i nærkontakt ved busstoppestederne. (Arkivfoto)

Din transport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kaos ved busstoppesteder: Passagerer bliver torpederet af cyklister

40 procent af Arrivas buschauffører har set cyklister ramme passagerer.

Din transport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvem skal egentlig holde tilbage for hvem, når bussen holder ind ved stoppestedet, og passagerer skal krydse cykelstien?

Det er der tilsyneladende mange, der ikke ved - i hvert fald opstår der tit kaos ved stoppestederne, melder landets buschauffører.

Passagerer bliver ramt

I en ny spørgeskemaundersøgelse blandt Arrivas buschauffører i Danmarks fem største byer svarer 40 procent af chaufførerne, at de inden for det seneste år har oplevet, at passagerer blev ramt af en cyklist på vej ind i eller ud af bussen. Af dem har 71 procent oplevet det to eller flere gange.

LÆS OGSÅ

Samtidig melder 89 procent af chaufførerne, at der opstår farlige situationer ved busstoppestederne - af dem oplever 64 procent det dagligt eller flere gange om ugen.

»Det er en chaufførs værste skræk at åbne døren for en passager, der går ud og bliver ramt af en cyklist«, siger chauffør Flemming Nielsen, der kører linje 1A i København.

Bedre stemning ved stoppestederne

Det var ham, der i første omgang gjorde Arrivas ledelse opmærksom på de store problemer med kaos ved busstoppestederne. Hans henvendelse har nu ført til, at busselskabet i samarbejde med Cyklistforbundet og landets trafikselskaber på mandag den 4. august skyder en ny kampagne i gang. Kampagnen, som kører i tre uger, sætter fokus på færdselsreglerne ved stoppesteder.

»I mange tilfælde kender hverken cyklister eller passagerer reglerne, så derfor opstår der tit konflikter og farlige situationer. Forhåbentlig vil kampagnen skabe større kendskab til reglerne, så der bliver bedre stemning og større trafiksikkerhed ved stoppestederne«, siger kampagneleder Anders Lukowski.

Politiken talte i dag med københavnske cyklister både med og uden hjelm. Kilde: politiken.tv

Kampagnen kommer til at køre i de fem største byer - København, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg – hvor der på infoskærme i busserne vil køre en lille animationsfilm om, hvordan man færdes sikkert ved stoppestederne. Samtidig bliver busserne udstyret med klistermærker på dørene, som minder passagererne om at se sig for, når de stiger ud af bussen.

Uvidenhed skaber konflikter og uheld

I Cyklistforbundet forventer kommunikationsmedarbejder Christina Britz, at informationen om færdselsreglerne vil sprede sig til cyklisterne også.

»Der bliver så meget fokus på det her de kommende tre uger, at informationen formentlig vi rejse fra mund til mund. I Cyklistforbundet får vi ofte henvendelser fra folk, der er usikre på færdselsreglerne ved busstoppesteder, så det vidner om, at der er brug for oplysning. Det er så ærgerligt, at der opstår uheld og konflikter på cykelstien på grund af uvidenhed. Jo flere, der kender reglerne, jo færre konflikter og uheld«, forudser hun.

Er du også i tvivl om reglerne? Så læs med her:

GUIDE

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden