Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bøde. Forbuddet mod at bruge mobilen håndhæves ikke i samme omfang for cyklister, som for bilister. Men bliver du sigtet, koster det 1.000 kroner.
Foto: KATINKA HUSTAD

Bøde. Forbuddet mod at bruge mobilen håndhæves ikke i samme omfang for cyklister, som for bilister. Men bliver du sigtet, koster det 1.000 kroner.

Din transport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

3 regler, du skal kende, hvis du vil høre musik på cyklen

Cykelmusikken er ikke forbudt, men du skal være hensynsfuld og forsigtig.

Din transport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der står ikke noget om Nephew og Rihanna i færdselsloven. Og så længe det foregår i høretelefonerne, forbyder den dig heller ikke at opdatere vennerne om weekendens udskejelser.

Men det betyder ikke, at alt er tilladt.

Jens Jespersen, der er chef for Københavns Politis færdselsafdeling, fortæller her om de 3 vigtigste regler, du skal kende, før du sætter dig i sadlen med musik i ørerne.

  • Du skal opføre dig hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed

Færdselslovens grundregel, som Jens Jespersen kalder den, bruges, når man i sjældne tilfælde straffer folk for at have opmærksomheden et andet sted end i trafikken.

»Man vil ikke opleve, at man får en bøde for at køre med høretelefoner, men der er altså en sammenhæng mellem de ting, man laver på cyklen eller i bilen, og den fare, man udsætter andre for. Og det kan give en bøde«, siger Jens Jespersen.

  • Du skal holde vejen fri, når der kommer udrykningskøretøjer

Det kræver selvfølgelig, at du kan høre dem. Hvis ikke du kan det, kan du både forsinke udrykningerne og selv komme til skade.

»Det er blevet mere almindeligt, også blandt bilister, at køre med høretelefoner. Og undskyld sproget, men det er sgu lidt åndssvagt at berøve sig en af sine sanser«, siger Jens Jespersen.

  • Du må ikke bruge håndholdt mobiltelefon, når du kører i trafikken

Det gælder uanset, om du cykler, rider eller kører i bil. Lad den ligge i lommen og stop op, hvis du skal skifte nummer, svare på en sms eller besvare nødopkald fra veninder med knuste hjerter.

»Forbuddet håndhæves ikke i samme omfang for cyklister, som for bilister, men det koster altså 1.000 kroner, hvis man bliver sigtet for det. Det skal selvfølgelig ses i det lys, at det er farligt, fordi det tager noget af din opmærksomhed«, siger Jens Jespersen.

Han mener ikke, at cyklister er værre end bilister, men understreger, at det er vigtigt, at cyklisterne forstår, at de er langt mere udsatte.

»Det drejer sig i min verden ikke om at have ret, men om at komme frem uden at skulle en tur forbi traumecentret på vejen«, siger han.

»Sæt noget på, som er ligegyldigt«

Spørger man Mette Møller, der forsker i trafikadfærd ved DTU Transport, har hun også et par råd om, hvordan man kan gøre cykelturen mere sikker, uden at skulle undvære yndlingsmusikken helt.

»Hvis man absolut skal høre noget, skal man sætte det i gang, inden man sætter sig på cyklen. Hvis man vil skifte program, er det en god idé lige at stoppe op og køre ind til siden«, siger hun.

TV

Sørg for ikke at skrue så højt op, at du ikke kan få lydindtryk fra trafikken, og vælg noget, som du ikke skal forholde dig så meget til.

»Jo mere optaget, man er af det, man hører, jo mere tager det ens opmærksomhed. Så det gode råd vil være at sætte noget på, som er ligegyldigt. Men så er der jo ingen grund til at sætte det på«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden