Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Køresyge. Passagerer kan undgå kvalmen ved at følge med i trafikken
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Køresyge. Passagerer kan undgå kvalmen ved at følge med i trafikken

Din transport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Undgå at blive køresyg resten af livet

Køresyge kan trænes væk. Få nogle øvelser her.

Din transport
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Markerne suser hastigt forbi, mens koldsveden pibler frem på panden. Langsomt begynder en snigende kvalme at få halsen til at snøre sig sammen: Køresygen er startet.

Men med nogle enkle øvelser og specifikke lægemidler, vil kvalmen ikke sætte en stopper for køreturen.

Så selvom lægemidlet Phenergan, som Politiken i dag har beskrevet, kommer på recept, er der fortsat masser af tricks til at undgå køresygen uden af skulle til lægen først, forklarer Søren Vesterhauge, speciallæge og leder af Privathospitalet Hamlets svimmelhedsklinik:

»Det betyder meget, at man følger med i bilens bevægelser. Hvis man lader sig passivt transportere, øger man risikoen for køresyge«.

Søren Vesterhauge tilføjer, at håndkøbsmedicin som Meclozin og Hyoscin kan erstatte Phenergan. Dog understreger han, at det altid er vigtigt at læse indlægssedlen, inden man tager medicin.

Her er de vigtigste råd til, hvordan du trodser køresygen.

LÆS ARTIKEL

Kend de gode råd

 • Vær aktivt beskæftiget med omgivelserne. Det hjælper at følge horisonten med øjnene undervejs. Det kan også være at følge, hvad der sker uden for bilen eller bussen uden nødvendigvis at fokusere på horisonten.
 • Rejs aldrig på tom mave. Risikoen for at blive dårlig stiger, hvis maven er tom. Spis let, inden du tager af sted.
 • Sid stille. Tendensen til køresyge eller anden transportsyge er mindst, hvis du sidder eller ligger stille.
 • Sørg for at få frisk luft. Det er vigtigt, at der undervejs på bilturen bliver luftet hyppigt ud. Det hjælper på kvalmen.
 • Tobaksrøg er bandlyst. Cigaretrøg er den værste fjende, hvis du døjer med køresyge. Undgå det fuldstændig under rejsen.
 • Tag plaster på. På recept kan du købe et plaster mod transportsyge. Plasteret er kun til længere rejser, da det virker i tre dage. Midlet i plasteret er sløvende, og det må ikke bruges til børn under 10 år.

LÆS ARTIKEL

Søren Vesterhauge forklarer, at der findes flere forskellige symptomer på køresyge. Men det er ikke nødvendigvis dem alle, der behøver at komme frem under ens tur. Det afhænger af, hvor svært man er plaget.

»Ubehaget begynder typisk med symptomer som døsighed, hovedpine, svimmelhed, blussen og rødme samt tørhed, der afløses af øget spytmængde, grå farve i hovedet, kvalme, opkastninger og koldsved«.

Træn køresygen væk

Det er muligt at komme af med køresyge og dermed undgå symptomerne, når du bevæger dig af sted på en køretur.

Det kan lade sig gøre ved at træne dit såkaldte ligevægtsapparat i øret, der er det organ, der sammen med synet og hjernen hjælper med at holde balancen.

LÆS ARTIKEL

 • Suset. Snur rundt på en kontorstol. Gør det begge veje flere gange i løbet af dagen. Målet er at gøre det otte gange hver vej uden at blive så svimmel, at det er ubehageligt.
 • Den hovedløse tornado. Stå på gulvet og kig ned i gulvet, så hovedet er bøjet ned i en 90 graders vinkel i forhold til kroppen. Snur rundt om dig selv. Målet er igen otte gange.
 • Strudsen. Stik hovedet mellem benene og stræk dig op igen. Målet er otte gange.
 • Pendulet. Læg dig på gulvet under en lille bold, der hænger i en snor. Hold hånden over det ene øje, mens du holder hovedet stille. Lad blikket følge bolden, mens den svinger som et pendul. Varier retningen. Målet er fem minutter med hvert øje.
 • Musefælden. Sæt et ark papir op på køleskabet med tal eller bogstaver. Læs højt, mens du griber ud efter nogle andre magneter på køleskabet, som du kun kan se ud af øjenkrogen.

Kilder: Apoteket.dk, Videnskab.dk, Bådmagasinet Sejl og Pro Medicin.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden