Kilde: Politiken / Johannes Skov Andersen og Christian Nobel

Din transport

Begejstret Øresundspendler efter afskaffelse af id-kontrol: Jeg kommer til at halvere min rejsetid

Pendlerne til Sverige bliver ikke længere tvunget af toget i Københavns Lufthavn.

Din transport

Toget er tæt pakket. Kupeen ufremkommelig. Flere søvnige, gnavne blikke kastes gennem toget, når de rejsende drister sig til at kigge op fra bogen, avisen eller telefonen.

I toget er der også dem med de store kufferter. De snakker, smiler og har haft tid til at købe kaffe på vej til toget.

De andre - dem med de gnavne blikke - er pendlerne. Det er dem, der tager toget mellem København og Malmø hver dag. En tur som indtil i går tog op mod en time, krævede togskifte i Københavns Lufthavn, og i det hele taget bare var bøvlet.

Jeg tror i hvert fald, jeg kommer til at spare halvdelen af min rejsetid

Derfor er det rart, at de pressede pendlere nu kan se frem mod en mere gnidningsfri hverdag, siger den 61-årige svensker Ove Kaspersen, der arbejder i Det Europæiske Miljøagentur i København.

»Tidsmæssigt betyder det, at der kun er tyve minutter mellem togene nu. Så hvis du misser et tog, har du kun tabt 20 minutter. Det gør rejsen mere smidig. Og så fjerner man en stressfaktor på Kastrup Station, når man slipper for at stå i kø og skulle vise sit id«, forklarer Ove Kaspersen med henvisning til, at id-kontrollen medførte halvt så mange tog mellem København og Malmø og id-kontrol i Københavns Lufthavn.

Som smurt i dieselolie

I dag går det tjept. En fyldt kupe. En mørk tunnel. Propper i ørerne, efterfulgt af 5 minutter frit flyvende i fuld fart under Øresundsbron.

Ifølge rejseplanen tager turen præcis 30 minutter. Det gjorde den i dag, og det er sådan, det bør være, siger den 27-årige svensker Klara Stigner, der bor i Malmø og arbejder som arkitekt i København.

»Det har været alt for besværligt, når man tog turen frem og tilbage. Nu hvor toget kommer mere regelmæssigt, kan man meget bedre planlægge sin tid. Jeg tror i hvert fald, jeg kommer til at spare halvdelen af min rejsetid, på at id-kontrollen er blevet afskaffet - så det betyder virkelig meget«, siger den begejstrede arkitekt.

I november 2015 indførte Sverige grænsekontrol som en konsekvens af migrant- og flygtningetilstrømningen, og siden januar 2016 har der været såkaldt transportøransvar, som betød, at togpersonalet skulle registrere og kontrollere de rejsendes id.

Den øgede kontrol medførte halvt så mange togafgange og markant flere forsinkelser og aflysninger til stor gene for Øresundspendlerne.

At svenskerne har ophævet kravet om id-kontrol, og Øresundspendlerne derfor kan se frem mod en kortere rejsetid glæder transport-, bygnings og boligminister Ole Birk Olesen (LA) sig over.

»Det er utrolig positivt, at Sverige nu har besluttet at ophæve id-kontrollen på dansk jord. Vi har hele tiden set det svenske transportøransvar som hovedproblemet for pendlerne og for andre rejsende mellem Danmark og Sverige«, lyder det fra Ole Birk Olesen på Transportministeriets hjemmeside.

Transportministeriet oplyser samtidig, at det regner med, det vil tage noget tid, før togtrafikken igen glider som før transportøransvaret.

Desuden forventes det, at den svenske grænsekontrol kan udføres i togene på vej over sundet, så det ikke er nødvendigt at holde stille på Hyllie Station i Malmø.

Morgentrætte pendlere

Dem med de store kufferter står af toget i lufthavnen. Med solbrillerne i panden spankulerer de ud. Ud af toget, op på en flyver. Snart ligger de henslængt på en caribisk strand med en kold caipirinha. Måske.

I kupeen på vej mod hovedbanegården er der stille. Nogle af pendlerne slår igen blikket ned.  I en bog. I en avis. Men de fleste stirrer tomt ud i luften eller ned i telefonen, som det arbejdende folk gør, når det stadig halvsovende individ transporteres på arbejde med høj musik i ørerne.

På Hovedbanegården er toget næsten tomt. En døsig summen breder sig fra arbejderbierne, der nu flyver på arbejde. På denne usædvanligt kolde morgen i maj, kan de nu i det mindste glæde sig over udsigten til en varm weekend og en lidt mindre bøvlet hverdag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce