Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Skat
Foto: Skat
Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sort arbejde kan blive rigtig dyrt

Regeringsforslag mod sort arbejde kan koste købere 60 procent oveni plus bøde.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Betaler du ikke din håndværkerregning med kreditkort eller med en bankoverførsel, vil du efter regeringens nye forslag til bekæmpelse af sort arbejde komme til at betale dyrt, hvis håndværkeren - eller du selv - snyder med moms og skat.

Du kan nemloig komme til at hænge på hele skatte- og momsregningen til det offentlige, og det kan gøre din regning 60 procent dyrere.

Risikerer bøde oveni

Derudover kan du risikere at skulle betale en bøde på et tilsvarende beløb, så den regning på for eksempel 10.001 kroner, du betaler sort, samlet ender på over 23.000 kroner.

LÆS ARTIKEL

»Hvis man går ud fra, som der er lagt op til, at man som køber skal holde staten skadesfri for ikke indbetalt moms og skat, bliver det en dyr affære«, siger privatøkonom Las Olsen i Danske Bank.

For at anskueliggøre konsekvenserne for en ufrivillig eller bevidst køber af sort arbejde, foreslår Las Olsen et eksempel med en regning, der lige overstiger beløbsgrænsen på 10.000 kroner, der betales kontant til en håndværker, der har sit eget firma uden ansatte. Samt at alle materialerne allerede er købt af boligejeren, så regningen kun handler om løn til håndværkeren.

»Ellers kan det nemt blive et kompliceret regnestykke«, siger Las Olsen.

I det enkle eksempel, hvor boligejeren selv har købt materialerne i byggemarkedet, og håndværkeren ejer sit eget enmandsfirma, kan det koste dig cirka 6.700 kroner i ekstra betaling af moms og skat plus at du risikerer en bøde, som er af samme størrelsesorden som skatten og momsbeløbet.

Du risikerer altså, at din endelige regning på det lille eventyr bliver på over 23.000 kroner.

Momsen af de 10.001 kroner er 2.500 kroner, som du skal betale.

Resten af regningen på 7.500 kroner er løn, og hvis man går ud fra, at håndværkeren betaler topskat, skulle han betale cirka 4.200 kroner i skat.

Dem hænger du også på, så din samlede regning oveni de 10.001 bliver 6.700 kroner plus en mulig bøde på det samme beløb.

»Det helt store problem opstår, når du som borger efter sådan en omgang skal ind og vurdere, om regnestykket nu også er korrekt«, siger Las Olsen fra Danske Bank.

For i et lidt mere kompliceret eksempel kunne køberen af det sorte arbejde nemlig komme til at betale ikke bare moms plus skatten af håndværkerens løn.

Han skulle også betale statens tab på selskabsskatten fra firmaet, hvor håndværkeren er ansat og ligeledes den manglende indkomstskat, som indehaveren af firmaet skulle betale.

For hvis regnestykket også omfatter selskabsskat samt skat hos indehaveren af firmaet, hvor håndværkeren er ansat, skal man som borger kunne vurdere, om skatteregningen er korrekt.

»Det bliver der nok nogle problemer med, som vi må se, hvordan regeringen vil løse«, siger Las Olsen.

I Norge findes der en tilsvarende regel med en beløbsgrænse på 10.000 kroner.

At man mener det alvorligt i Norge, fremgår af en dom fra april 2010 i Norges Højesteret. Sagen drejede sig om en norsk hytteejer, der sort fik udført tømrerarbejder for 300.000 kroner.

Tømreren blev dømt, men det gjorde hytteejeren også (for medvirken til moms- og skatteunddragelse for ca. 90.000 kroner.). Højesteret skærpede straffen fra 60 dages betinget fængsel til 21 dages ubetinget fængsel.

Herudover skulle hytteejeren betale sin besparelse på 80.000 kroner tilbage til statskassen, fordi arbejdet var udført sort.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden