Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

medlemsbonus. Hos Gosupermodel.dk kan man klæde sine modeller på. Men stopper man med at være VIP medlem forsvinder tøjet.

medlemsbonus. Hos Gosupermodel.dk kan man klæde sine modeller på. Men stopper man med at være VIP medlem forsvinder tøjet.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Model-spil presser børn til at bruge penge

Købsopfordringer er i strid med loven, påpeger ekspert.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Opret model GRATIS!«, står der på den danske hjemmeside GoSupermodel.dk, som er et internetfællesskab og spil, der især er rettet mod piger mellem 10 og 15 år.

Her kan pigerne udleve drømmen om at blive en berømt supermodel ved at købe kjoler eller sko til deres fiktive modeller, designe egne kreationer eller deltage i catwalk-spil.

Men det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse at være bruger på GoSupermodel.dk, der har mere end 300.000 besøgende om måneden, skriver 24timer.

Må ikke overtale til køb
Brugerne har mulighed for at optjene såkaldte 'GoPenge' til at købe tøj og udstyr for. Det gør de ved enten at spille spil på sitet, deltage i konkurrencer eller ved at købe et VIP-medlemsskab.

Man kan for eksempel købe en måneds adgang for 70 kroner, som kan betales via sms. Men når VIP-perioden er slut, begynder tøjet købt under medlemsskabet efter få dage at blive 'slidt’.

Efter et stykke tid vil garderoben være tom. Hvis børnene ikke vil miste deres købte produkter, må de betale for et fornyet VIP-medlemskab. Men sådanne købsopfordringer til børn og unge kan være i strid med markedsføringsloven, mener lektor Jan Trzaskowski, der er ekspert i markedsføringsret:

»Der er et forbud i EU-lovgivningen mod, at man direkte opfordrer børn til at købe eller til at overtale deres forældre eller andre voksne til at købe et produkt. Det er svært ikke at opfatte denne sag som en opfordring til et køb. Domstolen har ikke taget stilling til forbuddet, men denne sag kunne være oplagt at afprøve«, siger lektor ved Copenhagen Business School Jan Trzaskowski til 24timer.

LÆS OGSÅ

Hjemmesiden har for nylig fået kritik af det norske Forbrugerombud for at lægge købepres på børn. Direktøren for Watagame, der står bag GoSupermodel.dk, har ikke ønsket at tale med 24timer, men svarer på mail:

»Vi udøver ikke købepres. GoSupermodel kan bruges helt gratis - at købe VIP er helt frivilligt. Vi justerer fra tid til tid det indhold, der ligger i det frivillige VIP-medlemskab for at sikre, at dem, der vælger at købe VIP, får god værdi får pengene«, skriver Henrik Riis.

FACEBOOK

Vi har før skrevet, at et VIP-medlemsskab 165 kroner, og at VIP-medlemsskabet er den eneste måde, man kan få 'GoPenge' på. Vi beklager fejlen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden