Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

svindelspor. Politiet fandt logfiler på Pirata Bay stifterens MacBook, der pegede hen på Nordeas servere.
Foto: THOMAS BORBERG

svindelspor. Politiet fandt logfiler på Pirata Bay stifterens MacBook, der pegede hen på Nordeas servere.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nordea-kunder er blevet svindlet af hackere gennem fem måneder

Svindelforsøg på 5,7 millioner kroner har ramt blandt andre Nets og en fagforening.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I næsten fem måneder sidste år var Nordea i Sverige udsat for konstante hackerangreb fra den samme computer, som tilhørte en af stifterne af fildelingstjenesten Pirate Bay.

Det gik ud over tre danske bankkunder, en fagforening, Odense Kommune og den danske betalingskorttjeneste Nets Card Processing.

Forsøgte at stjæle millioner I perioden, hvor svindlerne havde adgang til banken, havde Nets omkring 238 millioner danske kroner stående på kontoen i Nordea.

I alt forsøgte hackeren at stjæle 5,7 millioner kroner og overføre dem til konti i Sverige, Storbritannien, Schweiz og Cypern. Nordea opdagede dog svindelforsøgene og fik stoppet de fleste forsøg.

LÆS ARTIKEL

Det lykkedes alligevel hackeren at stjæle 27.000 kroner fra de tre danske bankkunder, men banken kompenserede kunderne for tabene.

»Vi anmeldte sagen til det danske politi, så snart vi opdagede uregelmæssighederne, fordi det var danske kunder, det gik ud over«, siger pressechef i Nordea Danmark, Stephan Ghisler-Solvang.

Hos den Nationale IT-efterforsknings Sektion bekræfter vicepolitiinspektør Johnny Lundberg, at Nordea anmeldte sagen i midten af 2012, og at sektionen sendte sagen videre til svensk politi.

Sagen mod de mistænkte hackere kører fra på mandag ved Nacka Tingsrätt i Sverige, da svensk politi under efterforskningen har fundet logfiler på en mistænkt svenskers computer, der pegede mod Nordeas servere.

Politiets efterforskning viser ifølge ComputerSweden, at hackeren udover penge fik adgang til en del personlige oplysninger om bankkunderne på grund af brister i Nordeas sikkerhedssystem.

Pirate Bay-grundlægger under anklage

En af fildelingstjensten Pirate Bays grundlæggere er anklaget sammen med flere andre personer for blandt andet ulovlig dataindtrængen, bedrageri og bedrageriforsøg mod Nordea.

Ifølge anklageskriftet blev der overført stjålne penge i otte tilfælde, og den anklagede skal have haft adgang til Nordeas data i perioden fra slutningen af april og frem til august sidste år.

Pirate Bay-stifteren erklærer sig uskyldig og siger, andre har haft adgang til hans computer.

LÆS OGSÅ

Ifølge anklageskriftet var planen, at de tre anklagede fra Malmø skulle trække en del af pengene ud og overføre dem til deres bankkonti. De tre har endnu ikke givet nogen sandsynlig forklaring på, hvordan pengene er havnet på deres konti.

Udover pengene fik svindlerne adgang til databaser med oplysninger om bankens kunder sammen med brugernes data og kodeord.

Ifølge oplysninger fra Nordea til anklageskriftet var oplysningerne krypterede, men kvaliteten af krypteringen var så dårlig, at svindlerne har kunnet læse indholdet.

I de logfiler, som politiet fandt på Pirate Bay-stifterens computer fremgår det, at det var pengestærke kunder, svindlerne gik efter. Hvad Odense Kommune aktuelt havde stående på sin konto er ikke oplyst, men betalingskorttjenesten Nets havde i perioden 238 millioner kroner stående på kontoen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden