Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
gambling. Prisen på forsikringen på mellem 25.000 og 100.000 kroner indgår i byggeriets pris. Penge, som nogle kunder måske gerne vil spare, hvis de er overbevist om, at de kan stole på håndværkeren under alle omstændigheder.
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

gambling. Prisen på forsikringen på mellem 25.000 og 100.000 kroner indgår i byggeriets pris. Penge, som nogle kunder måske gerne vil spare, hvis de er overbevist om, at de kan stole på håndværkeren under alle omstændigheder.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selvbyggere snydes til at sige nej til lovpligtig forsikring

Håndværkere vildleder kunder til at overtage entreprenør-ansvaret.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange selvbyggere lokkes ud i en situation, hvor de selv har det fulde ansvar for opførelsen af deres nye hus men uden at have en forsikring, der kan dække dem ind i tilfælde af for eksempel byggesjusk.

Det viser en rundringning, DR Kontant har lavet til 20 medlemmer af Dansk Byggeri over hele Danmark.

Kunder vildledes

Svarene afslører nemlig, at alarmerende mange vildleder potentielle kunder om en lovpligtig byggeskade-forsikring.

Forsikringen skal ikke tegnes, hvis man som kunde 'bygger selv' - og på papiret hyrer alle håndværkerne.

LÆS ARTIKEL

Og det er den model, mange entreprenører forsøger at overtale kunderne til at købe. Entreprenørens motiv: Han slipper for at slås med et forsikringsselskab, hvis noget går galt. Men den enkelte kunde har knap så mange 'muskler' i en strid om en byggeskade.

Loven siger, at forsikringen skal tegnes af entreprenøren, der opfører huset. Den sikrer kunden dækning for udbedring af fejl og mangler i de første ti år af husets levetid.

Prisen på forsikringen på mellem 25.000 og 100.000 kroner indgår i byggeriets pris. Penge, som nogle kunder måske gerne vil spare, hvis de er overbevist om, at de kan stole på, at håndværkeren under alle omstændigheder vil gøre sit arbejde grundigt – og helt færdigt. Og den garanti giver håndværkeren da gerne.

Kontant har kontaktet de 20 entreprenører som potentiel kunde og gjort det helt klart, at kunden hverken kunne eller ville bygge selv - at kunden ikke ville have noget ansvar og spørger direkte til en eventuel byggeskadeforsikring.

Det førte til alle mulige forklaringer om, at kunden er dækket af 'Byg garanti' - at 'Dansk Byggeri går ind og dækker' - at det er en forsikring, 'du selv skal tegne' - at den kun er nødvendig, 'hvis I går ud og hyrer en polsk håndværker' - og at vi kan undgå den og spare pengene ved 'pro forma selv at stå for byggeriet'.

At det er en ganske udbredt praksis, underbygges af nye tal fra kommunerne. Tilsyneladende er der en utrolig interesse for at 'bygge selv', efter at byggeskadeforsikringen blev lovpligtig i 2008. I dag opføres hvert fjerde hus som selv-byg. I Brønderslev er det 60 procent, og i Syddjurs hele 75 procent.

At det er en rigtigt dårlig idé at undvære forsikringen, viser eksemplerne, når et byggeri går galt.

I udsendelsen medvirker en familie fra Brønderslev, hvis nybyggede hus var så fugtigt og fyldt med skimmelsvamp, at familiens små børn blev meget syge.

Familien måtte tilbringe månedsvis i vinterkulde i et lejet sommerhus. Renoveringen til en kvart million har de selv betalt, og i dag slås de med entreprenøren i retten om erstatning.

Brancheorganisationen Dansk Byggeri medvirker i udsendelsen og tager stærkt afstand fra de brådne kar i foreningen.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden