Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

dårligt selskab. »Uhensigtsmæssig! Ikke straffet, men omgås folk i en gråzone. Forsigtighed tilrådes«, stod der om en person i registeret hos Nordeas  forgænger, svenske Nordbank.
Foto: THOMAS BORBERG

dårligt selskab. »Uhensigtsmæssig! Ikke straffet, men omgås folk i en gråzone. Forsigtighed tilrådes«, stod der om en person i registeret hos Nordeas forgænger, svenske Nordbank.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bank kaldte kunde »økonomisk galning«

Fra 1970'erne og 20 år frem førte Nordea-forgænger et kontroversielt kunderegister.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Økonomisk galning', 'røvertøs' og 'bedrager'.

Med disse udtryk beskrev den svenske Nordbank, der senere blev til Nordea fra 1970'erne og frem til 1995 potentielle problemkunder i et hemmeligt register, internt kendt som 'Nordea Black Book'.

Det skriver Svenska Dagbladet.

2.000 kunder registreret

Flere end 2.000 personer optrådte i registret med navn og cpr-nummer, men ofte også med højst kontroversielle detaljer og subjektive vurderinger af deres person.

»Uhensigtsmæssig! Ikke straffet, men omgås folk, der befinder sig i en gråzone. Forsigtighed tilrådes«, stod der om en person.

»Bedrager- og svindlerfamilie med far og to sønner, som utvivlsomt vil gå i farens fodspor«, stod der om en familie.

LÆS ARTIKEL

Nordeas svenske kommunikationschef, Helena Östman, siger, at registret er et overstået kapitel og hævder, at banken ikke var ene om at registrere sine kunder.

»Før i tiden førte alle banker lignende fortegnelser for at undgå kredittab«, siger hun til Svenska Dagbladet.

Avisen har talt med flere personer, som stod i registret. Registeret er ført, inden det svenske pengeinstitut Nordbanken fusionerede med bl.a. danske Unibank og blev til Nordea i 2000.

Flere af personerne siger, at de har oplevet problemer med at få lån.

»Der har været kold luft fra bankerne. Jeg er overbevist om, at den liste er blevet spredt«, siger en mand, som i registret kobles sammen med en person, som han hævder aldrig at have mødt.

------------------------------

Rettelse: I en tidligere version af denne tekst stod der, at Nordbanken skulle have skrevet i sit register, at en kunde 'omgås grønlændere'. Det var en fejloversættelse af 'gränslandsmänniskor', som i denne sammenhæng formentlig er brugt om folk, der befinder sig i en kriminel gråzone.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden