Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

ild. Sådan ser Jakobs og Signes Bosch-opvaskemaskine ud efter at en defekt i betjeningspanelet fik temperaturen til at stige så voldsomt, at der gik ild i plastikken, som så smeltede brændende ned på køkkengulvet.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kone og søn måtte flygte fra røgen: Opvaskemaskine brændte Jakobs køkken af

Ugen før Boschs advarsel i avisannoncer brød familiens opvaskemaskine i brand.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke altid ufarligt at have en opvaskemaskine af mærket Bosch eller Siemens.

Virksomhederne advarede i avisannoncer i denne og i sidste uge om, at deres maskiner kunne risikere at bryde i brand.

Men det var allerede sket for familien Eriksen, nærmere bestemt forrige søndag.

Flammer og sort røg

På ti minutter satte familiens opvaskemaskine hele køkkenet i brand og ødelagde det meste af lejligheden med sort sod og en grim stank.

Jakob Eriksens kone Stine og og deres 2-årige søn Felix var hjemme men måtte søge tilflugt nede på gaden på Østerbro i København.

Det startede med, at Jakobs kone af hensyn til støjen lukkede døren ud til køkkenet, hvor hun havde sat opvaskemaskinen af mærket Bosch i gang med en opvask.Stine gik ind i stuen og legede med Felix. Cirka 10 minutter efter lugtede det brændt og hun tænkte, at det måske var på bagtrappen.

Da hun åbnede døren til køkkenet mødtes hun af sort, tyk røg og så 20 til 30 cm høje flammer på gulvet foran opvaskemaskinen. Hun lukkede døren, tog Felix på armen og løb med det samme ned til underboen, der løb op og forsøgte at slukke - men måtte opgive, da flammerne var for store.

De ringede 112 med det samme og løb ned på gaden, hvor Jakob Eriksen i det samme kom hjem.

»Da jeg kom hjem få minutter efter, at Stine havde forladt lejligheden, løb jeg op, fordi jeg ikke vidste, af vores underbo havde forsøgt at slukke branden. Jeg åbnede døren ud til køkkenet. Der var sort af røg, og der stod store flammer op fra opvaskemaskinen«, fortæller Jakob Eriksen.

LÆS ARTIKEL

I dag er familien genhuset hos noget familie, mens familiens og ejendommens forsikringsselskaber er ved at afgøre forsikringsansvaret.

Men det var først, da Jakob Eriksen fredag aften i sidste uge læste artiklen på Politiken Tjek om den advarsel om brandfare, som Bosch/Siemens sendte ud, at han var ved at få aftenkaffen i den gale hals. Her stod blandt andet, at Bosh anbefaler, at maskinerne »kun anvendes i overvåget tilstand«.

»Jeg følte det som et slag i ansigtet, da jeg læste artiklen om den annonce, Bosch havde sat i«, fortæller en lettere rystet Jakob Eriksen.

»Det er så latterligt, at de (firmaet, red.) siger, at du bare skal overvåge din opvaskemaskine, mens den arbejder. Min kone kunne ikke have stillet noget op, selv om hun havde stået ved siden af den, da den brød i brand. Og når man tænker på, at man bliver opfordret til at bruge mest mulig el om aftenen og om natten, så gør vi jo det, at vi sætter opvaskemaskinen til om aftenen og om natten. Og vores soveværelse støder lige op til køkkenet«, siger Jakob Eriksen.

»Hvorfor i alverden trækker det firma ikke de opvaskemaskiner, der er mistanke til, ud af markedet ligesom bilproducenterne gør«, spørger han.

Spørgsmålet bringer vi videre til Bosch/Siemens, som udover at have næsten identiske produkter også har fælles salgsorganisation i Danmark.

Her siger Mette Ertel, der er Sales Marketing Manager hos Bosch Hvidevarer Danmark:

»Vi har ikke før hørt om decideret brand i en af vores opvaskemaskiner, og vi har i Danmark kun oplevet 10 tilfælde af røgudvikling, og det er i alle ti tilfælde sket i opvaskemaskiner efter en del års anvendelse«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Så vi har vurderet, at i forhold til det store antal maskiner, der må formodes stadig at virke, er risikoen lille. På den baggrund mener vi, det er sikkert at opfordre forbrugerne til at tjekke identiteten på deres opvaskemaskine og så overvåge den, når den kører, indtil vi kan komme og skifte den måske defekte komponent ud«.

Men hvornår kan det så ske? Det femgår af jeres hjemmeside, at man ikke kan få komponenten udskiftet før i midten af september?

»Ja, men vi kan nu alligevel godt klare det tidligere. Selv om vi skal fremskaffe et par millioner komponenter til maskiner, der findes på hele det europæiske marked, er det lykkedes os at skaffe nogle til Danmark før end forventet«, siger Mette Ertel.

Hun fortæller, at den - muligvis defekte - komponent er en del af betjeningspanelet, der sidder i maskinens front.

Derfor sidder den tæt på plastik, og derfor kan en overophedning af komponenten også opvarme plasten i frontpanelet og dermed skabe røg- og brandrisiko.

I forbindelse med forsikringsselskabernes behandling af sagen, vil Bosch sandsynligvis få opvaskemaskinen ind på værkstedet, og Mette Ertel fortæller, at selvom identitetsnumrene måske ikke kan aflæses nu på grund af brandskader, vil teknikerne på værkstedet godt kunne finde maskinens identitet.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden