udløbsdato. 32 apoteksudsalg og butikker, der sælger håndkøbsmedicin, er blevet politianmeldt. De fleste for at sælge for gammel medicin.
Foto: NIELS HOUGAARD

udløbsdato. 32 apoteksudsalg og butikker, der sælger håndkøbsmedicin, er blevet politianmeldt. De fleste for at sælge for gammel medicin.

Forbrugersikkerhed

Apoteksudsalg og butikker sælger for gammel medicin

Sundhedsstyrelsen politianmelder 32 steder, som sælger håndkøbsmedicin.

Forbrugersikkerhed

Der er plads til forbedringer i butikkers og apotekers salg af håndkøbslægemidler.

Sundhedsstyrelsens inspektioner har – nok en gang – påvist en lang række af fejl og regelbrud i salget af hovedpinepiller, nikotintyggegummi og andre receptfrie lægemidler. 32 såkaldte apoteksudsalg og butikker er ligefrem blevet meldt til politiet, viser Sundhedsstyrelsens rapport for 2012, der nu er blevet offentliggjort med nogen forsinkelse.

»Det er desværre fortsat nødvendigt at politianmelde butikker og apoteksudsalg, og forklaringen er i langt de fleste tilfælde, at lægemidlerne er blevet for gamle på hylderne. Det kniber åbenbart med at få tjekket produkternes holdbarhed. Og det kan man da undre sig over især i de butikker, der også sælger fødevarer«, siger Merete Hermann, sektionschef i Sundhedsstyrelsen.

LÆS OGSÅ

Sundhedsstyrelsens kontrol omfatter godt 400 af de omkring 3.600 butikker og apoteksudsalg, der i dag har tilladelse til at sælge håndkøbsmedicin til danskerne. Mere præcist har styrelsen gennemført inspektioner i 30 Matasbutikker, 353 andre butikker i detailhandelen og 56 apoteksudsalgssteder, hvor lokale kiosker og købmænd sælger håndkøbsmedicin i samarbejde med landets apoteker.

Fejl hos 80 procent af apoteksudsalg
Også denne gang viser kontrollen, at detailhandelens butikker er bedre til at håndtere salget af håndkøbsmedicin end apotekernes udsalgssteder – og det selv om sundhedsminister Astrid Krag (SF) sidste år kaldte udviklingen utilfredsstillende og udtrykte sin klare forventning om, at apotekerne får styr på området.

Sundhedsstyrelsen har i 2012 fundet fejl og afvigelser i 80 procent af de apoteksstyrede udsalgssteder, der blev inspiceret – mod godt 50 procent af de butikker i detailhandelen, der blev inspiceret. Og når det gælder politianmeldelser, blev de givet til næsten 9 procent af apotekernes udsalgssteder og 7,4 procent af detailhandelens butikker.

»Det er apotekerne, der er dårligst til at overholde reglerne, selv om de lovede at gøre noget ved problemet, og det er interessant, når apotekerne netop bruger deres faglighed som argument for, at de er bedst til at sælge lægemidler«, siger Henrik Engberg Johannsen, informationschef i Mataskæden, der i årevis har kæmpet for at slå hul i det danske apoteksmonopol, så Matasbutikkerne også kan få lov at sælge receptpligtige lægemidler i konkurrence med apotekerne.

Sundhedsstyrelsen advarer dog mod alt for firkantede konklusioner på baggrund af inspektionerne: »Det er jo ikke på apotekerne, at der er problemer med salget af håndkøbsmedicin. Det er i butikker, hvor der ikke er fagligt personale. Men det er korrekt, at apotekere har pligt til at kontrollere forholdene på deres udsalgssteder, og der er det ikke tilfredsstillende, at vi kan finde fejl igen og igen. Derfor bliver det også påtalt over for apotekerne«, siger Merete Hermann.

Erkender fejl

Formanden for Danmarks Apotekerforening, Niels Kristensen, erkender, at det går for langsomt med at få styr på salget af håndkøbsmedicin.

»Men de her fejl bliver jo begået ude i de tyndtbefolkede områder, hvor man i stedet for et egentligt apotek indretter disse udsalgssteder i lokale butikker og købmandsforretninger. Vi mener, det er en nødløsning. Vi så hellere, at der kom flere rigtige apoteker med uddannet personale og den faglighed, der bør være, når man handler med lægemidler«.

LÆS OGSÅ

Sundhedsstyrelsen er nærmest blevet løbet over ende af nye butikker og supermarkedskæder, der har søgt om godkendelse til at sælge håndkøbslægemidler. Det gælder blandt andre kæderne Netto og Fakta. Og udviklingen får ikke apotekerne til at juble.

»Vi har en generel bekymring for, at det får folk til at opfatte håndkøbsmedicin som en ufarlig forbrugsvare på linje med kaffe, slik og croissanter nede i 7-Eleven. Det går ikke med hovedpinepiller og næsespray«, siger Niels Kristensen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden