Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

forskel. Hvis du bedst muligt vil undgå pesticidrester i frugt og grønt er det værd at lægge mærke til oprindelseslandet. En god tommefingerregel er at købe dansk - eller økologisk, hvis du helt vil undgå pesticiderne.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stor forskel på niveauet af giftrester i frugt og grønt

For eksempel indeholder tyske bønner 73 gange så mange pesticider som danske.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du skal være overordentlig varsom med, hvilke af de grønne sager du fylder i kurven.

På baggrund af en ny rapport fra DTU Fødevareinstituttet kan Ekstra Bladet i dag afsløre, at danske supermarkeds-hylder bugner af udenlandske varer, hvor både antallet af forskellige pesticidrester og omfanget er mange gange større end på en tilsvarende dansk vare. Men det får forbrugerne intet af vide om.

Køber du eksempelvis en spansk agurk i Føtex, får du 12 gange så mange pesticidrester end en dansk, og shopper du bønner fra Tyskland som blandt andre Netto og Irma sælger, får du 73 gange flere pesticidrester end i de danske.

Bekymrede forskere

Den massive brug af pesticider på frugt og grønt bekymrer flere danske og internationale forskere. Studier tyder nemlig på, at pesticidrester i selv små mængder under de tilladte grænseværdier eksempelvis risikerer at påvirke børns indlæring, kan gøre skade på centralnervesystemet og immunforsvaret samt påvirke udviklingen af forplantnings- og hormonsystemet.

»Endvidere er det problematisk, at pesticiderne, som vi eksponeres for som en „cocktail“, kan interagere med hinanden og derved risikere en øgning af de skadelige effekter, og det tager man ikke højde for i dag, når man laver sikkerhedsgodkendelser og sætter grænseværdier«, siger professor Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

»Og så længe det ikke er ordentligt undersøgt og bliver mistænkt for at gøre skade, bør der tages de nødvendige forbehold. Det skylder man befolkningen«, siger hun.

Hun mener også, at forbrugerne bør informeres langt mere om de skader, pesticider kan medføre:

»Der mangler simpelthen information til forbrugerne i hvilke produkter der findes specielt høje niveauer af pesticidrester, og hvordan man kan begrænse indtag. Specielt til gravide, hvor det kan være meget kritisk for fostret og så for de helt små børn«, siger hun.

Fødevarestyrelsen afviser risko

Fødevarestyrelsen mener i modsætning til forskerne ikke, at der er en sundhedsmæssig risiko ved at spise pesticidrester, så længe de ligger under grænseværdierne. Det samme siger Jens Hinge Andersen, seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet og medforfatter til pesticidrapporten:

»Hvis man eksempelvis køber slikærter fra Kenya i supermarkedet, betyder det ikke noget i det store billede, så længe man ikke spiser mere end et halvt kilo om dagen hver dag hele livet, hvilket ingen gør«, siger han.

nyheder@pol.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden