Listeria. Uddrag af Fødevarerstyrelsens kontrolrapport fra 24. april 2014.Se hele rapporten og andre rapporter på de indlejrede links i artiklen.

Listeria. Uddrag af Fødevarerstyrelsens kontrolrapport fra 24. april 2014.Se hele rapporten og andre rapporter på de indlejrede links i artiklen.

Forbrugersikkerhed

Producenten bag dødbringende rullepølse har række af anmærkninger bag sig

Jørn A. Rullepølser A/S har flere gange fået anmærkninger af Fødevarestyrelsen.

Forbrugersikkerhed

Et fremmedlegeme i en oksespegepølse, beskidt opbevaringsemballage, manglende skift af forklæder og to tidligere fund af listeria.

Det er langt fra første gang, at firmaet i Hedehusene, Jørn A. Rullepølser A/S, der i dag mistænkes for at være smittekilden til 12 personers død og yderligere 8 smittetilfælde med bakterien listeria, har været i tæt kontakt med Fødevarestyrelsen.

I april måned i år var styrelsen også forbi producenten. Her var det et parti af deres oksespegepølse, hvori der blev fundet et »fremmedlegeme«, som virksomheden blev pålagt at tilbagekalde.

»Ved tilsyn dags dato er konstateret, at virksomheden ikke har kontaktet de resterende 4 mindre kunder med henblik på tilbagetrækning af hele partiet«, skriver Fødevarestyrelsen i deres rapport fra den 24. april.

Det forsvarer Jørn A. Rullepølser A/S i rapporten med, at de mente, problemet med fremmedlegemet var afgrænset til én stor kunde og derfor ikke havde kontaktet de resterende kunder.

Personale skulle skifte forklæder

I samme kontrolrapport kan man læse, at ren plastemballage hos Jørn A. Rullepølser opbevares ved siden af og under rammer, der »er synligt fedtede eller snavsede«. Ligeledes fandt man to paller ved siden af plastkasserne, »der ikke var tilstrækkeligt rengjorte«.

Ovenstående forhold er dog bragt i orden ifølge Fødevarestyrelsens opfølgende rapport fra den 6. maj.

Senere ved et ordinært kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen den 20. maj påtales det, at man har været nødt til at give »konkret vejledning om skift af forklæder for personalet, der kommer fra fersk kød afdelingen og ind i kogerummet«.

Ellers konkluderer rapporten, at der er »udført tilstrækkelige handlinger« til at bringe de tidligere problematiske forhold i orden.

Ved selv samme kontrolbesøg, nævner Fødevarestyrelsen i deres kontrolrapport fundet af yderligere et tilfælde af listeria-bakterien i et parti rullepølser.

Ved et efterfølgende kontrolbesøg omkring tre uger senere blev virksomheden frikendt for videre tiltale, selv om der på det tidspunkt allerede var fem mennesker, der var ramt af listeria-infektioner stammende fra den samme bakterie, som de 12 mennesker, der nu er døde, var ramt af.

Oksebryst blev trukket retur i 1999

Det er dog ikke de første gange, at firmaet i Hedehusene har haft listeriabefængte produkter på sit lager.

Også tidligere har firmaet Jørn A. Rullepølser været involveret i en sag om listeria i sine produkter. Det var i 1999, da et inficeret oksebryst ifølge Ritzau blev trukket tilbage.

En stikprøvekontrol foretaget af Levnedsmiddelkontrollen i Glostrup afslørede dengang listeria i et parti kogt oksebryst fra virksomheden.

Også i august 2012 blev virksomheden beordret til at trække et af sine produkter tilbage efter fund af listeriebakterier. Det var en cervelatpølse, som både var solgt til cateringvirksomheder, restauranter, kantiner og i opskåret tilstand direkte til forbrugerne via charcuteriafdelinger i dagligvarebutikker.

SE OGSÅ

Selv kalder pølseproducenten det nuværende fund af bakterien »dybt ulykkeligt«.

»Det påvirker os helt utroligt meget - både medarbejdere og ledelse«, siger ejer og direktør Palle Andersen, Jørn A. Rullepølser til DR Nyheder.

Fødevarestyrelsen: Pølseproducent er særligt interessant

På trods af, at Fødevarestyrelsen allerede i maj i år fandt listeriabakterier i lammerullepølse fra virksomheden Jørn A. Rullepølser A/S, så forsvarer myndigheden, at den først nu - tre måneder og 12 dødsfald senere - lukker virksomheden og tilbagetrækker alle kødprodukter fra den pågældende producent.

»Vi fik lokaliseret bakterien og trukket produkterne tilbage dengang i maj, og faktisk har det nuværende udbrud ikke noget med sagen fra maj at gøre,« siger fødevareberedskabschef Kim Sigsgaard til Politiken og uddyber:

»Men det er klart, at når vi tidligere har set problemer hos Jørn A. Rullepølser A/S, så er den virksomhed særligt interessant, når Statens Serum Institut melder om en stigning i sygdomstilfælde med listeria«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce