Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JOHNNY FREDERIKSEN
Foto: JOHNNY FREDERIKSEN

fødevaresikkerhed. Danmark er blandt de dårligste til fødevaresikkerhed i EU. (Arkivfoto)

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmarks fødevaresikkerhed ligger i bund i EU

Fødevaresikkerheden er værre end i lande som Bulgarien, Estland og Slovenien.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvert år dør omkring 100, og flere tusinde danskere bliver alvorligt syge af mad, der indeholder de farlige bakterier listeria, campylobacter og salmonella. Det er faktisk så slemt, at vi er et uland i EU, når det gælder fødevaresikkerhed.

Det skriver Ekstra Bladet i dag.

Især ældre er udsatte

En ny rapport fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet afslører således, at Danmark målt per indbygger er et af de mest ramte lande i EU og må lide den tort at have dårligere fødevaresikkerhed end lande som Bulgarien, Estland og Slovenien.

Konkret er Danmark det tredjeværste land i EU, når det gælder antallet af listeria-ramte, det ottendeværste inden for campylobacter og det 11.-værste inden for salmonella.

Og de tre fødevarebårne bakterier er noget, der skal tages seriøst, mener professor Niels Høiby, overlæge på Rigshospitalets mikrobiologiske afdeling. Undersøgelser har vist, at danskerne i snit bliver ramt af 1,5 madforgiftning om året. Op mod 20 procent søger læge, og af dem bliver hver sjette indlagt.

»De her infektioner er hvert år en betydelig belastning for sundhedsvæsenet, og de kan i værste fald føre til dødsfald for udsatte patientgrupper som specielt ældre, så det er noget, vi skal have meget fokus på. Derfor er det heller ikke tilfredsstillende, at Danmark ligger så højt placeret i Europa«, siger han.

Forbrugerrådet mener, at det seneste tilfælde med listeria i blandt andet rullepølse er et vink med en vognstang til myndighederne:

»Vi skal have set på, om kontrollen med vores fødevarer herhjemme er god nok. Der er de seneste par år blevet effektiviseret rigtig meget på fødevareområdet, og det her efterlader jo et spørgsmål om, hvorvidt det er gået ud over fødevaresikkerheden«, siger Camilla Udsen, fødevarepolitisk seniorrådgiver.

Herudover bør man også kigge på, om der kan implementeres tiltag ude hos producenterne, der kan få antallet af smittetilfælde ned«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden