Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
forbudt. Greenpeace fandt insektgiften DDT i 33 ud af de 46 testede teer. DDT har været forbudt i Indien i 25 år - i Danmark i 45.
Foto: RUNE PEDERSEN

forbudt. Greenpeace fandt insektgiften DDT i 33 ud af de 46 testede teer. DDT har været forbudt i Indien i 25 år - i Danmark i 45.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Te fra Lipton og Twinings er fyldt med pesticider

Greenpeace har fundet insekt- og svampegift i mere end 9 ud af 10 te-produkter.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kendte teer med indisk oprindelse som Twinings og Lipton indeholder pesticider i mængder, der langt overskrider, hvad der er tilladt.

Det gælder blandt andet to af de mest populære teer, Lipton Yellow Label te og Twinings English Breakfast,

I en prøve med 46 forskellige produkter fra de indiske teplantager blev der i 29 af dem fundet pesticider, som slet ikke må bruges i tedyrkningen og den videre fremstilling.

LÆS ARTIKEL

Det skriver miljøorganisationen Greenpeace i forbindelse med offentliggørelse af en rapport med en undersøgelse af de største indiske temærker på markedet.

Blandt andet fandt forskerne bag rapporten den forbudte insektgift DDT i 33 ud af de 46 produkter. DDT har været forbudt i Danmark siden 1969, og blev også forbudt i Indien i 1989. I Indien er det undtagelsesvist tilladt i bekæmpelsen af malariamyg i særlige områder. Brugen af DDT førte blandt andet til, at vandrefalken uddøde i det nordøstlige USA og bestanden faldt kraftigt verden over.

Forskerne fandt også indhold af insektmidlet monocrotophos i 27 af prøverne. Monocrotophos er stærkt giftigt og mistænkt for blandt andet at forårsage nerveskader på mennesker.

Det var denne gift, der i juli 2013 slog 23 indiske skolebørn ihjel, da nogen havde opbevaret madolie i skolekøkkenet i beholdere, der tidligere var brugt til insektgiften.

Monocrotophos er ikke godkendt ved fremstilling af te, og FN's verdenssundhedsorganisation, WHO, har klassificeret den som meget farlig.

Insektmidlet blev blandt andet fundet i i Lipton Yellow Label te - verdens mest populære te - som i alt indeholdt op til 16 forskellige pesticider i en prøve.

Tre teer uden pesticider

Kun tre te-mærker blev frifundet for indhold af de undersøgte pesticider.

To af dem er fra Twinings: Green Tea og Green Tea and Lemon, og den tredje er Tetley Longleaf Green Tea.

Den populære sorte te Twinings English Breakfast indeholdt op til 10 forskellige pesticider i en prøve.

Politiken har forsøgt at få en kommentar fra såvel importøren af Twinings-teerne, Twinings of London samt Unilever, der importerer Lipton te til Danmark.

Men i en international pressemeddelelse fra Greenpeace fremgår det, at de fleste af teproducenterne, inklusive Unilever, har reageret på rapporten.

Unilever har for nyligt annonceret planer om en større videnskabelig undersøgelse af sagen samt retningslinjer, der skal skabe metoder, der kan udelukker brugen af pesticider i teproduktionen.

»Dette er et positivt skridt, og Greenpeace vil følge op på sagen i de kommende måneder«, skriver miljøorganisationen i pressemeddelelsen.

Greenpeace skriver også, at samtlige de undersøgte te-producenter løbende har fået testresultater fra undersøgelsen tilsendt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden