Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

besøgsgårde. Sundhedsminister Nick Hækkerup vil nu lukke ned for, at skoleklasser og familier kan tage på besøg i svinestalde, hvor grisene er MRSA-positive
Foto: SIMON FALS

besøgsgårde. Sundhedsminister Nick Hækkerup vil nu lukke ned for, at skoleklasser og familier kan tage på besøg i svinestalde, hvor grisene er MRSA-positive

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Slut med besøg i svinestalde med MRSA

Men der vil stadig være smitterisiko ved gårdbesøg, erkender sundhedsminister.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) vil nu forbyde gårde, hvor svinene har fået konstateret den multiresistente bakterie MRSA CC398 - også kaldet svine-MRSA - at fungere som besøgsgårde. Det vil sige, at det er slut med, at skoleklasser og familier på gårdbesøg kan blive lukket ind i svinestalde, hvorfra de risikerer at bære bakterien med ud i samfundet.

»Når vi ved, der er en gård, der er inficeret med svine-MRSA, hvorfor så løbe risikoen for, at et barnebarn bliver smittet og derefter besøger sin bedsteforælder på plejehjemmet, hvor det kan få alvorlige konsekvenser«, spørger Nick Hækkerup retorisk med henvisning til, at svine-MRSA ikke er farlig for personer, der ellers er sunde og raske, men kan føre til en dødelig blodforgiftning hos mennesker, der i forvejen er syge eller svækkede.

Foreløbig er fire personer døde af svine-MRSA herhjemme, og forskere anslår, at mellem 6.000 og 12.000 danskere er smittet med den multiresistente bakterie.

Ekspert: Det er kun en halv løsning

En af landets førende MRSA-eksperter, professor i mikrobiologi Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet, har tidligere på ugen kaldt det »grotesk«, at gårdene hidtil har modtaget besøg og gav udtryk for, at det burde stoppes straks.

Alligevel har han kun hovedrysten tilovers for sundhedsministerens nye initiativ:

»Det er jo kun en halv løsning. Man har langt fra viden om smittetilstanden på alle de gårde, der er med i besøgsordningen, så derfor bliver det jo fuldstændig tilfældigt, hvilke besøgsgårde, der bliver lukket ned«, siger han.

»Når sundhedsministeren siger, at han ikke vil have skoleklasser og familier ind i stalde med svine-MRSA, så nytter det ikke noget, at man stadig vil lukke dem ind på gårde, hvor man ikke ved, om bakterien findes. Med den store udbredelse, vi regner med, svine-MRSA har, så er det jo fifty-fifty, om besætningen er inficeret eller ej«.

Hans Jørn Kolmos slår fast, at der skal en fuld screening af alle svinebesætninger i Danmark til, før Nick Hækkerups (S) løsning giver mening.

»Ellers bør man tage konsekvensen og fuldstændig lukke for de mange besøg i svinestalde«.

Sundhedsminister: Der vil fortsat være smitterisiko på gårdene

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) erkender, at det ikke er »nogen endegyldig løsning«.

»Men hvis vi ligefrem ved, at en gård er inficeret, så er der ingen grund til at lukke skolebørn og andre ind, så de bliver udsat for smitten«.

Men hvad så med de besøgsgårde, hvor man ikke ved, om der er svine-MRSA eller ej? Hvorfor ikke bare lukke for alle besøg i svinestalde?

»Nu skal vi jo lige huske på, at det ikke er ebola, vi har med at gøre. Der er en række gårde, hvor der ikke er smitte, og jeg synes, det er vigtigt for børn og andre at få viden om, hvilke dyr, vi har i Danmark«.

Men man risikerer altså stadig smitte, når man tager på gårdbesøg i en dansk svinestald i fremtiden?

»Ja, det er korrekt. Vi har ikke et komplet billede af, på hvilke gårde, der er svine-MRSA«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden