besøgsgårde. Sundhedsminister Nick Hækkerup vil nu lukke ned for, at skoleklasser og familier kan tage på besøg i svinestalde, hvor grisene er MRSA-positive
Foto: SIMON FALS

besøgsgårde. Sundhedsminister Nick Hækkerup vil nu lukke ned for, at skoleklasser og familier kan tage på besøg i svinestalde, hvor grisene er MRSA-positive

Forbrugersikkerhed

Slut med besøg i svinestalde med MRSA

Men der vil stadig være smitterisiko ved gårdbesøg, erkender sundhedsminister.

Forbrugersikkerhed

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) vil nu forbyde gårde, hvor svinene har fået konstateret den multiresistente bakterie MRSA CC398 - også kaldet svine-MRSA - at fungere som besøgsgårde. Det vil sige, at det er slut med, at skoleklasser og familier på gårdbesøg kan blive lukket ind i svinestalde, hvorfra de risikerer at bære bakterien med ud i samfundet.

»Når vi ved, der er en gård, der er inficeret med svine-MRSA, hvorfor så løbe risikoen for, at et barnebarn bliver smittet og derefter besøger sin bedsteforælder på plejehjemmet, hvor det kan få alvorlige konsekvenser«, spørger Nick Hækkerup retorisk med henvisning til, at svine-MRSA ikke er farlig for personer, der ellers er sunde og raske, men kan føre til en dødelig blodforgiftning hos mennesker, der i forvejen er syge eller svækkede.

Foreløbig er fire personer døde af svine-MRSA herhjemme, og forskere anslår, at mellem 6.000 og 12.000 danskere er smittet med den multiresistente bakterie.

Ekspert: Det er kun en halv løsning

En af landets førende MRSA-eksperter, professor i mikrobiologi Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet, har tidligere på ugen kaldt det »grotesk«, at gårdene hidtil har modtaget besøg og gav udtryk for, at det burde stoppes straks.

Alligevel har han kun hovedrysten tilovers for sundhedsministerens nye initiativ:

»Det er jo kun en halv løsning. Man har langt fra viden om smittetilstanden på alle de gårde, der er med i besøgsordningen, så derfor bliver det jo fuldstændig tilfældigt, hvilke besøgsgårde, der bliver lukket ned«, siger han.

»Når sundhedsministeren siger, at han ikke vil have skoleklasser og familier ind i stalde med svine-MRSA, så nytter det ikke noget, at man stadig vil lukke dem ind på gårde, hvor man ikke ved, om bakterien findes. Med den store udbredelse, vi regner med, svine-MRSA har, så er det jo fifty-fifty, om besætningen er inficeret eller ej«.

Hans Jørn Kolmos slår fast, at der skal en fuld screening af alle svinebesætninger i Danmark til, før Nick Hækkerups (S) løsning giver mening.

»Ellers bør man tage konsekvensen og fuldstændig lukke for de mange besøg i svinestalde«.

Sundhedsminister: Der vil fortsat være smitterisiko på gårdene

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) erkender, at det ikke er »nogen endegyldig løsning«.

»Men hvis vi ligefrem ved, at en gård er inficeret, så er der ingen grund til at lukke skolebørn og andre ind, så de bliver udsat for smitten«.

Men hvad så med de besøgsgårde, hvor man ikke ved, om der er svine-MRSA eller ej? Hvorfor ikke bare lukke for alle besøg i svinestalde?

»Nu skal vi jo lige huske på, at det ikke er ebola, vi har med at gøre. Der er en række gårde, hvor der ikke er smitte, og jeg synes, det er vigtigt for børn og andre at få viden om, hvilke dyr, vi har i Danmark«.

Men man risikerer altså stadig smitte, når man tager på gårdbesøg i en dansk svinestald i fremtiden?

»Ja, det er korrekt. Vi har ikke et komplet billede af, på hvilke gårde, der er svine-MRSA«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

   

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce