Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regeringen vil spare 140 millioner på fødevareområdet

S og R foreslår besparelser på området for bekæmpelse af listeria og svine-MRSA.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ovenpå den seneste tids fødevareskandaler med listeria i rullepølse og en eksplosiv spredning af den multiresistente svinebakterie MRSA CC398 blandt mennesker, foreslår regeringen nu i sit finanslovsudspil at spare 139,9 millioner på fødevarekontrol og sygdomsbekæmpelse samt forskning og udvikling indenfor fødevareområdet.

Fødevareordførere fra begge sider af folketingssalen tøver ikke med at kritisere forslaget i utvetydige vendinger.

»Jeg undrer mig rigtig meget over, at regeringen lægger op til besparelser på det her område midt i de aktuelle udfordringer, vi har med listeria og svine-MRSA«, siger Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen (V) med henvisning til, at listeria-sagen kostede 13 mennesker livet, og svine-MRSA foreløbig har taget livet af fire danskere.

»Det her er et klart fejlskud fra regeringens side, og jeg vil straks stille spørgsmål til fødevareministeren om det her«, erklærer Erling Bonnesen (V).

EL: Vi skal bruge flere penge

Svine-MRSA er ifølge førende eksperters beregninger spredt til et sted mellem 6.000 og 12.000 danskere, og vurderingen lyder på, at vi langt fra har set de sidste dødsfald af svine-MRSA.

I gårsdagens Politiken erkender fødevareordførere fra flere partier ærligt, at de ikke aner, hvad de skal gøre for at stoppe smittespredningen med svine-MRSA. Netop derfor nytter det ikke at spare på forskning og udvikling, påpeger Per Clausen (EL), Enhedslistens fødevareordfører.

»Det her er helt sikkert noget, vi skal have diskuteret grundigt med regeringen. Vi skal have lagt en plan for, hvordan vi sikrer fødevareområdet i fremtiden. Der skal ikke spares, men tværtimod findes flere penge«, mener Per Clausen (EL).

»Ved det sidste fødevareforlig var partierne enige om at spare på fødevarekontrollen ud fra en forventning om, at det kunne gøres lige så godt for færre penge, men vi må indse, at vi tog fejl. Det viser de seneste sager med listeria og svine-MRSA. Det er helt indlysende, at der skal prioriteres anderledes denne gang«, understreger Enhedslistens fødevareordfører, som repræsenterer et af de røde partier, regeringen især bejler til i forbindelse med finanslovsforhandlingerne.

DF: Timingen er forfejlet

Regeringen lægger op til, at besparelsen på knap 140 millioner kroner i forhold til finansloven for 2014 skal fordeles over de næste fire år frem til slutningen af 2018.

Ligesom fødevareordførerne fra Enhedslisten og Venstre er også Dansk Folkepartis ordfører René Christensen (DF) uforstående over for, at regeringen vil spare på fødevareområdet.

»Timingen for at lave besparelser er helt forfejlet. Vi kan ikke gå på kompromis med fødevaresikkerheden. Det kan godt være, at 140 millioner lyder af småpenge i finanslovssammenhæng, men det er et beløb, der betyder rigtig meget ude i virkeligheden«, understreger han.

De 140 millioner kroner skal spares ud af et 2014-budget på knap 1,4 milliarder kroner.

Den ene af regeringens to fødevareordførere, Orla Hav (S) fra Socialdemokraterne, erklærer allerede nu, at hans parti er parat til at slække på den omfattende besparelse.

»Finanslovsudspillet er skrevet, før vi fik de trælse sager med listeria og svine-MRSA ind på livet. Det er en ny problematik, vi er nødt til at tænke ind i finansloven, og det er helt sikkert et område, vi kommer til at forhandle med de andre partier om. Lige nu står vi med en håndgribelig opgave, som vi er nødt til at håndtere både i forhold til landets indtjening, beskæftigelsen og ikke mindst befolkningens sikkerhed«, siger han.

»Og når det er sagt, så må vi huske på, at det offentlige ikke er den eneste interessent i det her. Fødevareerhvervet har kæmpe interesser i, at Danmark ikke får et dårligt image i udlandet i forhold til fødevaresikkerhed. Vi har en stor fælles interesse her, så efter min mening er det oplagt, at vi er fælles om at finansiere løsningen på de problemer, vi står med. Mulighederne for sådan et samarbejde skal selvfølgelig afdækkes, før vi underskriver finansloven«, mener Orla Hav (S).

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden