bakteriefyldt. Kylling og kalkun fra udlandet kan indeholde svinebakterien MRSA CC398, også kendt som svine-MRSA. Fire danskere er sandsynligvis blevet smittet ved tilberedningen af kylling eller kalkun.
Foto: JACOB EHRBAHN

bakteriefyldt. Kylling og kalkun fra udlandet kan indeholde svinebakterien MRSA CC398, også kendt som svine-MRSA. Fire danskere er sandsynligvis blevet smittet ved tilberedningen af kylling eller kalkun.

Forbrugersikkerhed

Forskere: Svine-MRSA kan smitte gennem kød

Fire danskere er sandsynligvis blevet smittet via udenlandsk kylling og kalkun.

Forbrugersikkerhed

For første gang konstaterer Statens Serum Institut nu, at fire danskere kan være blevet smittet med svine-MRSA under tilberedningen af kød.

Det drejer sig om bakterier fra udenlandsk kylling og kalkun, oplyser seruminstituttet.

»Det er ikke sikkert, at de fire er smittet gennem kødet, men det er en mulighed, vi er nødt til at holde åben. Vi ved, at svine-MRSA findes i kød, og vi ved, at når man håndterer kød, kan man få bakterier på sig. Såfremt, man ikke holder god køkkenhygiejne, kan det resultere i, at mennesker smittes med bakterien, men alle vores undersøgelser viser fortsat, at det er en meget lille risiko«, forklarer Robert Skov, områdechef for bakteriologisk overvågning og infektionshygiejne på Statens Serum Institut, til Politiken.

Selv om forskeren slår fast, at svine-MRSA kan smitte fra kød til menneske, er der stadig en mulighed for, at de fire konkrete patienter er smittet på anden vis.

»Det også er muligt, at de fire er blevet smittet af andre mennesker, der har været i direkte kontakt med levende kyllinger eller kalkuner i udlandet og således ikke har fået bakterien gennem kød«, siger Robert Skov.

Smitter formentlig ligesom salmonella

Sagen om de fire smittede danskere er blevet offentliggjort af Radio24syv i programmet ’Reporterne’.

Professor Frank Møller Aarestrup fra DTU Fødevareinstituttet fortæller i radioprogrammet, at han er uenig i, at de fire smittede kan have fået bakterien fra levende dyr. Han mener, at den mest sandsynlige forklaring er smitte via fødevarer.

»Smitten er formentlig sket under tilberedning af mad. Hvis du skærer dig i hånden, og der er MRSA på kniven, så er det klart, at der er en risiko for at blive smittet. Så det med at sige, at det ikke kan smitte via fødevarer, det er noget pjat, for det er meget plausibelt. Og her har vi så konkrete tilfælde, der tyder på, at den eneste forklaring er, at de er blevet smittet via maden«, siger han til Radio24syv.

Også Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi fra Syddansk Universitet, og formanden for MRSA VidenCenter på Hvidovre Hospital, Torben Mogensen, mener, at det er meget plausibelt, at svine-MRSA smitter gennem kød, hvad end det er kylling, kalkun, svinekød eller fra et helt fjerde dyr.

»Vi ved fra salmonella, at det kan smitte, hvis ikke man holder en god køkkenhygiejne. Derfor er det ikke overraskende, at MRSA også kan smitte via madlavning,« siger Torben Mogensen til Radio24syv.

Ifølge Sundhedsstyrelsens vejledning om MRSA CC398, også kendt som svine-MRSA, er der ikke er nogen risiko forbundet med at spise kød inficeret med MRSA CC398. Politiken arbejder på at få en kommentar til forskernes udmeldninger fra Sundhedsstyrelsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce