smitterisiko. Myndighederne skriver i sine vejledninger, at svine-MRSA ikke kan smitte gennem kød. Men det kan det, slår flere eksperter fast og opfordrer til, at vejledningerne ændres straks.
Foto: Jacob Ehrbahn

smitterisiko. Myndighederne skriver i sine vejledninger, at svine-MRSA ikke kan smitte gennem kød. Men det kan det, slår flere eksperter fast og opfordrer til, at vejledningerne ændres straks.

Forbrugersikkerhed

Eksperter: Myndigheder vejleder forkert om svine-MRSA

Myndighedernes vejledninger er forældede, siger flere eksperter.

Forbrugersikkerhed

Når både Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen skriver på deres hjemmesider, at den multiresistente svinebakterie MRSA CC398 ikke kan smitte via kød, så er det direkte forkert. Det slår tre eksperter fast over for Politiken.

»Myndighederne har ikke belæg for at sige, at svine-MRSA ikke smitter gennem kød. De bør skynde sig at lave vejledningerne om, for de er decideret forældede«, siger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

Samme kritik lyder fra Henrik Westh, leder af MRSA Videncenter i Region Hovedstaden. Han mener, at det er både forkert og alt for kategorisk, når Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside under spørgsmålet ’Kan man blive smittet med MRSA CC398 ved at spise svinekød?’ skriver: ’Nej, MRSA findes i kød, men intet tyder på, at MRSA overføres til mennesker via madvarer. Der er derfor ingen risiko ved at spise svinekød’.

»Så længe, man holder en god køkkenhygiejne, så er det formentlig rigtigt nok, at man ikke bliver smittet, og når flæskestegen først er stegt, så er bakterierne døde. Men det her giver indtryk af, at der ikke er nogen risiko for at blive smittet via kød overhovedet, og det er ikke korrekt«, siger han og henviser til, at Statens Serum Institut tidligere i dag bekræftede, at fire danskere kan være blevet smittet med svine-MRSA under tilberedelsen af udenlandske kyllinger og kalkuner.

»Håndteringen af det ferske kød er helt klart en risikofaktor i forhold til at blive smittet – fuldstændig som vi kender det fra salmonella. Så hvis man ikke har godt styr på køkkenhygiejnen, kan man blive smittet. Der er masser af kød med MRSA i supermarkederne«, siger Henrik Westh med henvisning til den seneste undersøgelse, der viste, at 77 procent af danske slagtesvin er smittet.

Kød har været forurenet længe

Også professor Frank Møller Aarestrup fra DTU Fødevareinstituttet mener, at udmeldingen fra myndighederne om, at folk trygt kan spise kød, der er forurenet med multiresistente svinebakterier, er forkert.

»Jeg forstår faktisk ikke, hvorfor de har formuleret sig, som de gør - de burde være mere forsigtige, for det er ingenlunde bevist, at bakterien ikke smitter gennem kød. Tværtimod tyder de seneste fund på, at svine-MRSA rent faktisk smitter gennem kød«, siger han og tilføjer:

»Allerede da Sundhedsstyrelsens seneste vejledning kom i 2012 vidste man fra undersøgelser, at en betydelig del af det danske svinekød indeholder MRSA-bakterier, og al logik tilsiger, at andelen af kød med MRSA er steget siden da, fordi bakterien er blevet mere udbredt«.

Sundhedsstyrelsen vil ikke ændre vejledning

I Sundhedsstyrelsen afviser chef for beredskabet mod smitsomme sygdomme Søren Brostrøm i en mail til Politiken at ændre på styrelsens vejledning.

»Der er tale om sporadiske fund af MRSA i kød. Fundene er primært af videnskabelig interesse, og vi henviser i den forbindelse til Statens Serum Institut. Fundene ændrer ikke ved vores overordnede risikovurdering, og vi finder derfor ikke umiddelbart grund til at ændre udmeldinger på hjemmesider med videre i forhold til smitteveje«.

Tidligere i dag sagde Robert Skov, områdechef for bakteriologisk overvågning og infektionshygiejne på Statens Serum Institut, ellers til Politiken:

»Vi ved, at svine-MRSA findes i kød, og vi ved, at når man håndterer kød, kan man få bakterier på sig. Såfremt, man ikke holder god køkkenhygiejne, kan det resultere i, at mennesker smittes med bakterien, men alle vores undersøgelser viser fortsat, at det er en meget lille risiko«.

Han kom dog ikke ind på, om Statens Serum Institut vil ændre på sin vejledning på hjemmesiden, hvor der lige nu står: ’Risikoen for at blive smittet er meget lille, hvis man arbejder med/håndterer døde svin (slagterier). MRSA 398 er påvist på kød, men der er ingen tegn på, at man kan blive smittet ved at spise kød’.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Professor Hans Jørn Kolmos hæfter sig ved, at Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut ikke er helt på linje, og han opfordrer til en grundig gennemgang af vejledningerne

»Det, der er brug for nu, er en realistisk gennemgang af vejledningerne. Vejledningerne er alt for optimistiske«, slår Hans Jørn Kolmos fast.

Fra Fødevarestyrelsen lyder meldingen i en mail til Politiken:

»DTU er enige med Statens Serum Instituts risikovurdering af MRSA, herunder muligheden for smitte via kød, hvor smitte må anses for minimal. MRSA i kød udgør derfor ikke en væsentlig risiko. DTU vurderer endvidere, at der ikke er indikation for MRSA-smitte fra danskproduceret kød på nuværende tidspunkt. DTU har således ikke ændret sin rådgivning på området, og det vil Fødevarestyrelsen derfor heller ikke gøre«.

Fødevarestyrelsen læner sig dermed op ad DTU Fødevareinstituttet, selv om professor Frank Møller Aarestrup fra instituttet ellers giver udtryk for, at Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens vejledninger er for uforsigtige.

Artiklen er opdateret med Fødevarestyrelsens kommentar den 18.09.2014 klokken 09.11.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce