0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Eksperter: Myndigheder vejleder forkert om svine-MRSA

Myndighedernes vejledninger er forældede, siger flere eksperter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

smitterisiko. Myndighederne skriver i sine vejledninger, at svine-MRSA ikke kan smitte gennem kød. Men det kan det, slår flere eksperter fast og opfordrer til, at vejledningerne ændres straks.

Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Forbrugersikkerhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Når både Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen skriver på deres hjemmesider, at den multiresistente svinebakterie MRSA CC398 ikke kan smitte via kød, så er det direkte forkert. Det slår tre eksperter fast over for Politiken.

»Myndighederne har ikke belæg for at sige, at svine-MRSA ikke smitter gennem kød. De bør skynde sig at lave vejledningerne om, for de er decideret forældede«, siger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

Samme kritik lyder fra Henrik Westh, leder af MRSA Videncenter i Region Hovedstaden. Han mener, at det er både forkert og alt for kategorisk, når Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside under spørgsmålet ’Kan man blive smittet med MRSA CC398 ved at spise svinekød?’ skriver: ’Nej, MRSA findes i kød, men intet tyder på, at MRSA overføres til mennesker via madvarer. Der er derfor ingen risiko ved at spise svinekød’.

»Så længe, man holder en god køkkenhygiejne, så er det formentlig rigtigt nok, at man ikke bliver smittet, og når flæskestegen først er stegt, så er bakterierne døde. Men det her giver indtryk af, at der ikke er nogen risiko for at blive smittet via kød overhovedet, og det er ikke korrekt«, siger han og henviser til, at Statens Serum Institut tidligere i dag bekræftede, at fire danskere kan være blevet smittet med svine-MRSA under tilberedelsen af udenlandske kyllinger og kalkuner.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter